Na mijn blogs over Wenen en Boedapest, kon een blog over Praag natuurlijk niet achterblijven. Deze prachtige oude stad is een must see voor iedereen die van mooie oude kunststeden houdt en van geschiedenis. Mooie pleinen, kerken, een hoger gelegen burcht, een oude joodse wijk met ladingen geschiedenis en emotie, maar ook parken, paleizen, heerlijke restaurants, winkelcentra enz. Ik was hier in de zomer van 2009 twee hele weken en ik ga er zeker over een paar jaar nog eens naar terug! In deze blog vertel ik over de stad en haar bezienswaardigheden, ingedeeld per wijk. Er komt nóg een blog, maar dan over de uitstapjes vanuit Praag. Want ook buiten de stad is ontzettend veel te zien en te doen.

Lees ook: Liberec
Lees ook: Kutna Hora & Sedlec
Lees ook: Concentratiekamp Theresienstadt

Bezienswaardigheden in Staré Město (de oude stad van Praag)

De Oude Stad is van oudsher het bruisend centrum van Praag, maar ook het decor van veel historische gebeurtenissen. De belangrijkste straten van dit gebied volgen grotendeels de contouren van de oude vestingwerken, die niet meer bestaan. Na Příkopě, dat “op de gracht” betekent, geeft aan dat de straat is aangelegd op de gracht die de  Oude Stad van de Nieuwe scheidde. Samen vormen deze wijken het centrum van Praag.

 • Kostel Sv. Jiljí (St.-Aegidiuskerk/Sint-Gillskerk): Op het prachtige gotische Zuidportaal na is deze kerk helemaal barok. De gewelven zijn met fresco’s beschilderd. In het belangrijkste fresco, De triomf der Dominicanen, zijn St.-Dominicus en zijn monniken te zien als zij de paus helpen om de Kerk tegen ketters te beschermen.
 • Clementinum (Klementinum): Op verzoek van Ferdinand I kwamen in 1556 Jezuïeten naar Praag om het werk van de hussieten ongedaan te maken. Ze namen hun intrek in het oude dominicanenklooster, dat ze in de volgende twee eeuwen uitbouwden tot het grootste complex van de stad na de Praagse Burcht. Zo bouwden zij de St.-Salvatorkerk met machtige beelden van de apostelen. Toen de Jezuïeten de universiteit gingen beheren moesten dertig huizen wijken. De weelderige Barokbibliotheekzaal met een trompe-l’oeilschildering op het plafond, dateert van 1727. Ook de Spiegelkapel en de Sterrenwacht dateren uit de 18e eeuw. Toen de paus in 1773 de orde ontbond, verlieten de jezuïeten Praag. Het Clementinum werd uiteindelijk de Nationale Bibliotheek. Er zijn hier twee kerken te bezichtigen: St.-Salvatorkerk en de St.-Clementiuskerk en de Astronomische toren.
 • De Karlovastraat is een smalle, slingerende straat, die uit de 12de eeuw stamt en lag op de Koninklijke Weg naar de Praagse Burcht, die werd afgelegd bij kroningsceremonies. Er staan nog veel gotische en renaissancistische huizen, waarin veelal toeristische winkels zijn gevestigd. In het Huis met de Gouden Slang (nr. 18) vestigde de Armeniër Deodatus Damajan in 1714 een café, waar hij lasterlijke pamfletten verspreidde. Er zit nu een restaurant. Op de barokke gevel van het Huis met de Gouden Bron (nr. 3) zie je reliëfs van St.-Rochus en St.-Sebastiaan, die de stad bescherming moesten bieden tegen de pest.
 • Het Clam-Gallaspaleis is het stadsarchief. De gevel, één van de mooiste van heel Praag, werd begin 18e eeuw ontworpen. Let op de prachtige stenen trap met daarboven een plafond met fresco’s.
 • De rijkversierde Sint-Nicolaaskerk is gebouwd rond 1730. Praag staat vol kerken met schitterende barok interieur, maar dit is één van de mooiste. De brede voorgevel is versierd met standbeelden en bustes. De kerk heeft een kruisvorm en een tamelijk vierkante koepel.
 • Het Plein Oude Stad (Staroměstské náměstí) is verkeersvrij en omringd door oude gebouwen, veel toeristen, maar toch een unieke sfeer van de kleurrijke geschiedenis van Praag.
 • Je ziet het Jan Hus-monument dat is neergezet in 1915, 500 jaar na zijn dood op de brandstapel wegens ketterij. Voor de Tsjechen is hij een nationale held. Het beeldt hussieten en protestanten uit die rond Hus staan, terwijl een moeder met kind de wedergeboorte symboliseren. Vanaf de onthulling is het monument een symbool van verzet tegen buitenlandse inmenging, van de val van het Habsburgse Rijk tot de invasie van de Warschaupacttroepen in 1968.
 • Ook zie je het Kinskýpaleis. Het heeft een gepleisterde voorgevel en beelden van de vier elementen op het dak. Het heeft een laatbarokke gevel, die ook een aantal rococo-elementen bevat. Vanaf hier kondigde premier Gottwald de communistische staat Tsjecho-Slowakije af.
 • Rechts van het paleis staat op nr. 13 het gotische Huis bij de Stenen Bel, dat bij een restauratie zijn oorspronkelijke gevel heeft teruggekregen. Aan de overkant van het plein zie je het Oude stadhuis met de beroemde astronomische klok. Deze klok trekt elk uur vele kijkers. De klok bestaat uit drie delen. In het midden bevindt zich de eigenlijke klok, die ook de beweging van de zon en de maan langs de dierenriem toont volgens het in de 15de eeuw heersende geocentrische beeld van het universum. Eronder zie je de kalender: de tekens uit de dierenriem en de plattelandstaferelen symboliseren de 12 maanden van het jaar.

 • Op de 69 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over Praag! De toren is gebouwd in 1364 en later voorzien van de erkerkapel. Het interieur van het gebouw is zorgvuldig gerestaureerd. Rondleidingen voeren langs de 15de-eeuwse raadskamer en een gotische kapel. Ook de kerkers in de kelder zijn interessant. Ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door het Tsjechische verzet.
 • Vlakbij het Kinskýpaleis zie je de Kerk van O.L.V. voor Týn. De gotische spitsen van deze kerk zijn hét herkenningsteken van de  Oude Stad. Met de bouw van de huidige kerk werd begonnen in 1365. Al snel speelde hij een belangrijke rol bij de reformatie in Bohemen. Tot 1620 was de kerk de belangrijkste kerk van de hussieten in Praag. In het prachtige noordelijke portaal zie je beelden van het Lijden van Christus. Het interieur is wat donker, maar heeft mooie gotische kruisbeelden, een tinnen doopvont (1414) en een gotische preekstoel.
 • De St.-Jacobuskerk maakte aanvankelijk deel uit van een gotisch klooster van de minderbroeders. Deze franciscanenorde was in 1232 door Wencesclas I naar Praag gehaald. Na een brand in 1689, naar verluidt aangestoken door spionnen van Lodewijk XIV, werd de kerk in barokke stijl herbouwd. Er kwamen ruim twintig zijaltaren bij. Het graf van graaf Vratislav van Mitrovice, is de mooiste barokke tombe van Bohemen. Er wordt gezegd dat de graaf per ongeluk levend zou zijn begraven, want zijn lichaam is naderhand zittend in het graf teruggevonden. Het verhaal over de 400 jaar oude gemummificeerde onderarm die rechts van de ingang hangt, is net zo macaber. Men zegt dat toen een dief de juwelen van de Madonna op het hoogaltaa