Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, de lichtstad, een romantische stad vinden velen. De eerste nederzettingen waren aan de oever van de Seine, al zo’n 2000 jaar geleden. Ook op het Île de la Cité werd al snel gebouwd. In het gebied, dat Parijs en de banlieues nu bestrijkt, lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn. In Europa was Parijs al vroeg een centrum van cultuur. De stad ligt op een kruispunt van allerlei verschillende handelsroutes. Al in de 10e eeuw, toen de Notre Dame en een aantal abdijen werden gebouwd, was Parijs één van de belangrijkste steden van Frankrijk en daarnaast een belangrijke plaats voor het Christendom. In de zomer van 2008 was ik hier een kleine twee weken op vakantie met een vriendin. Veel mensen die ik ken, gaan met regelmaat een weekendje naar Parijs. Sommige vele keren en zien dan steeds dezelfde dingen. Daarom wil ik jullie in deze blog, naast de bekende bezienswaardigheden, ook over de wat minder bekende vertellen. Wellicht geeft het je inspiratie voor een nieuw weekendje (of week) naar deze mooie stad.

Lees ook: Stedentrip Parijs met peuter of kleuter
Lees ook: Uitstapjes in de omgeving van Parijs; St. Denis & Chantilly
Lees ook: Versailles paleis, tuinen en de stad
Lees ook: Disneyland Parijs met kinderen

Louvre (1e arrondissement)

Het eerste arrondissement bevindt zich in het hart van Parijs en is genoemd naar het voormalige paleis – nu museum – het Louvre.

Musée du Louvre

Het Louvre is één van de beroemdste en grootste musea in de wereld. Het gebouw dateert uit de 14e eeuw, toen Charles V de vesting van Philippe-Auguste ombouwde tot een Middeleeuws kasteel. Bijna twee eeuwen later werden belangrijke delen van het Louvre door koning François I verbouwd. Tegelijkertijd begon hij met het verzamelen van kunst en haalde hij zowel de Mona Lisa als haar schepper Leonardo da Vinci naar Frankrijk. Diverse koningen brachten vervolgens verbeteringen aan totdat Louis XIV het hof in de 17e eeuw naar Versailles verplaatste. Tijdens de Franse Revolutie werd in de Grand Galerie een kunstmuseum voor het publiek geopend.

Lees ook: Versailles paleis, tuinen en stad

In 1810 vierde Napoleon zijn huwelijk met Marie-Louise in het Louvre. Hij begon met de aanleg van een centrale binnenplaats die werd gedomineerd door de Arc du Carroussel. Bovendien voegde hij een nieuwe vleugel en een aantal verdiepingen toe. Zijn talloze buitenlandse overwinningen en de daaraan verbonden plundertochten, zorgden ervoor dat de kunstcollectie in het L