Misschien heb je mijn eerdere blog over Genua al gelezen en daarin schreef ik al dat Rome en Milaan als eerste bij je opkomen voor een stedentrip in Italië. Een blog over Milaan kon daarom niet uitblijven. Milaan, vooral bekend van de mode en de Dom, heeft veel meer te bieden dan dat. Prachtige kunstmusea, mooie kerken, basilieken, theaters en parken. Uiteraard kun je er prima winkelen, kun je een voetbalwedstrijd bezoeken in het San Siro, de Formule 1 bezoeken in het dichtbij gelegen Monza of de wielerwedstrijd Milaan-San Remo beleven. Heb ik allemaal niet gedaan in het najaar van 2016, want ik houd, zoals misschien inmiddels wel bekend, vooral van kunst en geschiedenis. Dus hierover ga ik je uitgebreid vertellen. Ook zijn er nog twee uitstapjes bij naar een prachtige Abdij net buiten de stad en het leuke, oude stadje Pavia op een half uurtje treinen.

Geschiedenis van Milaan

Een prachtige oude stad, gesticht rond 600 voor Christus door de Kelten. Later namen de Romeinen het in en is de stad een periode de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk geweest. In 452 werd Milaan door Attila en zijn Hunnen geplunderd. In de 13de eeuw had het een semi-onafhankelijke positie binnen het Heilige Roomse Rijk. Bij de uitbraak van de “Zwarte Dood” werden huizen waar de Pest heerste samen met de bewoners dichtgemetseld. Hierdoor is Milaan als enige stad in Italië gespaard gebleven van de pest. Tijdens de Renaissance werd de stad geregeerd door de hertogen van Sforza en Visconti. Zij stonden in nauw contact met vele belangrijke kunstenaars, waardoor er zoveel mooie architectuur en andere kunst in de stad aanwezig is.

Domplein

Natuurlijk moet je in Milaan beginnen op het Domplein. Dit is hét centrale punt en het meest bekende plein van de stad. Het is er druk, ja dat is logisch, maar als je even aan de zijkant staat en je overziet het gebeuren dan kun je het rustig tot je laten doordringen wat je allemaal ziet. Ik ben tijdens mijn vakantie een paar keer terug geweest op dit plein. Niet alleen omdat dit het centrale punt is en omdat er zoveel te zien is, maar ook omdat de gebouwen er op de verschillende momenten op de dag er anders uitzien. Letterlijk in een ander licht gezet worden. Ochtendlicht, middaglicht of juist tegen zonsondergang, alles ziet er net weer iets anders uit. Op dit plein vind je ook heel veel duiven.

Dom van Milaan

Ga je de Dom bezoeken? Dan heb je nog meer tijd om rustig rond te kijken, want de rijen zijn lang! Maar het is wel de moeite waard. Er zijn twee rijen, één is er voor religieus kerkbezoek: bidden en een kaarsje opsteken of de mis bezoeken, en de ander is voor toeristisch bezoek van de kerk. Denk niet, ik ga in de religieuze rij staan, dan zie ik vast ook alles wel, want dat is goed afgescheiden binnen. Ik ben op zondag naar de mis geweest en dacht daarna wel even de rest te bezoeken, maar dat kon ik toch echt mooi op een ander moment gaan doen.