Madrid, de hoofdstad van Spanje, een koninklijke stad in het midden van het land. De meeste Nederlanders gaan naar de kusten van Spanje en pakken dan eventueel Barcelona of Malaga mee als stedentrip. Madrid is misschien wel bekend bij veel voetballiefhebbers (Real Madrid), maar er is veel meer te zien en te doen in deze mooie stad. Ga niet in het midden van de zomer, want dan is het veel te warm. In de winter kan het best koud/fris zijn, maar het is vaak wel droog. Zo tussen maart en juni is denk ik het beste moment om te gaan voor een fijne stedentrip. Zelf was ik er twee weken in februari/maart 2015. Als je graag musea bezoekt, kijk dan van te voren even op de websites, want veel musea hebben een gratis dag in de week. Dan kun je van het uitgespaarde geld nog een lekkere choco drinken of een ijsje eten! Een heerlijke stad, dus hierbij mijn tips!

Lees ook: Costa Dorada; Tips en bezienswaardighedenin Tarragona en Salou aan de gouden kust en wijnvelden in achterland Spanje. 

Koninklijk Paleis en omgeving

Het koninklijk paleis is gebouwd met de bedoeling indruk te maken. Op deze plaats stond eeuwenlang een fort, maar na de verwoesting in 1734, gaf Filips V de opdracht hier een echt koninklijk paleis te bouwen. De huidige koning woont er niet meer, maar het paleis wordt nog wel gebruikt voor staatsaangelegenheden. Bekijk de wisseling van de wacht en er zijn ook activiteiten voor kinderen. En speeltuintjes in de buurt.

Hoogtepunten:

  • Eetzaal
  • Carlos III-zalen
  • Troonzaal
  • Kapelzalen
  • Apotheek

Plaza de Oriente

Tijdens de regering van Joseph Bonaparte (José I) is dit stijgbeugelvormige plein aangelegd te midden van een wirwar aan gebouwen ten oosten van het Palacio Real, zodat het uitzicht vanuit het paleis verbeterde. Ook vanaf het plein is het zicht op het paleis goed. De vele standbeelden waren bedoeld voor op de dakrand, maar ze bleken te zwaar.

De Madrileense opera staat tegenover het Palacio Real op de Plaza de Oriente. Het is en indrukwekkend zeszijdig grijs bouwwerk dat nog meer indruk maakt doordat er zes verdiepingen onder de grond bevinden en ook nog eens negen boven de grond.

Campo del Moro (Het Veld van de Moor) is een aangenaam park dat vanaf de Río Manzanares steil omhoog loopt en een prachtig uitzicht biedt op de Palacio Real. In 1109 bivakkeerde hier een Moors leger en later werd het terrein door christelijke ridders als toernooiveld gebruikt. In de 19de eeuw diende het als speelterrein voor prinsjes en prinsesjes en werd het park in Engelse stijl aangelegd, met slingerpaden, grasvelden, fonteinen en standbeelden.

Plaza Mayor en omgeving

Dit is een prachtig rechthoekig plein, omgeven door balkons, siertorens, dakkapellen en leien puntdaken. Het heeft een theaterachtige sfeer en is typisch Castilliaans.

  • Puerta del Sol: Poort van de Zon, het centrum van Madrid met veel lawaai en drukte. Ooit waren hier kerken, maar sinds de 19de eeuw is het plein het uitgaansgebied van Madrid. In het midden staat een indrukwekkend ruiterstandbeeld van Carlos III. Het rode bakstenen gebouw is het voormalige postkantoor en sinds 1847 het ministerie van Binnenlandse Zaken.
  • Plaza de la Villa: Eén van de meest sfeervolle plekjes van Madrid, omgeven door historische gebouwen. Het oudste is de vroeg-15de-eeuwse Torre de los Lujanes met een gotisch portaal en hoefijzervormige bogen. Frans I van Frankrijk werd hier gevangengezet, naar verluidt, na zijn nederlaag bij Pavia in 1525.
  • Het Casa de Cisneros is in 1537 gebouwd door de neef van kardinaal Cisnores, oprichter van de Universiteit van Alcalá. Gebouwd in Spaanse vroegrenaissance.
  • Door een overdekte brug is dit gebouw verbonden met het stadhuis (ayuntamiento) dat omstreeks 1640 is ontworpen.
  • Mercado de San Miguel: Hoewel er grotere markten zijn in Madrid, is dit de laatste stalen markthal en erg bijzonder. In het weekend zeer druk