Keulen, slechts een paar uur over de grens, en zeer beroemd om zijn Dom bij het Centrale Treinstation. Het is een stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis (bewoond vanaf de steentijd) en had vanaf de middeleeuwen een belangrijke rol in de kerk en politiek. De Kelten woonden aan de linkeroever van de Rijn. Later vestigden ook de Romeinen zich hier en maakten er een hoofdkwartier van met bestuur en een gouverneurszetel en het hoofdkwartier van de Romeinse Rijnvloot. Tijdens de Grote Volksverhuizing werd de stad bezet door de Franken. Tijdens de reformatie bleef de stad katholiek en dus bleven kerken en kloosters behouden. Helaas is een groot deel verwoest tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Stedentrip Bonn; bezienswaardigheden, top tips, interessante plaatsen, activiteiten en uitjes met kinderen
Lees ook: Bremen; Wat te doen, top tips bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes stedentrip ook met kinderen 

De Altstadt

De Altstadt is het centrum van de binnenstad, gelegen ten westen van de Rijn. Hier liggen onder andere de Alter Markt en de Heumarkt.

Het Rathaus, het stadhuis van Keulen werd gesticht in 1135, de voorkant, de “Spaanse bouw”, is uit 1569. De toren werd in de oorlog net als de rest van Keulen zwaar beschadigd en brandde bijna volledig uit.

Het Praetorium is een ondergrondse Romeinse tempelruïne onder het Rathaus. De ingang is via de “Kleine Budengasse”. Het Praetorium was vroeger de benaming voor het hoofdkwartier van een Romeins leger. Het was het stafkwartier in een Romeinse versterkte legerplaats, een castra of castellum. Later werd praetorium de benaming voor de residentie van de stadhouder of gouverneur van de Romeinse provincie, en de benaming voor het keizerlijk hoofdkwartier. De term werd ook gebruikt voor de commandantwoning binnen een castellum. De naam is afgeleid van het Oudgriekse praitórion, wat militair hoofdkwartier betekende. Praetor (“voorganger” of “leider”) was aanvankelijk de titel van de hoogste ambtenaar ten tijde van de Romeinse Republiek, maar werd later de benaming voor de positie direct onder consul. De wacht van een generaal was de cohors praetoriae. Hieruit ontstond de keizerlijke lijfwacht. In het Nieuwe Testament wordt praetorium gebruikt voor het paleis van Pontius Pilatus. Volgens het Nieuwe Testament werd Jezus in dit praetorium berecht en ter dood veroordeeld.

De oude stadsmuur is al lang geleden voor een groot deel gesloopt, maar er staan hier en daar nog enkele stukken overeind. De overblijfselen zijn het beste te zien bij de oude stadspoort Ulrepforte en tussen de Hansaring en de Christophstraße.

Glockengasse 4711 is het adres waar vroeger de bekende eau de cologne werd geproduceerd. Tegenwoordig is op dit adres een winkel gevestigd waar je allerlei parfums kan kopen. In het huis waar de parfum is uitgevonden, het Farina-Haus, zit nu een museum.

Dom van Keulen

De Dom van Keulen, werd tijdens de oorlog veertien keer geraakt tijdens luchtaanvallen met als gevolg enkele flinke gaten in het middenschip en de torens, maar kwam, vooral in vergelijking met de rest van de omringende bebouwing, relatief gaaf de oorlog door.

De is het bekendste bouwwerk van Keulen en een officieus symbool van de stad. De Dom van Keulen is een gotische kerk. De bouw begon in 1248 en werd pas voltooid in 1880. Sinds 1996 staat het bouwwerk op de Werelderfgoedlijst. In de kerk worden onder andere de Relikwieën van de Drie Koningen bewaard: de heiligen Caspar, Melchior en Balthasar. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Daarnaast is het de grootste kathedraal in Duitsland en tevens een van de grootste in heel Europa. Alleen het laagste gedeelte van de westelijke toren is nog uit de 13e eeuw.

Vanaf de 157,38 meter hoge noordtoren en de 157,31 meter hoge zuidtoren (beide 509 treden) kun je de hele stad overzien. Er is een aparte ingang onder de toren aangebracht, zodat de kerkdiensten niet meer verstoord worden. De dom is gebouwd in de vorm van een kruiskerk en is inclusief het schip en de torens 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. Het gebouw heeft een bijzondere interieur met enkele glas-in-loodramen die dateren uit de 14e en de 16e eeuw.

Als je toch de Dom bezoekt, dan is het zeker een aanrader om de Dom schatkamer, een museum van kerkelijke kunst bij de dom (voornamelijk middeleeuws, barok en 19e-eeuws) te bezoeken. Hoewel de Domschatkamer pas sinds het midden van de 19e eeuw voor het publiek geopend is, bestaat de Keulse kerkschat al zeker sinds de 10e eeuw. Er is prachtig liturgisch vaatwerk te zien en gouden en zilveren reliekhouders voor relikwieën. Belangrijke relikwieën, die de kerk al vóór de 12e eeuw in bezit had, waren de zogenaamde bisschopsstaf en de ketens van Sint-Petrus. In 1867 werd de schat voor het eerst in een museale opstelling gepresenteerd. In de oude domschatkamer werd tweemaal ingebroken, in 1975 en 1996. De eerste keer werden waardevolle kruizen en monstransen buitgemaakt, maar de dieven konden met behulp van een privédetective worden ingerekend. Wel was toen al een deel van de buit, onder andere een gouden monstrans uit 1657, omgesmolten. De met talrijke edelstenen bezette monstrans werd van 1978 tot 1987 door de goudsmid Peter Bolg gereconstrueerd. In 1996 werd een kostbaar processiekruis gestolen, dat echter na bemiddeling werd teruggegeven.

De museumcollectie bestaat verder onder andere uit religieuze beelden en reliëfs, schilderijen, tekeningen, prenten, boeken en handschriften, reliekhouders. De voorwerpen dateren uit de 4e tot de 20e eeuw, met een zekere nadruk op de middeleeuwen. Ook bevindt zich hier de oude, houten kern van het Driekoningen schrijn (dat zelf op het koor van de Dom staat opgesteld). Enkele hoogtepunten uit de collectie zijn de Schijffibula uit een Frankisch graf, een Byzantijns triptiek met relieken van het Heilig Kruis, Gotische bisschopsstaf, Keuls keurvorstenzwaard en –staf.

Musea

Keulen heeft een groot aantal verschillende musea:

Wallraf-Richartz-Museum

Wallraf-Richartz-Museum is een mus