In het oosten van Duitsland is Berlijn een heel populaire stad. Maar een paar uur reizen verder vind je nog een stad die zeer de moeite waard is. Dresden is namelijk een schitterende barokke stad in Oost-Duitsland, tegen de grenzen met Tsjechië en Polen. Een stad waarbij je misschien denkt: was die niet volledig platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog? (tip: film Dresden uit 2006) Inderdaad: bijna niets was ervan over. Net als Rotterdam in ons eigen land is de stad aan het begin van de oorlog gebombardeerd, met vele doden en verwoesting tot gevolg.

Waar Rotterdam direct na de oorlog modern opgebouwd werd en er, volgens de ideeën van toen, geprofiteerd werd van de open ruimtes en mogelijkheden werden benut voor bijvoorbeeld het aanleggen van de metro, bleef Dresden na de oorlog eerst een hele tijd plat. De verwoesting werd opgeruimd, maar er werd niets mee gedaan en men wist in die periode ook niet goed wat ermee te doen. Pas in de jaren ’70 en ’80 werden er plannen gemaakt en uitgevoerd en werd er besloten de stad zoveel mogelijk in oude staat op te bouwen. Oude tekeningen en foto’s werden erbij gepakt en jarenlang zijn ze bezig geweest met de opbouw. Als laatste werd in 2004 de beroemde Frauenkirche heropend. Ik vond het dus in juni 2017 tijd geworden om eens een kijkje te nemen en dat is mij erg goed bevallen! Hier dus mijn tips voor deze leuke stad.

Lees ook: Stedentrip Berlijn; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen in omgeving met kinderen
Lees ook: Omgeving Berlijn; Bezienswaardigheden & uitjes oa Brandenburg & Schloss Oranienburg
Lees ook: Potsdam; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen zoals Hollandse Wijk en paleis Sanssouci

Rondje Altstadt / centrum

Een wandeling door de Altstadt begin je op de Neumarkt waar je de beroemde Frauenkirche vindt. Voor 1945 was Dresden herkenbaar aan de grote koepel van deze monumentale, barokke, protestantse kerk die in 1743 werd voltooid. De koepel stond nog na het bombardement, maar stortte na een paar dagen in toen de stenen afkoelden. De puinhoop bleef tientallen jaren staan als monument voor de dwaasheid van de oorlog. In 1994 werd besloten de kerk te herbouwen. De stenen die nog bruikbaar waren, werden genummerd en opgeslagen. Puin werd bewerkt tot souvenirs en zo werd geld ingezameld voor de kolossale onderneming. Na een renovatieperiode van ruim tien jaar werd de kerk onthuld, precies op tijd klaar voor de achthonderdste verjaardag van de stad. Het is erg druk in en rond deze kerk, maar neem zeker even een kijkje binnen, want dan zie je een schitterend interieur.

Aan de Neumarkt zie je ook het moderne Kulturpalast en het Johanneum (het oude paleis met het Verkeersmuseum). Het is niet het oudste stukje van Dresden, maar het is wel het middelpunt van de oude stad, de Innere Altstadt.

Als je vanaf de Neumarkt de Landhausstrasse inloopt, kom je uit bij een paleisachtig gebouw aan de oostkant van de Innere Altstadt. Het is in 1776 gebouwd voor de Standen, een soort parlement van Saksen. Ook de belastingdienst van het keurvorstendom was er ondergebracht. Het dient nu als stedelijk museum voor kunst en is ook het historisch museum van de stad. In een redelijk moderne opstelling krijg je hier een overzicht van de stadsgeschiedenis en van de ontwikkeling van Dresden als grote industriestad te zien. Op de zolder is een grote zaal gewijd aan het alledaagse leven in de DDR. Ik vond het een bijzonder museum en echt een aanrader als je wat meer wilt weten van de geschiedenis van de stad.

Als je de Wilsdrufferstrasse oversteekt, kom je in een moderner deel van de stad met veel winkels en restaurantjes. Hier vind je ook het Neues Rathaus dat aan het einde van de 19de eeuw gebouwd is. Dresden was zo gegroeid, dat het stadhuis aan de Altmarkt te klein geworden was. Er kwam een wedstrijd voor het beste ontwerp en architect Roth won en mocht een definitief ontwerp maken. Na het bombardement werd het in modernere stijl herbouwd. Blikvanger van het gebouw is de Rathaustoren, met zijn 100,30m net iets hoger dan de toren van het Residentieslot en de hoogste van de binnenstad – dankzij het beeld van de Rathausmann dat erop staat. Veel mensen vonden de toren aanvankelijk een lomp geval, maar zijn er inmiddels wel gehecht aan geraakt. Op de toren staan ook 16 beelden die de deugden van een welvarende stad symboliseren. Je kunt met een lift de toren op, waar je een mooi uitzicht hebt op de binnenstad.

Lees ook: Stedentrip Keulen; tips en bezienswaardigheden

Zwinger

De meeste bezoekers gaan rechtstreeks naar het Zwinger in het centrum. Dit imposante architectonische hoogstandje had een ceremoniële functie; tegenwoordig is het een museumcomplex. Het werd gebouwd in de 17de eeuw in opdracht van August de Sterke, de kleurrijkste van de Saksische koningen. De verschillende bouwwerken staan rondom een groot groen plein met vijvers en fonteinen. Het complex wordt door velen beschouwd als een prachtig voorbeeld van de Duitse barokarchitectuur. De schitterende verzameling oude meesters van de stad is hier ook ondergebracht.

Via het Glockenspielpavillion bereik je het Zwinger op de mooiste manier, met een klokkenspel van porselein uit Meissen. In het midden van de linkervleugel staat de Kronentor, met bovenop sculpturen van adelaars die de Poolse kroon bewaken (August heerste ook een tijdje over dit buurland).
De Sempergalerie werd in 1847 aangebouwd, maar het gedeelte dat de meeste aandacht trekt, is het Wallpaviljoen, aan de overkant van de binnenplaats, met de prachtige beelden. Ook erg mooi is het verzonken waterkunstwerk waarin stenen nimfen zich vermaken.

In de Gemäldegalerie Alte Meister vind je een prachtige verzameling oude meesters uit heel Europa met bijvoorbeeld Raphael, Giorgione, Titiaan, Vermeer, Rembrandt, Lorrain, El Greco, Cranach en Dürer. Ook hangen er prachtige stadsgezichten van Dresden en Pirna uit de 18de eeuw door Canaletto.
Ook de Porzellans