Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Een stad met een zeer lange en indrukwekkende geschiedenis. Het is een oude stad, maar daarvan is niet heel veel meer te zien. Ik vond het voornamelijk een modern overkomende stad, waar op elke hoek wel iets gebouwd werd. Het kwam op mij wat rommelig over. Maar ik houd voornamelijk van de klassieke oude stad met een mooie kern en die vind je hier niet. Wat Berlijn wel heeft? Zeer goede musea, een prachtige groene long, een mooi kasteel in een buitenwijk, een bijzondere sfeer en zeer tastbare geschiedenis. Ik ken wat mensen die echt lyrisch zijn over deze stad en er minimaal één keer per jaar naar toe gaan. Dus ben je nog niet geweest, dan moet je vooral verder lezen. Ben je wel al geweest? Dan vind je hier waarschijnlijk weer wat nieuwe ideeën. Ik was er twee weken in de herfst van 2014. 

Lees ook: Populaire vakantie bestemmingen Europa met kinderen
Lees ook: Omgeving Berlijn; Bezienswaardigheden & uitjes oa Brandenburg & Schloss Oranienburg
Lees ook: Potsdam; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen zoals Hollandse Wijk en paleis Sanssouci
Lees ook: Dresden; Wat te doen? Tips, bezienswaardigheden centrum, uitjes voor stedentrip bezoeken, vakantie Duitsland of met kinderen.

Alexanderplatz en Fernsehenturm

Het Alexanderplatz is één van de bekendste pleinen van Berlijn. Het is een groot modern plein met een aantal bezienswaardigheden. Zo vind je hier de Fernsehturm: Toen deze televisietoren in 1969 werd voltooid, was het de trots van Oost-Berlijn. Het was en is de hoogste toren van Berlijn. Twee snelle liften brengen je in 40 seconden naar boven. Het uitzicht is uiteraard groots. Er wordt aangeraden van te voren een kaartje te reserveren, want er wordt gebruik gemaakt van een tijdslot. Heb je geen kaartje, dan kunnen de wachtrijen erg lang zijn, en dat wil je niet, zeker niet met kinderen. Boven is er een restaurant.

Neptunbronnen

De vrouwenbeelden stellen de rivieren Rijn, Oder, Elbe en Weichsel voor. In de winter is op deze plek een kerstmarkt en een schaatsbaan.

Berliner Rathaus

Dit prachtige gebouwd staat bekend als het rode stadhuis vanwege de rode Brandenburgse bakstenen. Het stamt uit 1869 en is de zetel van burgermeester en stadsbestuur. Op de aardewerken fries, de stenen kroniek, staan taferelen uit de geschiedenis van de s