Vorig jaar mocht ik mee op een persreis naar het eiland Chios, hiervoor moesten we een overstap maken op het vliegveld van Athene, de hoofdstad van Griekenland. Op de terugweg was geregeld dat hier wat tijd tussen zat zodat we een dag konden doorbrengen in Athene. Dat is niet veel, maar prima om een eerste indruk te krijgen van de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden te zien van deze bekende stad. Wil je een veel minder toeristisch deel van Griekenland zien is het een aanrader om naar Pilion te rijden (circa 3 uur) of naar Meteora (4 uur afstand). Athene is echt een miljoenenstad; er wonen bijna 5 miljoen inwoners zodat het een uitgestrekte stad is. Vanaf het vliegveld is het ongeveer een drie kwartier naar het centrum waar de meeste bezienswaardigheden prima te voet te bereiken zijn. Athene was ooit het middelpunt van de wereld en is ook de stad waar de eerste democratie is ontstaan. Vermoedelijk woonden hier in 3500 v. Chr. al de eerste mensen. Een stad vol geschiedenis dus.

Lees ook: Oost-Kreta Wat te doen; Tips, Bezienswaardigheden en uitjes. Vakantie met kinderen in Sitia.

Akropolis met het Parthenon

Akropolis’ betekent ‘hoogste punt van de stad’ en is een van de bekendste punten van Athene, op alle foto’s zie je deze terugkomen. Op de 156 meter hoge tafelberg Akropolis torent het Parthenon hoog boven de stad uit. Deze versterkte stad was ooit het toevluchtsoord bij aanvallen.

  • Midden op de Akropolis vind je het Parthenon. Ooit werd deze tempel gebouwd voor Athena Parthenos de beschermgodin van de stad.
  • Op de zuidelijke helling van de Akropolis bevindt zich het theater van Dionysos. Veelal satirische drama’s werden hier met dans- en muziekvoorstellingen uitgebeeld. Ook werd het theater gebruikt voor godsdienstige vieringen, waarvan sommige enkele dagen duurden.
  • Andere bijzondere gebouwen op dit religieus centrum van de stad zijn: de Nikè-tempel, de Propylaeën (monumentale ingang) en het Erechtheion.

Om hier te komen moet je wel eerst een flinke klim maken, geen aanrader dus voor op een warme dag en trek er de tijd voor uit. Als je net zoals ik maar een dag hebt kan je wel helemaal omhoog lopen om de Romeinse opgravingen heen, dat scheelt heel veel trappen lopen ;-) tot je bij de Aeropagus heuvel bent. Dit is een enorm rotsblok waarop ooit een kerk stond waar Paulus sprak tot de Grieken. Als je op het rotsblok klimt heb je een schitterend uitzicht over de stad en de Akropolis vanaf de voorkant. Vanaf daar is het nog een behoorlijke klim naar de Akropolis en buggy’s zijn niet toegestaan. Als je iets verder loopt kom je weer uit in de ‘bewoonde wereld’ en kan je via de trappen naar beneden lopen.

Griekse Agora

De Agora, oftewel het marktplein, vormde in het oude Griekenland het hart van het dagelijks leven en staat gelijk aan wat wij nu als het centrum van een gemiddeld dorp beschouwen. Je hebt er vanaf de noordkant van de Akropolis een mooi zicht op, maar er gaat natuurlijk niets boven zelf langs de zuilen wandelen. Dit is een vrij groot opgravingsgebied waarvoor je de tijd nodig hebt. Het is hier wel veel minder druk dan op de Akropolis. Echt een oase van rust in deze miljoenenstad.

  • De Agora was een markt met vele bijgebouwen. Hier vonden niet alleen markten plaats, maar werden ook toespraken gehouden en bevond zich de rechtbank. Het is in deze samenleving dat men de eerste vorm van democratie ontwikkelde. Op de Agora van Athene hield Socrates zijn redevoeringen en predikte de apostel Paulus het Christendom. Ook vonden er atletiekwedstrijden en toneeluitvoeringen plaats. De Agora van Athene is de best bewaarde van heel Griekenland.
  • Tempel van Hephaistos; het is bijzonder om een gebouw te zien dat 2500 jaar oud is en er nog zo goed uitziet. Alleen deze tempel maakt een bezoek al de moeite waard aangezien hij nog vrij intact is, in tegenstelling tot bv de tempels op de Akropolis. Deze tempel was gewijd aan de god Hephaistos.
  • Het nieuwe gebouw is de Stoa van Attalus. Dit is een replica van het gebouw dat daar oorspronkelijk stond en een soort shopping center was. Alle handelaars hadden hierin hun winkeltje. Nu is het een mooi museum.
  • Ook is er een kerkje te vinden en kan je diverse opgravingen bekijken.

Romeins Athene