10 originele stamppotgerechten; heerlijk voor in de winter

Aardappelen, groenten en vlees, oftewel echte Hollandse pot, ik heb er niet zo veel mee, geef mij maar Italiaans of Oosters met lekkere pittige smaken, hhmmm heerlijk. Vanaf het moment dat ik met mijn man samenwoon heb ik aardappelen min of meer verbannen uit huis. Bbrrr die melige dingen komen er hier niet meer in! Tot we kinderen kregen en die moesten uiteraard gevarieerd leren eten en dus ook aan de smaak van aardappelen wennen. Vaak genoeg werd er dus het meest gesmuld van de Hollandse maaltijden …. huh? Zijn dit wel mijn kinderen? Dacht ik dus vaak genoeg aan tafel. Tijdens de zwangerschappen nooit een aardappel gegeten…..hoe kunnen ze dit nu zó lekker vinden? En het is zelfs zó erg dat als we op de thuisreis van een zonnige zomervakantie bijna thuis zijn er vanaf de achterbank wordt gevraagd wat we thuis dan zullen gaan avondeten, als ik dan zeg `Roept U maar` klinkt het volmondig STAMPPOT!!

Oké dus stamppotten zijn hier echt favoriet, maar ik wil niet elke week saaie hutspot, zuurkool of (jak) boerenkool eten. Wat leuke varianten zijn dus ook welkom en ik heb er ondertussen al een aantal gevonden! Kijk maar even mee naar het overzicht hieronder:

Zuurkoolstamppot ovenschotel met ham en spek

Bijna net als de traditionele zuurkoolstamp maar toch net een tikkeltje anders door de kruiden en ham die in dit gerecht verwerkt zijn. Slechts 20 minuutjes in de oven.

Het recept vind je hier.

Culinaire Italiaanse broccolistamppot

Geen Hollandse stamppot maar eentje met een Italiaans tintje. Vooral vanwege de broccoli en de zongedroogde tomaatjes en de lekkere kruiden die hierin verwerkt zitten.

Het recept vind je hier.

Ham-preistamp met oude kaas

Prei in een stamppot blijft lekker zacht van smaak maar heeft ook iets pittigs zeker als je verse prei hebt die is vaak heel sterk van smaak en dit wordt zeker nog versterkt door gebruik te maken van lekkere oude pittige kaas.

Het recept kun je hier vinden.

Stamppot met rucola en crème fraîche

Sla is niet het eerste waar je misschien aan zal denken om in een stamppot te verwerken, maar rucola is toch wel weer even iets anders. Het is lekker pittig en heeft een beetje weg van spinazieblaadjes. Het wordt niet slap, maar blijft goed stevig ook als je het verwarmd. Het kan bijvoorbeeld ook op een pizza gegeten worden. Lekker met hartige spekblokjes en verse kruiden.

Het recept vind je hier.

Spruitjesstamppot met appel en kerrie

Spruitjes zijn niet bepaald mijn favoriet. Maar ik ken ze ook voornamelijk van het (erg) gaar koken naast de aardappels en een stukje vlees. Ik denk dat door het gebruik van de appels de smaak verrassend lekker zal zijn en dat het voor kinderen dan ook sneller gegeten zal worden.

Het recept vind je hier.

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en crème fraîche

Hier thuis zijn vooral de mannen verzot op stamppot rauwe andijvie. Ik maak het vaak heel eenvoudig klaar door aardappels te koken en met een klontje boter te pureren met een stamper. In een wok een klein beetje de andijvie kort laten slinken met wat olie en dat vermengen bij de aardappelpuree. Spekjes krokant bakken en door de stamppot verdelen en klaar. Maar bij dit recept wordt er ook nog crème fraîche toe gevoegd. Wij eten hier vaak een slavinkje bij of een gehaktbal.

Het recept vind je hier 

Luxe stamppot dubbele groenten met zoete aardappel

Een extra gezonde maaltijd met veel groenten en iets minder vlees dan normaal. Zo heb je de boerenkool waarschijnlijk nog niet gegeten!

Hier vind je het recept.

Pittige hutspot met nasikruiden

Waarschijnlijk de meest verrassende combi waar je niet snel aan denkt. Of misschien ken je hem van de tv-reclame. Winterpeen met uien, oftewel hutspot….ja denk je nu, wie kent dit niet?! Klopt een zeer algemeen recept, maar heb je het ook wel eens met nasikruiden en sambal gegeten?

Het recept vind je hier.

Stamppot rode bieten (ook wel prinsessenstampot)

Rode bieten of ook wel krootjes genoemd. Gekookt lekker met aardappels en een gehaktbal, vroeger kreeg ik er als kind zelfs een klodder mayo bij. Heerlijk vond ik dat en leuk ook want door de witte saus kleurde mijn bietjes roze en dat was mijn lievelingskleur. Dus bietjes werden automatisch mijn lievelingsgroente! Die mayo is nu verleden tijd, die traditie kennen mijn kinderen niet en zullen dit ook (hoop ik) nooit leren kennen haha. Door mijn koolhydraatarme dieet heb ik krootjes ook leren eten in een salade. Wat verrassend lekker zeg met bladspinazie en geitenkaas! Maar in de winter kun je er ook een stamppot mee maken.

Hier vind je het recept.

Gezonde en koolhydraatarme stamppotten

In het kader van `gezonder leven` ben ik dus overgestapt op een koolhydraatbeperkt dieet. Koolhydraten vind je voornamelijk terug in aardappels, pasta en brood. Dat moet ik dus zien te mijden. Lastig als je met een gezin zit wat geregeld smeekt om stamppot. Dat dacht ik in het begin, maar het valt mee. Hier en daar een kleine aanpassing voor mij maakt het al snel goed. Soms vervang ik de aardappels voor mezelf met bloemkoolpuree of ik maak een spitskoolstamppot met wortels ipv de gewone hutspot. Hieronder vind je nog wat lekkere koolhydraatarme stamppotjes.

Zuurkool frittata (koolhydraatarm)

Een zuurkoolstamppot zonder aardappels, maar met kaas en eieren en room. En heb je nog een restje over dan heb je voor de volgende dag alvast een gezonde lunch klaarstaan. Dat is weer makkelijk geregeld.

Het recept vind je hier.

Bloemkoolstamppot

Zoals ik hierboven al beschreef maak ik ook vaak stamppot op basis van bloemkool(rijst). Dit recept heeft ook gebruik gemaakt van zoete aardappels wat het dan wel weer iets meer koolhydraten geeft, maar ook een zeer aangenaam zachte smaak waardoor iedereen zal smullen aan tafel.

Het recept vind je hier.

Hutspotstamppot, maar dan anders met knolselderij

Wie kent het niet, winterpeen met uien oftewel hutspot. Vroeger als kind al heel vaak gegeten en altijd van gesmuld. Toevallig laatst bij mijn zus op visite geweest, ik stapte het huis binnen en rook het direct in de hal……hhmmm ik ruik iets bekends. Ja zei mijn zus ik maak hutspot! En ook zonder aardappels is dit goed te eten vooral als je als vervanger knolselderij gebruikt. In het begin even wennen want de smaak ik toch wel anders dan je gewend bent, maar het is echt lekker.

Het recept vind je hier

Stamppot spitskool met roomkaas en hamreepjes

Spitskool, misschien iets wat je niet meer zo snel eet. Ik hoor er in ieder geval bijna niemand meer over praten. Deze groenten maken samen met ham en roomkaas een mooi stamppotgerechtje.

Het recept vind je hier.

Wat is jouw favoriete stamppot?

Stampot boerenkool met worst stockphoto from Shutterstock / sara winter

Summary
Review Date
Reviewed Item
Een overzicht van stamppot soorten voor de winter, maar dan net iets anders. Van luxe en culinaire recepten tot gezond en koolhydraatarm en ovenschotels
Author Rating
51star1star1star1star1star

Isabell

Mijn naam is Isabell, ik ben 42 jaar, getrouwd en heb 3 kinderen. Twee jongens en een meid.
Na vele jaren gewerkt te hebben als pedagogisch medewerker op een peuterspeelzaal ben ik voor mezelf begonnen als creatief ondernemer.
Ik haak en maak van alles wat en deze producten verkoop ik via mijn ETSY shop. Vaak zijn dit kleine items wat leuk weg te geven is als een uniek presentje maar ook maak ik enkele grote items die in en om het huis gebruikt kunnen worden.
Daarnaast vind ik het erg leuk om in de keuken het een en ander uit te proberen. Liefst zo gezond mogelijk, zonder suiker en andere meuk. Zelf in de keuken staan of een recept samen met mijn kind(eren) uitproberen is dus best een passie te noemen. En dan is er nog een passie (en dat is de reden dat je mij hier vindt) namelijk schrijven. Vooral over wat ik met mijn kinderen meemaak, daar schrijf ik graag over en dit deel ik graag met jullie.

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top