Dag als het mag.

De Sprookjescamping Vechtstreek ligt in de omgeving van Dalfsen, Ommen en Hardenberg. In deze schitterende regio in Nederland kwam ik vroeger al met mijn ouders, later ook ieder jaar met scoutingkampen en met de kinderen hebben we hier bij de boer gelogeerd. Omdat het toen heel erg warm was (lees hittegolf) waren we al een dagje naar de waterspeeltuin van de Sprookjescamping geweest. Dat was een groot succes en het bleef kriebelen om hier een keer terug te komen en de camping echt te ontdekken. Dit voorjaar werd ik uitgenodigd om een weekend te komen en afgelopen weekend was het zo ver.

Lees ook: Kindvriendelijke camping Nederland; 23 leukste kindercampings klein of met overdekt zwembad
Lees ook: Overijssel met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Camping Petite Suisse; Kindvriendelijk kamperen Belgische Ardennen

Aankomst

Aangezien onze dochter over een paar weken vijf wordt en dus nog (net) niet leerplichtig is zijn we vrijdag na de lunch op pad gegaan. Zodat we op tijd op de camping aan zouden komen en de kinderen nog heerlijk konden spelen terwijl ik rustig zou kunnen uitpakken. Helaas liep dat vanwege enorme files iets minder en deden we er bijna twee keer zo lang over. De kinderen en ik hadden het dus helemaal gehad.

Gelukkig ging het inchecken heel vlot, het is duidelijk aangegeven waar de parkeerplaats is. We hoefden niet te wachten maar werden meteen geholpen, geen ellenlange verhalen maar kort en volledig een welkom, sleutels en een informatieboekje met allerlei handige informatie. Vijf minuten later zaten we dus weer in de auto om door te rijden naar onze caravan. De auto mocht naast de caravan geparkeerd worden.

De kinderen hadden bij de ingang al de enorme speeltuin gezien en wilden spelen, gelukkig heeft ieder veld ook een eigen speeltuintje met schommels, glijbanen in een soort zandverstuiving met heel veel schepjes en emmertjes etc. Terwijl ik de auto ging uitpakken (gelukkig viel het best mee voor een weekend) kon ik de kinderen zo goed in de gaten houden terwijl zij hun energie kwijt konden. Tenminste, nadat ze één van de bedden in het driedubbele stapelbed hadden geclaimd ;-)

Faciliteiten

De Sprookjescamping is eigenlijk een klein resort. Zo heb je een parkeerplaats waar je kort kan parkeren voor inchecken en uitchecken en aan de andere kant van de straat een grotere parkeerplaats voor bezoekers. Overdekt vind je de Sprokkelplaats met het theater en tafels waar geknutseld wordt en een ruimte voor baby’s om lekker te spelen. De kasteeltuin met een restaurant, een afhaalsnackbar, overdekte speeltuin met enorme tafels vol Duplo, en speelruimtes voor kinderen tot vier jaar en van vier tot tien jaar, diverse toestellen, een winkel waar je heel betaalbaar boodschappen kan doen en tot slot een zwembad met vooral heel veel speeltoestellen. Het is hier ook heerlijk warm voor als het buiten toch nog iets te fris is.

Buiten heb je meerdere speeltuintjes, van grote klimtoestellen in de vorm van een piratenboot tot en met air trampolines en een aantal buiten zwembaden. Een groot zwembad voor de iets oudere kinderen, een brede glijbaan, een kleuterzwembad met speeltoestellen en een babybadje. Er staan stoelen rondom het zwembad en er is een soort van ligweide. Uitgezwommen? Dan kan je gewoon even in de speeltuin spelen.

Er staan een aantal grote gebouwen op het terrein met sanitaire voorzieningen, waar je het chemisch toilet kan legen en kan afwassen. Ook dit is volledig in thema ingericht, zo staat er een kikker bij de wasbakken.

De accommodatie

Op de sprookjescamping heb je diverse opties als het gaat om accommodatie. Je kan je eigen tent of caravan meenemen, er staan toercaravans voor vier of vijf personen, je hebt stacaravans (die je ook privé kan huren), speciale huisjes zoals de sprookjeskota’s en trekhutten.

Wij sliepen in een toercaravan die degelijk is ingericht; je hebt een toilet (dat scheelt weer lopen ’s nachts), tweepersoonsbed en een stapelbed. Er is een zithoek, complete keuken en vrij veel opbergruimte. In de voortent staat een televisie en een tuintafel met stoelen die je ook buiten kan zetten. Er zijn ook standaard kinderstoelen en krukjes aanwezig als je met jonge kinderen bent. In de caravan kan het wel vrij snel warm worden, en zelfs als je alle raampjes open zet (en horren naar beneden) koelt het niet snel af. De voortent kan je makkelijk luchten door de flappen open te ritsen. In de caravan is er stromend water aanwezig, je moet echter wel zelf met een gieter het reservoir vullen bij de tapkraan op het veld. Toen ik wilde gaan afwassen zat ik opeens zonder…

De caravans staan rond het veld opgesteld, het voordeel daarvan is dat je zo zicht hebt op het speeltuintje in het midden. Naast een speeltuintje liggen er op de meeste plaatsen ook wat zandspeelgoed zoals emmertjes en schepjes zodat kinderen zich prima vermaken. Het nadeel is dat je niet heel veel privacy hebt. Ieder veld heeft ook een andere naam, binnen een bepaalde categorie. Zodat je kinderen geen nummer of iets dergelijks hoeven te onthouden maar alleen de naam van het veld waar ze verblijven.

In de avond wilden de kinderen niet slapen, althans het duurde even. Ook al was het al wat later en hadden we nog een kleine avondwandeling gemaakt door het bos. Natuurlijk is het even wennen in een nieuw bed en het opmaken, maar we zaten helemaal achteraan tegen het bos waar nog tot na twaalf uur ’s avonds een bosspel gaande was en er hard gekletst werd. Ook de tweede nacht was er (weliswaar heel zacht en dof) muziek te horen van een nabijgelegen camping. Gelukkig sliepen ze toen wel redelijk op tijd.

Animatieprogramma

Normaal gaan we in het voorseizoen op vakantie en dan is er vaak geen animatieprogramma. Dat is hier wel anders. Er is zelfs een vrij uitgebreid programma voor verschillende leeftijdsgroepen. Het hele jaar door, doordeweeks voor kinderen onder de vier jaar. Dat gaat de hele dag door, en de kinderen vinden het natuurlijk heel leuk om daaraan deel te nemen. Het is ook een vrij divers programma met spel, water en educatieve elementen. Een programma onderdeel is ook echt helemaal uitgewerkt. Het is niet alleen knutselen, maar compleet met een introductie verhaaltje, de sprookjesfiguren bewonderen de knutsels, er wordt gezongen voor een jarige, na afloop wordt er nog even gedanst het is gewoon een klein feestje. Dat geldt ook voor sportfit op zondagochtend; ik had tien minuten een soort ochtendgymnastiek verwacht maar het was bijna een uur lang bewegen en spelletjes doen. Van opwarmen, dansen, hardlopen, wandelen, zakdoekje leggen, parcours en nog meer. Met muziek erbij. Alles wordt afgesloten met de ‘kikkersprong’ waarbij er doei ouwekoei wordt geroepen.

Wat ik geweldig vind is dat je het animatieteam niet alleen bij de programma-onderdelen tegenkomt, maar ook tussendoor. Zo was er ook iemand bij de airtrampoline, en toen dochterlief binnen wilde spelen was daar ook iemand om samen met haar met Duplo te bouwen. Dat geldt ook voor de sprookjesfiguren, zij lopen ook rond op de camping. Om voor te lezen, op de foto te gaan of bijvoorbeeld samen tanden te poetsen.

Sprookjestheater