Op uitnodiging gingen wij een dagje naar het sprookjesbos in Valkenburg. Het Sprookjesbos is een klein familiepark in Valkenburg aan de Geul, Limburg. Het ligt direct naast het Geuldal op de  Heunsberg.  Bruno Brück liet daar in 1950 het Sprookjesbos bouwen voor zijn vierjarige dochter Ullie. De eerste taferelen werden ontworpen en van gips gemaakt. Later werd het park uitgebreid. Daarom is het een prima alternatief voor het sprookjesbos in de Efteling. Voor jonge kinderen ontzettend leuk om erdoorheen te lopen en alle sprookjes te bekijken. Maar om alleen voor het sprookjesbos hier heen te gaan is ook niet altijd ideaal en een aanslag op je portemonnee.

Lees ook: Limburg met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Valkenburg aan de Geul; activiteiten en bezienswaardigheden van grotten tot kasteel
Lees ook: Kinder pretpark; De beste leukste attractieparken voor peuters, kleuters en kinderen
Lees ook: Limburgsche Stoom Maatschappij; Stoomtrein miljoenenlijn

Het sprookjesbos heeft een mooie geschiedenis, het bestaat dus al meer dan 50 jaar! Dit zie je ook wel terug aan de sprookjes, maar nog steeds voor de kinderen herkenbaar. Het sprookjesbos ligt op de Heunsberg en dit merk je ook tijdens het wandelen langs de sprookjes. Door de bossen heuvel op en heuvel af.

Sprookjes

Bij de entree vind je direct al Sneeuwwitje. Meteen herkenbaar voor de kinderen en passend bij het thema van het park. Je kan handig de aangegeven route volgen. Op deze manier kom je langs alle sprookjes. Bij elk sprookje kun je op een knop drukken, zodat er een kort verhaaltje verteld wordt. We hebben erg veel sprookjes gezien, onder andere Roodkapje, Hans & Grietje, Repelsteeltje en de kleren van de keizer. En er zijn natuurlijk nog veel meer sprookjes.

Ook actief spelen

De kinderen (2 en 5 jaar) vonden het erg leuk. Zeker omdat er ook genoeg speelgelegenheden zijn. Een springkussen, de klimmuur van Rapunzel, het bed van de prinses op de erwt (groot luchtkussen), bij Robin Hood mochten we zelf met pijl en boog schieten. Ook was er nog een kasteel waar je binnen kon spelen. In verband met het mooie weer hebben wij dit overgeslagen. Verder is het park, naast de sprookjes en speeltuintjes, aangevuld met een draaimolen, kleine zweefmolen en Sinbadsschip. Er is dus genoeg te doen voor een gezellig dagje uit. Zelfs de 3 biggetjes en de 7 geitjes waren in levende lijve aanwezig.

Eten en drinken

Rond lunchtijd hebben we genoten van een tosti en de kleine man van poffertjes. Er is in ieder geval genoeg keuze om iets te eten en drinken. Ook fijn is dat er op meerdere plaatsen een kiosk is om iets te drinken te kopen en voldoende bankjes en picknickplaatsen te vinden zijn.

De Gevaarlijke Groeve

Sprookjesbos Valkenburg - Mamaliefde.nl

Als extraatje heeft het park nog iets nieuws. De Gevaarlijke Groeve. Hier moet je wel extra voor betalen. Je gaat dan samen met een ridder (gids) de Groeve in. Door de donkere, vochtige gangen krijg je een rondleiding. De ridder vertelt onderweg spannende verhalen. Erg leuk voor de iets oudere kinderen. Een leuke meerwaarde bij het dagje uit naar het sprookjesbos.

Het park is de zomermaanden (juli en augustus) elke dag geopend. Er is ook een mogelijkheid om een seizoenkaart of zomerkaart te kopen.

Winactie

Wil jij ook graag een bezoekje brengen aan het sprookjesbos? Ik mag één gezin blij maken met vier kaartjes. Meedoen kan door hieronder een reactie achter te laten voor welk setje je gaat. Zorg dat dit is voorzien van een geldig e-mailadres of facebookpagina zodat ik met de winnaars contact kan opnemen. We waarderen het heel erg als je onder het bericht op de facebookpagina van Mamaliefde een like geeft, deelt of een reactie achterlaat. De winnaar ontvangt aan het eind van de week een mailtje.