Als je de weersvoorspellingen hoort voor de komende dagen / weken zou je niet zeggen dat binnenkort al de herfst begint. In de natuur zie je de eerste tekenen echter al verschijnen; ik kan altijd genieten van het vele groen wat je ziet, maar de rode en gele herfstkleuren geven mij altijd een warm gevoel. Zeker als de laagstaande zon zorgt voor een mooie gloed die het plaatje helemaal afmaakt. In gedachten kan ik dan helemaal wegdromen. Toch merk ik ook de gevolgen van deze tijd, zo neemt de energie af. De dagen worden tenslotte korter en er zijn minder zonuren. Momenteel laait ook de discussie rondom het afschaffen van winter- en zomertijd op en zag ik een bericht voorbijkomen over de gevolgen die dit kan hebben voor winterdepressies. Eigenlijk is het best bijzonder hoeveel invloed het weer en de natuur kan hebben op mensen en hoe zij zich voelen.

Lees ook: Herfstvakantie 2019 uitjes; de leukste activiteiten met kinderen
Lees ook: Leukste uitjes in de herfst met kinderen; ongeacht mooi weer of als het regent
Lees ook: Fit blijven én een volle agenda? Zo pak je het aan!

Bekentenis

Nu moet ik eerlijk toegeven dat tijdens de vakantie de sportschool er bij in is geschoten. Eerst zijn we een aantal weken weggeweest voor een heel mooie roadtrip door Europa. En in de weken daarna waren de kinderen thuis en kwam het er niet van. Ik wilde wel, maar het kwam er niet van. Nu de kinderen weer naar school zijn heb ik geen excuus meer en probeer ik het sportritme weer op te pakken. Voor zover dat gaat want deze maand stonden nog enkele persreizen op de planning. Naast dat je dan fysiek een paar dagen weg bent, ben je daar na afloop bij thuiskomst ook nog een paar dagen mee bezig.

Ondanks dat ik niet ben gegaan zijn er gelukkig geen kilo’s bijgekomen, sterker nog ik ben nog iets meer afgevallen. Dat voelt stiekem best wel goed. Oké, niet zoveel als sommige anderen die ik hoor over window fasting of andere diëten, waar ik stiekem toch wel een beetje jaloers op kan zijn. Maar gewoon steady door rustig andere patronen te ontwikkelen. Ik waak er dan ook heel erg voor dat dit blijft, en ik niet in een soort jojo-effect verval, wat je vaker hoort.

De afgelopen zomer heb ik wel veel strenger gelet op wat ik eet, in de zomer als het warm is gaat dat toch een stuk makkelijker dan nu. Zeker aan het einde van de dag, na het avondeten merk ik dat ik nog steeds trek heb. Ik wil voorkomen dat ik verval in oude gewoonten dus probeer ik daar extra op te letten en bewust mee om te gaan. Het herkennen van de neiging is dan al een eerste stap.

1000 excuses

Het stukje intrinsieke motivatie is nu dus extra belangrijk, ik kan wel tig redenen en argumenten bedenken om niet te gaan. Maar eigenlijk is er daarvan geen één doorslaggevend. Met als gevolg dat ik op zondagavond om één uur ’s nachts (veels te laat) de laptop dichtklap en naar bed ga. Waarom? Zodat als de kinderen naar school zijn gebracht, ik niet voor mijn gevoel achter de laptop hoef te kruipen omdat dit of dat moet gebeuren, en dát geen excuus is om niet te gaan.

Zodra ik wakker word merk ik dat de spierpijn in de bovenbenen waar ik het afgelopen weekend veel last van heb gehad grotendeels is verdwenen. Gelukkig maar, want ik vroeg me al af wat voor effect dat zou hebben op de krachttrainingoefeningen. Nadat de tassen voor de kinderen klaar staan pak ik de sporttas in, natuurlijk zit de fijne extra grote handdoek die ik heb gekocht voor het douchen na afloop in de was. Die is zo fijn dat hij natuurlijk ook mee moest op vakantie. Maar ook dat is geen reden om niet te gaan, gelukkig is zoonlief zo lief om als hij van mij boven sokken moet pakken, ook meteen een handdoek voor me meeneemt. Ondertussen begint mijn buik te rommelen, blijkbaar toch iets verkeerds gegeten, maar ook dat is geen excuus om niet te gaan.

Dan zijn de kinderen op school en check ik voor de zekerheid de pasjes in mijn telefoon of daar de Sportcity-pas tussen zit. Ik ben een aantal pasjes kwijtgeraakt en wil even weten of dat ook geldt voor deze. Ja dus. Ook dat is geen reden om niet te gaan, als ik aan kom lopen bij de receptie krijg ik een vervangende kaart. Als je je pas vergeten bent en er daar pas achterkomt, hebben ze een voorraadje met leenkaarten voor de kluisjes. Onderweg bedenk ik me nog dat ik de oortjes niet bij me heb om muziek te luisteren. Nu staat er gelukkig altijd wel muziek aan, dus ook dat is geen excuus om niet te gaan.

Me-time

Nadat ik me heb omgekleed en naar boven loop op de trap merk ik aan mijn ademhaling dat ik die sportschool echt wel nodig heb en wat het verschil kan zijn alleen al na een paar weken sporten. Zodra ik op de loopband stap, zie ik daar een bericht staan met als kopje ‘Word je agenda weer voller, maak je hoofd vrij’. Dat is dus precies waar ik op dit moment een beetje mee worstel, het voelt fijn om het gevoel te hebben dat ze dat hier begrijpen. En ik dus blijkbaar niet de enige ben.

Als ik later aan het roeien ben en het grootste deel van mijn programma achter de rug heb en mijn gedachten de vrije gang laat gaan, merk ik dat ook dit een soort van me-time is. Heel wat anders dan in een bubbelbad liggen, maar ook dit voelt eigenlijk gewoon super. Ongeacht of de kilo’s er wel of niet vanaf vliegen en hoe fit ik ben, is het goed om hier te zijn en even lekker los te gaan. Om het gevoel af te maken neem ik me voor om thuis een nieuwe afspraak te maken voor de tandarts en dat niet alleen de kinderen, maar ikzelf ook weer naar de kapper moet gaan.

Tijdens de laatste oefening op de fiets check ik mijn telefoon en zie ik dat de eerste mailtjes alweer binnen zijn. Ook als zelfstandige gaat het werk altijd wel door. Het voordeel is wel dat ik nu inderdaad een leeg hoofd heb en de inspiratie volop aan het stromen is. Kan ik straks thuis voortvarend aan de slag.

Als ik de deur uitloop zie ik dat de grauwe lucht van die ochtend plaats aan het maken is voor een strakke blauwe lucht met een warm zonnetje. Ik loop tevreden naar de auto, ik ben toch maar mooi geweest en heb mijn oefeningen gedaan. Ik zit vol energie om de nieuwe dag / week te beginnen. Kom maar op!

Lees ooK; Me-time; 10 tips en ideeën voor je dagelijkse dosis