Jaja, het is zo ver. Het zat er al een tijdje aan te komen, mama gaat weer naar school. De afgelopen jaren had ik een heleboel smoesjes om het niet te doen. Waarvan de kinderen toch wel een van de grootste waren. Want ja, manlief werkt onregelmatig en er moet toch iemand voor de kinderen zorgen. En tja, om hier nou oppas voor te vragen? Dat bewaar ik liever voor andere zaken. Nu zijn beide kinderen naar school en ben ik eindelijk de drempel over. Mama gaat ook weer naar ‘school’.

Lees ook: De resultaten na 1 maand sporten bij de sportschool
Lees ook: Last van een herfstdip?

De voorbereiding

Het is niet zomaar een school, maar een sportschool. Voor mij is het echt een overwinning op mezelf. Er is dan ook een belangrijke periode aan vooraf gegaan. Waar ik tijdens de kennismaking / intake emotioneel achter kwam. Om de drempel van de sportschool over te stappen moest ik namelijk eerst een emotionele drempel over.

Waarin ik niet langer alleen nog maar de moeder was van mijn kinderen, maar ook weer op zoek ging naar mezelf. Door bijvoorbeeld een paar keer voor de blog naar het buitenland te gaan zonder kinderen. Of door een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste voor zowel een gezichtsbehandeling (op de dag dat zoonlief voor het eerst naar school ging) en de pedicure toen het weer tijd werd om sandalen te gaan dragen. Voor het kinderen tijdperk deed ik dat eerste vaker, maar ja kinderen… En werkeloos thuis zitten verandert de prioriteiten toch wel.

Doordat ik beter in mijn vel ben gaan zitten en het zelfvertrouwen is gaan groeien, onder andere omdat ik toch wel erg trots ben op hoe goed Mamaliefde het doet. Durf ik ook weer meer foto’s van mezelf te (laten) maken, en vervolgens ook te delen. Iets waar ik een half jaar geleden nog echt niet aan moest denken. Voor anderen misschien de normaalste zaak van de wereld, maar voor mij persoonlijk is het toch wel een dingetje.

Motivatie

Vorig jaar was ik al gevraagd door een sportschool en een personal trainer voor een samenwerking, en heb ik op het punt gestaan om het te doen. Toch heb ik het niet doorgezet. Ik was er nog niet klaar voor. Waarom ik nu dan toch die stap heb durven nemen? Geen idee. Omdat ik me realiseer dat ik geen excuses meer heb? Of omdat ik nu toch echt vind dat er wat moet gebeuren aan mijn uithoudingsvermogen en het ook goed zou zijn om af te vallen? Of omdat ik gevraagd ben om deel te nemen aan dit programma? Het doet er niet toe. Het belangrijkste is dat ik het ook echt gedaan heb. Ik ben letterlijk de drempel overgestapt van SportCity voor een intakegesprek.

Get Started Program van Sportcity

Het is alweer flink wat jaartjes geleden dat ik een sportschool van binnen heb gezien. Dat was in de tijd dat sportscholen nog vrij uniek waren en je een stukje moest fietsen in plaats van dat er in iedere wijk wel een sportschool is te vinden. Omdat het erg belangrijk is om te weten waar je mee bezig bent, aangezien dat de grootste kans van slagen heeft, doe ik mee aan het Get Started Program van SportCity. Daarmee word je stap voor stap op weg geholpen zodat je een goede routine aanleert waarmee je daarna zelfstandig verder kan. Gedurende 12 weken kom je iedere week een stapje dichterbij. Al sta je er daarna niet alleen voor, vaak is er een fitnessinstructeur aanwezig waarbij je altijd terecht kan met vragen.

Na de online inschrijving krijg je een afspraak, wat er voor zorgt dat je niet alleen de afspraak maakt maar ook daadwerkelijk gaat. Vervolgens krijg je de sleutel waarmee je aan de slag kan. Er volgt een intakegesprek waarbij een aantal vragen behandeld worden om achter je persoonlijke doelstellingen en voorkeuren te komen, zodat er daarna een programma op maat gemaakt kan worden. Als je bijvoorbeeld krachttraining verschrikkelijk vindt terwijl je toch wil afvallen, kunnen er andere oefeningen in gezet worden zodat je toch de juiste doelstelling bereikt.

Ook wordt er gevraagd of je op de weegschaal wil gaan staan. Daar zag ik vooraf tegenop, is toch wel even een momentje dat het pijnlijk ‘definitief’ is. Daarnaast wordt er een volledige bodyscan gemaakt waarbij ze onder andere je vetgehalte en spiermassa kunnen bepalen. Ik had geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen en haalde al allemaal scenario’s in mijn hoofd. Maar dit doen ze gewoon op de weegschaal waar je twee sensoren pakt zodat ze de meting kunnen doen.

Op basis van deze informatie ontvang je een persoonlijk programma dat op de memorystick wordt geladen zodat je daar mee aan de slag kan. Er wordt uitgelegd waarom er bepaalde oefeningen in staan, zodat je ook gemotiveerd bent om die te doen zelfs al heb je niet je voorkeur. Ook worden er twee afspraken ingepland voor een evaluatie rond de 6 en 12 weken om het proces met de instructeur te bespreken en eventueel het programma aan te passen. Heel anders dus dan mijn eerdere ervaring waarbij je zelf maar een beetje rondloopt en kijkt naar wat je leuk vindt en zelf bepaald hoe lang.

Lees ook: Smartwatch; de populairste voor mannen en vrouwen ook geschikt voor android, ook goedkoop alternatief

Aan de slag

Daarna kwam de vraag of ik het hierbij wilde laten of toch direct aan de slag. Daar had ik me wel op voorbereid en de nog nieuwe sportschoenen die ik vorig jaar heb gekregen en nog netjes in de doos zaten meegenomen, net als een sportbroek en een flesje water. Ook een handdoek en oortjes zijn handig. Er zijn twee aparte kleedkamers voor dames en heren. Hier vind je kluisjes waar je je kleding en eigendommen kan achterlaten. En na afloop kan douchen of even kan bijkomen in de sauna. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de zonnebank. Er is zelfs een kinderopvang aanwezig zodat je op een vrije dag van de kinderen of vakantie en je geen opvang hebt, kan je ze vooraf aanmelden via de app geen excuus hebt om niet te gaan.

Er wordt gewerkt met nieuwe apparatuur zodat je een loopband, fiets, of step-apparaat hebt waar je de memorystick in kan steken zodat je eigen oefening kan doen op basis van tijd of niveau. Daar worden ook de resultaten op opgeslagen, zodat je kan zien welke oefeningen je gedaan hebt of kan vergelijken met eerdere prestaties zodat je vooruitgang kan zien. Wat voor mij heel belangrijk is om gemotiveerd te blijven.

Lees ook: Kangatraining; Sporten na de bevalling samen met je baby (in een draagzak)

Instructie

Tijdens de intake werd er ook meteen een afspraak gemaakt voor de instructie van de apparaten van het zogenaamde fit & funprogramma. Waarbij je aan de slag gaat met diverse krachttrainingoefeningen. Dit zodat je de oefeningen op een juiste manier doet en in de juiste houding zodat het meeste effect heeft.

Euforie

Toen ik de auto weer in stapte om naar huis te rijden voelde ik me toch wel euforisch. Dit begon al tijdens het sporten zelf, na de eerste tien minuten, ging ik door met het volgende en nog één en nog een oefening. Omdat ik echt wil gaan werken aan mezelf en de doelen wil behalen. Dit zal aan de ene kant komen vanwege de endorfine die wordt aangemaakt tijdens het sporten. Aan de andere kant omdat ik het gewoon had gedaan ondanks alle smoesjes. En het ergste is nog, zo erg was het helemaal niet eens. Ik had die drempel dus voor niets zo hoog gemaakt. Althans, nu zien dat ik het blijf volhouden. Gelukkig krijg ik iedere week een herinnering en word je gebeld als je niet meer komt zodat je toch gemotiveerd blijft om door te zetten.

Ga jij naar de sportschool?

Latest posts by Linda (see all)