In het verleden deden we wel spelletjes met de kinderen, vaak spelletjes zoals domino of memorie of het kleurenspel. Nu ze ouder worden zijn er steeds meer spelletjes die we met het gezin kunnen doen. Hoog tijd dus voor een echte spelletjesavond. In plaats van na het eten de tv aan te zetten hebben we de tafel leeggeruimd en een drietal spelletjes tevoorschijn getoverd die we van Hasbro en Spin Masters hebben gekregen. Ik was erg nieuwsgierig hoe ze dat zouden vinden. Het werd een avond die we niet droog hielden, letterlijk en figuurlijk want we hebben heel wat gelachen. Het was zeker voor herhaling vatbaar, want zolang hoeft het niet te duren, gewoon een uurtje spelletjes spelen. Daarna zijn ze hun concentratie toch wel kwijt.

Lees ook: De leukste gezelschapsspellen voor kinderen, van bodspelen tot kaartspelen en meer ook voor peuters en kleuters!

Soggy Doggy

We begonnen de avond met Soggy Doggy van Spin Masters. Dit spel is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar en daarom zijn we via hen uitgenodigd om naar de uitreiking te komen volgende week in Burgers Zoo. We kregen het spel ook thuis gestuurd zodat we konden kijken wat we (met name de kinderen) er van vonden. Toen ik de doos op tafel had gelegd herkende ze het spel meteen van de tv-reclames. De marketing hebben ze dus goed gedaan ;-) Het spel is zo in elkaar gezet, je hebt alleen wat batterijen nodig die niet bijgeleverd zijn. Als laatste giet je het water in de badkuip en dan ben je klaar om te beginnen.

Dit spel heeft de meeste spelregels en daarom was het goed dat we hiermee begonnen. Dan hebben ze nog de meeste focus. Op dat moment merk je ook het verschil tussen een 5-jarige en een (bijna) 4-jarige. De oudste was heel geconcentreerd en probeerde echt mee te doen, de jongste was heel enthousiast en vond het nog moeilijk om op zijn beurt te wachten. Iedereen krijgt een vormpje waarmee je gaat ‘racen’ en proberen in de mand te komen zonder nat te worden. Je gooit omstebeurt met de dobbelsteen en schuift dan vooruit. Ze werken niet met aantal ogen maar met kleuren dus daarom heel goed te doen voor kleuters. Daarna moeten ze kijken bij het vakje waar ze komen wat de opdracht is; 1 of twee keer op het knopje met pootje drukken of aan het knopje met het botje draaien. Met het pootje pomp je water in de douche en met het draaien kan hij opeens gaan schudden. Dan krijg je een fiche en moet je terug naar het begin. Met een fiche kan je die inleveren en mag je blijven staan. Het was erg spannend in het begin, maar nadat iedereen een keer terug was ging zoonlief heel hard en won hij het spel.

De kinderen vonden het erg leuk en vonden het moeilijk om van het hondje af te blijven. de ‘haartjes’ en ‘staart’ zijn erg verleidelijk om aan te trekken. De eerste keer dat hij ging schudden vonden ze het wel een beetje spannend, maar daarna vonden ze het juist leuk als hij dat ging doen en waren ze een beetje teleurgesteld als hij niets deed. Een spel waarbij ze leren om op hun beurt te wachten, maar ook de cijfers 1 en 2 en de kleuren.

Soggy Doggy koop je hier.

Lees ook: Mijn eerste spelletjes doos met houten onderdelen van Haba voor peuters en kleuters

Ei-hoofd

Ook dit spel kenden ze al van tv. In de eierdoos zitten tien eieren die bestaan uit een onder- of bovenkant. Je vult een aantal eieren (aantal deelnemers -1) met water. Er hoeft echt maar een klein beetje water in. Daarna draai je aan de wijzer en dan kijk je naar de opdracht. Dat kan zijn dat je 1 of 2 eieren boven je eigen hoofd of die van een ander kapot moet maken of je mag passen. Er zijn tien eieren, dus als iedereen twee eieren kapot mag maken ben je met vier deelnemers na anderhalf rondje klaar. Het is dus een lekker kort spelletje dat ideaal is voor de korte concentratieboog van kleuters. Al vinden ze het ook gewoon heel leuk om samen te doen terwijl je zelf toekijkt (en de eieren vult).

Zoonlief had al snel door dat als je met de eieren gaat schudden je hoort / voelt of er water in zit. En als er dan geen water in zit ging hij hem snel omruilen voor een waar wel water in zat. Om vervolgens boven zijn eigen hoofd kapot te maken. En dat terwijl douchen echt drama is! Het is echt een hilarisch spel waarbij je veel kan lachen en het zo vaak achter elkaar kan spelen als je wilt. De adviesleeftijd van dit spel is vanaf 5 jaar, maar ook de (bijna) vierjarige kon dit spel prima spelen.

Ei-hoofd koop je onder andere hier.

Lees ook: Haba Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling voor peuters en kleuters (review)

Toiletpret

Dit spel hadden we al gezien op de persdag van Hasbro en vonden ze erg grappig. Het spel bestaat uit drie onderdelen dat je zo in elkaar klikt. Er zitten batterijen in maar het advies is wel om die eerste te vervangen. Wij hebben dat niet gedaan en konden er prima mee spelen. Daarna vul je de pot met water en kan het spel beginnen. Je hebt geen losse onderdelen dus je kan ook niets kwijtraken. Ideaal met kinderen. Je draait aan de wc-rol en daar komt dan een cijfer tussen de 1 en 3 vandaan. Zo vaak moet je dus ook aan de hendel trekken, als je een wc-geluidje hoort is er niets aan de hand maar het is wel oppassen want wie weet wordt je onaangenaam verrast. Wie het langste droog blijft heeft gewonnen.

Dochterlief was op een gegeven moment heel sneaky en zette het spel een beetje schuin neer zodat ze niet nat werd. Er komt namelijk best wel een lange straal uit zodat je echt nat wordt. Zoonlief had in het begin even moeite met goed doortrekken, je moet de hendel echt goed naar beneden duwen. En had daarna ontdekt dat je ook gewoon de wc-deksel dicht kan doen om te voorkomen dat je nat werd. Toch vinden ze het wel heel erg interessant om te blijven doortrekken. Dit spel kunnen ze ook heel goed alleen spelen en vinden ze echt heel leuk om te doen. De volgende dag werd er dan ook nog veel mee gespeeld. In elkaar neemt hij wel wat veel ruimte in, in de kast. Maar je kan hem ook prima uit elkaar halen en weer opbergen in de doos.

Toiletpret koop je onder andere hier.