Als je op vakantie bent kom je de Nederlanders overal tegen, we zijn een reislustig volkje. Of dat nu met het vliegtuig is of de auto. En de kinderen, die gaan gezellig mee. Spanje is het meest favoriete vakantieland van de Nederlanders maar ook Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn populaire landen die prima te doen zijn met de auto. Je kan er voor kiezen om ’s nachts te rijden, waarbij je vertrekt na het avondeten en de volgende ochtend aankomt of overdag. Natuurlijk probeer je je vooraf zo goed mogelijk voor te bereiden op de reis, bijvoorbeeld met een handige paklijst, want je weet maar nooit wat er onderweg kan gebeuren maar vergeet ook niet stil te staan hoe je de tijd in de auto gaat doorbrengen. Nu kan je je kinderen vermaken met een (opgeladen) beeldscherm, speelgoed, af en toe een cadeautje maar ook een ‘ouderwets’ gezellig spelletje scoort nog altijd erg goed. Daarom deze spelletjes voor op de achterbank. Het voordeel hiervan is dat ze niet op de grond kunnen vallen en je er verder niets voor nodig hebt. Want niemand zit om de vijf seconden te wachten op de vraag ‘zijn we er al?’

Lees ook: Autovakantie met kinderen; tips voor een lange autoreis ook met baby en peuter
Lees ook: Zwarte zaterdag zomer 2018; Tips zo overleef je deze autorit (met kinderen) in onder andere Duitsland en Frankrijk.Lees ook: 10 Voordelen van het ’s nachts rijden met kinderen
Lees ook: Speelgoed cadeautjes voor onderweg in de auto vakantie
Lees ook: Handige checklist voor een autovakantie om veilig & goed voorbereid op reis te gaan?
Lees ook: Zo pak je de auto zo efficiënt mogelijk in?

ABC-verhaal

Probeer samen een verhaal te bedenken waarbij het laatste woord van de zin het abc vormt. Een persoon begint met een zin waarvan het laatste woord eindigt met een a, de volgende een zin met een woord dat eindigt op een b etc.

Als je een … was, wat zou je dan als eerste doen?

Als je morgen wakker zou worden als indiaan, wat zou je dan als eerste doen? In plaats van een indiaan kan je natuurlijk ook heel veel andere personen, beroepen maar ook voorwerpen noemen.

Autokleuren spel

Een populair spelletje met jonge kinderen, waarmee je ook de kleuren oefent en leert tellen. Iemand roept een getal (onder de 10 of 20) en een ander een kleur. Daarna ga je tellen welke kleuren auto’s je tegenkomt. Voor oudere kinderen kan je het iets moeilijker maken en het spel spelen met automerken.

Benoemen

Een goede oefening voor kleuters of kinderen in groep 3; de cijfers langs de weg benoemen. Zowel los of bij elkaar (dus 5-0 en dan ‘vertalen’ naar 50) doordat je rijdt is er maar beperkte tijd dus zullen ze snel moeten lezen. Als dit er in zit kan je ook oefenen met de eerste letters of zelfs de hele plaatsnaambordjes. Ideaal ook voor het ‘automatiseren’ zodat ze niet alleen oefenen met letters herkennen maar het ook een soort automatisme wordt.

Bingo

Online zijn er diverse autobingospelletjes te vinden. Print een paar van deze kaarten uit en laat ze aankruisen wat ze zien. Voor kleine kinderen kan je een visueel bingospel gebruiken met plaatjes. Wie als eerste een volle kaart heeft wint!

Je kan de kaarten hier gratis downloaden of hier kopen.

Blindemannetje

Trek een muts tot over je ogen, doe een blinddoek om of zet een oude bril op of 3D-bril met geblindeerde glazen. Laat vervolgens de kinderen iets voelen, of ruiken of proeven en laat ze raden wat het is. Een kim-spel dus waarbij