Op het Sinterklaasjournaal was te zien hoe de bezoekers van het pretpark Pietenhuis aan het inpakken waren. De oudste vond dat natuurlijk helemaal geweldig en wilde dat ook. Eerst hebben we samen het cadeautje, dat ze heeft uitgezocht voor haar broertje, ingepakt. Zo kon ik haar laten zien hoe je het kan doen.

Lees ook: De leukste spelletjes om cadeautjes uit te pakken, ook voor volwassenen

Benodigdheden

Wat je nodig hebt voor deze activiteit is het volgende:

  • Een kinderschaar
  • Een rol Sinterklaascadeaupapier (al vanaf 0,25 bij de Wibra)
  • ‘Cadeautjes’ om in te pakken

Cadeautjesspeurtocht

Als eerste kan je van het cadeautjes zoeken al een spel maken. Geef bijvoorbeeld opdrachten als iets roods, iets wat geluid maakt, iets wat zacht is, een ronde vorm heeft etc. Zo krijg je een kleine verzameling van cadeautjes. Hier in huis werden er gelukkig kleine voorwerpen uitgezocht. Die zijn toch wat makkelijker in te pakken ;-)

Spel; inpakpiet cadeautjesspel - Mamaliefde.nl

Lees ook: Piet in 7 dagen

Oefenen met knippen

Knippen is een favoriete activiteit van de kinderen. Het liefste knippen ze alles wat los en vastzit, van plukjes haar (gelukkig maar eenmalig) tot en met haar jurk (per ongeluk) en vooral ook heel veel papier. Dan geef ik ze gekleurd papier waar ze op los mogen gaan, en na afloop de snippers plakken of verzamelen. En nu natuurlijk de speelgoedgids om hun favorieten voor het verlanglijstje te knippen. Voor deze activiteit kregen ze een rol Sinterklaascadeaupapier die nog over was van vorig jaar. Dat is nog niet zo makkelijk, want dat zijn best grote afstanden. En voor je het weet valt de rol op de grond en rolt hij helemaal af…

Spel; inpakpiet cadeautjesspel - Mamaliefde.nl

Inpakken

Als het cadeaupapier geknipt is, moeten de cadeautjes natuurlijk ingepakt worden. Doordat het voorwerpen zijn, steken die natuurlijk uit, dus zullen ze creatief moeten omgaan met het papier. Want hoe zorgen ze ervoor dat het goed ingepakt wordt? Zeker als ze nog niet zo heel goed kunnen knippen en er een hoop scheuren in zitten. Het maakt niet uit hoe; maar juist dat ze het zelfvertrouwen krijgen om dat zelf uit te vogelen. Want daar leren ze het meeste van!

Spel; inpakpiet cadeautjesspel - Mamaliefde.nl

Plakken maar

Als het cadeautje dan zo goed als ingepakt is, moet het natuurlijk geplakt worden. Nu zag ik het niet zo zitten als ze daar ‘mijn’ plakband voor gebruiken. Gelukkig had papa een rol met schilderstape. Ideaal, want dat laat ook weer makkelijker los. Plakband is wat lastiger knippen dan papier dus ook weer een goede oefening. Als ze nog erg klein zijn kan je een beetje helpen door een paar plakbandjes aan de tafel te bevestigen, en ze te laten zien hoe ze dat het makkelijkste zelf kunnen doen zodat ze het niet hoeven vast te houden. Dat plakken is natuurlijk ook wel een heel erg leuk spelletje.

Spel; inpakpiet cadeautjesspel - Mamaliefde.nl

Extra; namen schrijven

Als je kinderen al wat ouder zijn en zelf hun naam kunnen schrijven kan je ook lege etiketjes geven en ze een naam laten opschrijven. Die stickers kunnen ze dan op de cadeautjes plakken.

Spel; inpakpiet cadeautjesspel - Mamaliefde.nl

Schoorstenen / schoenen spel

Nu is het inpakken van de cadeautjes natuurlijk al een spel op zich. Deze cadeautjes kan je echter ook gebruiken om ze een fantasiespel mee te laten doen zoals schoentje vullen waarbij ze eerlijk moeten gaan delen. Of een schoorstenenspel waarbij je van dozen verschillende formaten schoorstenen maakt en ze de cadeautjes in de schoorsteen moeten gooien. Al dan niet gecombineerd met een soort pietengymles waarbij ze over de daken moeten om bij de schoorstenen te komen.

Spel; inpakpiet cadeautjesspel - Mamaliefde.nl

Spelend leren

Het mooie van deze activiteit is dat ze spelenderwijs allerlei vaardigheden oefenen. Zoals het inschatten van afstanden; want hoeveel inpakpapier moet je nu eigenlijk knippen. Het knippen van het papier. Het inpakken met vouwen of rollen. En als ‘hoogtepunt’ toch wel het knippen van plakband. Dat is toch een stuk lastiger knippen dan papier en moet je goed geoefend in zijn. Ze zullen oplossingsgericht aan het werk moeten gaan en situaties moeten oplossen. En wat denk je van het zelfvertrouwen dat je de kinderen op deze manier geeft!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.