In veel huishoudens met kinderen vind je vast wel duplo, al zijn het maar een paar blokjes. Misschien heb je gisteren op de vrijmarkt wel wat leuks gescoord. Of de afgeleide megabricks. Zelfs bij oma’s en opa’s vindt je dit speelgoed dat al jaren meegaat, en ook nog jaren mee zal gaan. De meeste duplo worden in setjes geleverd rondom een bepaald thema. Zoals dierentuin, woonhuis, trein etc. Om je kinderen uit te dagen door het bieden van afwisseling kan je het ook op een andere manier aanpakken. Vijf manieren om met duplo te spelen, maar dan anders.

Lees ook: Lego World 2018 Nederland Jaarbeurs Utrecht; leukste uitje in de herfstvakantie 
Lees ook: Blokken bouwen kind; Van test consultatiebureau tot spelideeën, voorbeelden en spelletjes en originele blokken sets

1. Toren bouwen

Heel eenvoudig, maar hoe hoog komt de toren voor hij omvalt? Een goede vaardigheid voor je kindje. En vaak makkelijker dan houten blokjes stapelen wat ze bij het consultatiebureau moeten laten zien. Voor meer uitdaging kan je beginnen met de twee bij twee blokjes, en vervolgens de grotere blokjes pakken. Nu zal het kindje aan de slag moeten gaan met evenwicht. Natuurlijk hoort omgooien er dan ook bij!

2. Kleuren sorteren

Een van de kenmerken van duplo zijn de felle kleuren. Traditioneel zijn dit de groene, blauwe, rode en gele blokken. Later zijn er onder andere oranje, roze, groen aan toegevoegd. Bij de Ikea hebben ze schaaltjes in dezelfde kleuren. Doe een aantal blokjes voor door deze in het bakje te stoppen van de kleur. Kan je kindje dit nadoen? Vanaf een 20 maanden kan je dit gaan oefenen.

3. Gebouw namaken

Natuurlijk zit er bij de doos al een gebruiksaanwijzing hoe alles in elkaar gezet kan worden. Met een paar eenvoudige blokjes kan je zelf ook bouwwerken maken. Vervolgens op de foto zetten. En je kindje laten nabouwen. Dit heb ik ook gedaan met de eenvoudige houten blokken. Ideaal om in een hersluitbare boterhamzakje te bewaren in je tas voor ‘noodgevallen’. Om het makkelijker te maken kan je de juiste blokjes vooraf selecteren. Om het moeilijker te maken kan je blokjes geven waarmee dezelfde vorm gemaakt kan worden, maar net ietsjes anders. Meer tangram dus.

4. Naam spellen

Voor de oudere kinderen is dit een uitdaging; plak op de eenvoudige vierkante blokjes een sticker met een letter. Op ieder blokje komt een letter. Lukt het je kindje om zijn / haar eigen naam te spellen?

5. Kimspel

Om het geheugen van je kindje te stimuleren kan je er een kimspel meedoen. Zoek een paar blokjes en figuurtjes uit. Leg deze apart neer en laat je er kindje naar kijken. Benoem een voor een de voorwerpen. Dan een theedoek er over. Je kindje mag dan even niet kijken, zodat jij iets kan weghalen. Als het kindje weer kijkt gaat het doek weer weg, wat ontbreekt er?

Welke tips hebben jullie nog voor het spelen met duplo?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
5 speltips voor spelend leren met Lego duplo
Author Rating
51star1star1star1star1star