Het is bijna Valentijnsdag. Het kan dan erg leuk zijn om samen met je kindje heerlijk te gaan spelen. Vorig jaar deelde ik een idee rondom sensopatisch spel met gelatine. Ideaal geschikt als edible play. Dit jaar zal ik drie ideeën delen, waarvan er twee prima geschikt zijn voor kleine babyhandjes. Natuurlijk in de toepasselijke kleuren rood en roze.

Lees verder: Overzicht met materialen en voorbeelden van sensopatisch spel en materialen.

Sensopatisch spelen met rijst

sensopatisch spelen met gekleurde rijst: Valentijn - Mamaliefde

Vorig jaar heb ik een grote hoeveelheid rijst gekleurd. Hier lees je hoe je pasta en rijst kan kleuren. Ik bewaar ze in afgesloten limonadeflessen zodat de rijst goed blijft. Verder heb ik het keukentje ‘geplunderd’ en daar wat roze / rode accessoires vandaan getoverd en aangevuld met wat koekjesuitstekers van het spelen met klei en taarten maken. Natuurlijk met wat bloemen / hartjesvormen. Dat alles aangeboden in twee halfdiepe bakken (voor beide dames een eigen bak) en spelen maar.

Natuurlijk werd eerst even bewonderd dat alles zo mooi roze was en vervolgens gingen ze snel aan de slag met het gieten van rijst in de bekers, met lepels en nog veel meer. Eigenlijk wou ik er nog wat witte (ongekleurde) rijst aan toevoegen. Dat was niet eens nodig. Zelfs als een groot deel op de grond valt is er meer dan genoeg. Ze zijn er bijna twee uur mee zoet geweest, daarna hadden ze het wel gehad. De spullen in de grootste bak verzameld, geveegd en de volgende dag kan er weer mee gespeeld worden.

Zie je de rijst niet zitten kan je natuurlijk ook een ‘picknickkleed’ op de grond uitspreiden zodat je na afloop de punten bij elkaar vouwt en buiten uitklopt. Het liefste laat ik ze dan ook buiten met rijst spelen. Daar is het nu echt te koud voor.

Lees ook: Sensopatisch spel voor baby’s; 10 activiteiten & spelletjes

Sensopatisch spelen met vilten hartjes

Voor dit spelidee heb ik manlief lief aangekeken. Terwijl hij televisie aan het kijken was heb ik hem een stapel vilt gegeven en een schaar. Gevraagd of hij daar kleinere en grote, dikke en dunne hartjes van wou knippen. Zo gezegd, zo gedaan.

De volgende ochtend had onze zoon een mooi rieten mandje met vilten hartjes. Die vond hij helemaal het einde. De hartjes gingen uit het mandje, in het mandje, vlogen door de lucht, werden dubbelgevouwd, (per toeval) opgestapeld en toen grote zus zich ermee ging bemoeien op kleur gesorteerd en groot en klein. Al is dat verschil in de minimaal.

Sensopatisch spel met rozenblaadjes

De rozenblaadjes die we hebben gebruikt op de bruiloft zijn bewaard gebleven. We hadden ze in China besteld en dus heel veel over. Weliswaar niet meer zo compact in luchtdichte zakjes, maar een enorme zak vol. Een paar handjes heb ik in een pannetje gedaan zodat hij daar heerlijk mee kon spelen. Aangezien zus en nicht aan tafel zaten, moest hij ook aan tafel en vond hij het erg leuk om ze een op een op de grond te laten vallen. Doordat ze zo licht zijn dwarrelen ze naar beneden en hing hij regelmatig over de stoel heen om ze te volgen. Natuurlijk gingen de rozenblaadjes ook van het ene bakje in het andere. Meer had hij niet eens nodig.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.