Houten speelgoed is populairder dan ooit, en dat verbaast me niets. Kwalitatief gezien gaat dat het langste mee. Zelfs na jarenlang plezier van je eigen kinderen kunnen er ook nog andere gezinnen blij mee gemaakt worden. Niet alleen ben ik er blij mee, maar ook de kinderen vinden het geweldig. Onze nieuwste aanwinst is de speelplank van Pibaxa. Deze speelplank komt ook terug in de filosofie van Emmi Pikler.

Emmi Pikler

We maakten drie jaar geleden kennis met de speelplank bij Klieder, een soort concept store in Delft. Daar lag in het speelgedeelte een indoorglijbaan vanuit de vensterbank. Maar ook vanaf de salontafel, bankleuning, hocker of tussen twee stoelen is het een groot succes. Nu hebben we hem dus zelf in huis. De kinderen zijn nu wel een paar jaar ouder dus aan de ene kant vroeg ik me af of ze het nog steeds wel leuk zouden vinden. Aan de andere kant is hun eigen fantasie en ondernemend vermogen ook flink gegroeid dus zullen ze er veel meer mee ondernemen.

Zelf spelen heeft een positieve invloed op het gevoel van autonomie van het kind: hij kan zelf bepalen waarmee hij speelt en hoe lang. Zo leert hij de eigenschappen van voorwerpen kennen op zijn unieke manier. Hij ontdekt daarbij zijn interesses, zijn voorkeuren, zijn mogelijkheden en grenzen. Door deze vrijheid om zelf te kunnen spelen, ontwikkelt het kind zelfbewustzijn. Het voelt zich competent! Bron

Ik was erg nieuwsgierig naar de veelzijdigheid en waar ze zelf mee zouden komen. Daarom heb ik de speelplank in de woonkamer gezet, tegen de salontafel zodat het een glijbaan werd. Iedere dag bedachten ze weer iets nieuws voor de glijbaan om hem te gebruiken in het spel. Zonder dat ik iets hoefde te sturen. Ideaal voor als het regent of koud is buiten, of ze na het eten nog even wat energie kwijt willen. Ik merk ook dat als ze aan het spelen zijn ze soms even naar de glijbaan lopen om te glijden om daarna weer verder te spelen. Ze kunnen dan net even die overtollige energie kwijt.

De glijbaan

Zoonlief was de eerste die de speelplank zag. Normaal mogen ze niet op de tafel klimmen maar nu moeten ze wel. Vonden ze natuurlijk heel erg ;-) Wat me opviel is ook dat je hun karakter eruit kon halen. Waar dochterlief netjes op haar billen en gezicht naar voren naar beneden gleed, probeerde zoonlief van alles uit; zittend, liggend, achterstevoren, hoofd eerst, met zijn tweeën tegelijk en dan vooral nog een keer. Hij kan er geen genoeg van krijgen. Wat ook een groot succes is, is met de benen aan de zijkant, alsof ze net als de nanny in Mary Poppins van de trapleuning afglijden.

Lees ook: Recensie: Mary Poppins returns in de bioscoop

Het middelste gedeelte waar op gegleden kan worden is echt ontzettend glad. Zo kan je er heerlijk vanaf glijden, ook als hij niet heel schuin staat voor kleine kinderen.

Warpbaan

Normaliter mogen ze van mij van een glijbaan alleen naar beneden glijden. Op deze speelplank kunnen ze ook weer omhoog klimmen / lopen. Dan moeten ze alleen wel even wat meer rekening houden met elkaar.

In American warriors heb je de warpbaan, nu is die vrijwel verticaal met een kromming, toch kunnen ze deze speelplank al gebruiken om te oefenen met het naar boven klimmen. In het begin vrij plat, maar dan steeds een stukje hoger. Als het niet meer lukt kan je gebruik maken van het klimtouw om je naar boven te trekken.

Rodelbaan

Toen ik de was aan het vouwen was en zij ondertussen van de glijbaan gleden kregen ze een hydrofiele doek te pakken die naar beneden gleed. Op zo’n doek glijd je natuurlijk nog net iets harder. Dochterlief durfde het zelfs aan om staand naar beneden te glijden. Oké weliswaar met de handen vast. Alsof ze aan het surfen was. Met blote voeten kan je afremmen, maar met sokken aan of op een stuk stof glijd je zo naar beneden.

Een ramp

De speelplank kan ook gebruikt worden als een soort van ramp waar je van alles naar beneden kan laten glijden. Zoals autootjes die een wedstrijd doen wie het eerste beneden is, maar ook andere ronde voorwerpen met wieltjes. Je kan er ook een wedstrijdje van maken wat het snelste glijdt. Ook een leuk experiment; wat glijdt bijvoorbeeld sneller; een rond potlood of een rubberen gummetje. Ik zag van alles op de glijbaan passeren.

Knikkerbaan

Naast auto’s rollen ballen en knikkers natuurlijk ook prima naar beneden. En als je ze een duwtje geeft, ook weer naar boven ;-) Dat vonden ze wel een erg leuk spelletje met de een boven en de ander beneden en dan naar elkaar blijven rollen. Nu heb ik eerder een houten plank gebruikt om er een knikkerbaan van te maken met de Grimm’s regenboog. Natuurlijk heb ik dat ook geprobeerd op de speelplank. Daar is hij echter te glad voor. De bogen glijden zelf ook weer naar beneden.

Lees ook: Overzicht van de top 10 populairste Grimm’s speelgoed

Catwalk

Als je de speelplank plat op de grond legt heb je een echte runway. Ideaal voor verkleedpartijtjes waarbij ze iedere keer in een andere outfit over de catwalk kunnen paraderen. De ervaring leert dat het wel handig is om af te spreken dat ze op elkaar moeten wachten of er een eenrichtingsverkeer van te maken ;-)