Misschien ben je al op vakantie geweest, ben je onderweg of zie je nog op tegen de rit naar je vakantiebestemming. Of dat nu één of twee uurtjes in Nederland, of een paar dagen rijden richting Spanje of Italië. Voor je kinderen is waarschijnlijk al snel de lol er van af. Je kan ze in de tussentijd proberen te vermaken met allerlei spelletjes zoals ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, en autobingo. Je kan ze de schermpjes geven met volgeladen accu, om zo weer een paar uur zoet mee te zijn en een grote bak met speelgoed tussen ze in zetten. Mijn ervaring is dat zo af en toe een kleine verrassing, een cadeautje het ook altijd erg goed doet. Zeker als ze er even helemaal doorheen zitten en je net midden in een file zit. Het maakt niet uit wat je ze geeft, het feit dat ze iets mogen uitpakken en het iets ‘nieuws’ is, zorgt weer voor fun. Het is fijn om wat vermaak voor onderweg te hebben. En dat hoeven echt niet altijd draagbare dvd-spelers te zijn. Wij zijn niet alleen zonder naar Denemarken gereden (acht uur rijden) maar ook Venetië en terug vanuit Kroatië was geen probleem. Maar wat is dan geschikt speelgoed voor in de auto onderweg?

Lees ook: Autovakantie met kinderen; inclusief checklist
Lees ook: Auto spelletjes; de leukste spelletjes en activiteiten voor onderweg op de achterbank in de auto of in vliegtuig. 
Lees ook: Kinder apps; top 10 leukste gratis apps zonder wifi/ internet voor peuters, kleuters en kinderen
Lees ook: Checklist inhoud: Vakantiespeel- & reiskoffertje voor kinderen

Waar moet je op letten als het gaat om speelgoed  voor in de auto?

Vorig jaar heb ik voor mijn gevoel de action leeg gekocht, dat was echt overdaad. Het meeste kon ook gewoon weer ingepakt mee terug. Dit jaar heb ik dat anders gedaan, bewustere keuzes gemaakt. Want minder speelgoed levert ook minder ruzie op, ze zijn daardoor sneller geneigd om even te blijven spelen in plaats van direct naar het volgende te grijpen. Dan kun je dus ook speelgoed kopen van betere kwaliteit en je ook thuis nog veel plezier van hebt. Daarnaast probeer ik altijd te gaan voor speelgoed wat multifunctioneel is. En dus niet maar op een manier te gebruiken is, maar ze hun fantasie bij moeten gebruiken. Tot slot zijn kleine onderdelen ook niet altijd even fijn. Die vallen al snel op de grond en dan heb je alsnog drama op de achterbank. Ballen in alle vormen en maten zijn ook niet handig, behalve als je stopt. Voor je het weet schiet die de auto door en komt hij bij de bestuurder terecht.

Tip: Super handig is deze speeltafel hier waarop je kind heerlijk kan spelen terwijl het achterin de auto zit.

Baby speelgoed voor onderweg

Voor een baby maakt het niet zo heel erg veel uit wat je meegeeft, mits het maar met een riempje vastgemaakt kan worden aan de riem zodat het zelf gepakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een pop, zoals die van Lamaze’s eerste pop of een activiteitenkubus met spiegeltje, ringen en knisperelementen. Je kan ook de Loopy Links ophangen van de ene handvat naar de ander en daar een aantal rammelaars aan bevestigen die ze zelf kunnen grijpen.

 

 

Autostuur

Het autostuur hebben we geïntroduceerd toen de kinderen iets ouder werden. Voor allebei één. Eentje die ze zelf moeten vasthouden met stuur, slot en een aantal knopjes die bijvoorbeeld de verkeersregels uitleggen en eentje met riempjes die je vast kan maken aan de stoel. Ideaal zodat je niet om de vijf seconden een stuur van de grond hoeft op te rapen.

Meer informatie vind je hier.

 

Lamaze knuffel

Voor baby’s, maar ook voor iets oudere kinderen is de Lamazeknuffel een echte aanrader. Deze is niet alleen lekker zacht maar heeft ook diverse elementen waarmee heerlijk gespeeld kan worden. Bijvoorbeeld knisperen, spiegeltje of wat dan ook. Ideaal hieraan is dat er een hangertje aan vastzit waarmee je hem vast kan knopen aan de maxi cosi of de autoriem.

Meer informatie vind je hier.

 

Linky Loops

Zacht, soepel materiaal dat gemakkelijk vastgemaakt kan worden aan de maxi cosi, maar vervolgens ook meegenomen in de wandelwagen of draagdoek. Maar dan zonder dat het op de grond valt of kwijt raakt. Perfect voor kleine handjes om vast te nemen en te houden en de stukjes aan elkaar te hangen. De veelkleurige haakjes in verschillende texturen stimuleren de baby om te spelen en zijn geschikt om op te bijten.

Meer informatie vind je hier.

 

Speelgoed voor peuters onderweg

Portemonnee met nep pasjes

Onze dochter is gek op tasjes en portemonnee’s. Ik had daarom een setje meegenomen van schoudertasje met daarin een portemonnee en een paar ‘echte’ pasjes. Natuurlijk wel oude waar je niets meer mee kan, maar zij vond het geweldig. Een paar muntjes erin (buitenlandse muntjes of van die muntjes voor winkelwagentjes) en klaar!

Meer informatie vind je hier.

Quiet book

Heb je tijd over dan is een quiet book een echte aanrader. Dit zijn bladen van stof met daarop verschillende activiteiten. Zoals een schoen met veters om te knopen. Een waslijn met kleding en knijpertjes. Dieren van vilt met klittenband in een boerderij etc. Zoek maar eens op Pinterest voor ideeën!

Meer informatie vind je hier.

 

 

Lego Duplo Bouwdoos

Lego Duplo heeft grote blokken zodat die niet snel zoek raken in de auto. Een voorraadje van diverse steentjes waarmee je kind kan experimenteren, ook als het thuis al met Lego speelt. Je neemt wat steentjes, een grondplaat en je kindje is er even zoet mee. Als je rijdt terwijl het donker is, zorgen light stax voor een extra effect omdat deze licht geven!

De handige Lego Duplo Bouwdoos vindt je hier.

 

Speelgoed voor kleuters voor onderweg

Barbie met lang haar

De meeste meisjes vinden tienerpoppen erg leuk. Ook die heb je in diverse uitvoeringen. Wat altijd goed scoort is een barbiepop met lange haren. Met een kleine kam erbij zijn ze even zoet. Een extra jurk of wat kleding en voor je het weet ben je weer flink wat kilometers verder.

Een geschikte barbiepop waar ze niet snel op uitgekeken raken vind je hier.

 

 

Raamstickers

In een autostoel zitten de kinderen wat hoger en kunnen ze beter bij het raam. Met raamstickers kunnen ze aan de binnenkant van de auto leuke tafereeltjes maken. Bijvoorbeeld met vogels, auto’s of vrolijke bloemen. Er zijn ook steeds meer sets waarbij je eerst zelf de raamstickers kan maken, om vervolgens in de auto mee te spelen. Bijvoorbeeld in Cars-thema.

Diverse sets met raamstickers vind je hier.

 

Fabulous Felt

Je kent ze vast wel, van die foto’s op Pinterest van ‘quiet books’, boekjes van stof en vilt met diverse activiteiten. Waarbij je je afvraagt waar ze de tijd vandaan halen om dat allemaal te maken. Gelukkig is dat niet meer nodig. Want Tiger Tribe heeft een variant die je kant en klaar in de winkel kan kopen! Ook hiervoor zijn er diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld een jungle maar ook dress up met prinsesjes. In het doosje (handig voor in de auto) vind je twee poppetjes en heel veel kleding en accessoires waarmee je ze kan aankleden. Perfect voor de kleine fashionista!

Fabulous Felt vind je hier.

 

Magna Carry Playbooks

Naast vilten sets doet magnetisch speelgoed het ook altijd heel erg goed. Tiger Tribe heeft een play scene die je kan uitvouwen en de achtergrond vormt binnen een bepaald thema. Bijvoorbeeld forest fairy’s, fashionista of emergency rescue. Deze achtergrond is magnetisch zodat je de diverse onderdelen hier prima op kan rangschikken. Goed voor eindeloos speelplezier waarbij de wildste verhalen nagespeeld kunnen worden.

De Magna Carry Playbooks vindt je onder andere hier.

 

Creatief speelgoed geschikt voor in de auto

Vakantie doeboeken

De laatste keer dat we we gingen en ik alleen met twee kinderen was heb ik dus bewust geen speelgoed meegenomen, maar alleen een paar stickerboeken en vakantie-doeboeken. Dat was een groot succes, de kinderen vermaakten zich hier prima mee. Gelukkig heeft de auto die we nu hebben ook een soort tafeltje. Dat werkt toch net wat makkelijker voor ze. Hierin staan heel veel tekeningen, spelletjes, opdrachten, korte verhaaltjes en nog veel meer zodat ze iedere keer weer wat anders kunnen doen en niet na 5 minuten weer klaar zijn. Daarnaast zijn vakantieboeken goedkoop, neemt het weinig ruimte in, heb je geen batterijen nodig zoals bij een tablet of telefoon en kan je het ook tijdens de vakantie makkelijk in je tas meenemen als je bijvoorbeeld op een terrasje zit of op het strand ligt. En een mooie bonus; vaak leren ze er ook nog weer wat van! Daarom ging ik op zoek naar de leukste vakantie-doeboeken voor verschillende leeftijdsgroepen zoals 4- en 5-jarige kleuters, maar ook 6-jarigen die net leren lezen en zelfs volwassenen.

Vakantieboeken vindt je hier.

Lees ook: De leukste zomer & vakantie doe boeken (voor peuters, kleuters, kinderen, pubers en volwassenen!) 

Travel Aqua doodle

De grote favoriet, in de auto maar ook daarbuiten, is toch wel de travelversie van Aqua Doodle die we van Ravensburger kregen. Dit ‘stoffen’ koffertje klap je open waardoor je twee ondergronden hebt van ongeveer een A4. Met de bijgeleverde stift die je eenvoudig opendraait en vult met water (tegen de richting in) en vast zit in een lusje kan je vervolgens aan de slag. In de auto, maar ook thuis of op vakantie ideaal en geen gedoe met stiften en potloden overal. Zeker ook een aanrader voor baby’s en dreumesen om te ‘oefenen’.

Meer informatie vind je hier.

Jaq Jaq chalk book

Als je kinderen van kleuren houden, en dat het liefste overal doen zijn deze tekenboekjes een aanrader. Deze zijn gemaakt van een stof waar je met krijtjes op kan kleuren. De krijtjes zijn gemaakt van een speciaal soort boter zodat er geen stof vrijkomt zoals bij gewone krijtjes. Je hebt kleurplaten met tekeningen die ingekleurd kunnen worden, of juist vrij getekend kan worden. Ze kunnen eindeloos herbruikt worden.

Deze chalk books vindt je hier.

 

Magic Painting World

Tekenen met water een beetje saai? Helemaal niet, met deze set tover je namelijk met je waterstift de mooiste kleuren op je papier. Hij wordt geleverd in een speciale reisversie voor in de auto. Er zijn diverse werelden die ontdekt kunnen worden. Van dinosauriërs, tot en met de fairy wereld en alles wat beweegt.

De Magic Painting World van Tiger Tribe vind je hier.

 

Magnetisch krijtbord

Ook altijd leuk is een (magnetisch) krijtbord, hierop kunnen de kinderen tekenen en vervolgens weer opnieuw beginnen zodat er eindeloos gekleurd kan worden. Doordat een deel magnetisch is, kan je ook met ander magnetisch speelgoed spelen, zonder dat al het speelgoed zomaar er vanaf schuift.

Tip: Ga op zoek naar een met een opstaande rand, hierdoor zijn ze ook als tekentafel in de auto zeer geschikt en voorkom je dat alle kleurtjes zo op de grond rollen

Meer informatie vind je hier.

Spelletjes voor in de auto

Er zijn diverse reissets van bekende spelletjes, al dan niet magnetisch of in een minivariant, die je heel goed in de auto kan spelen. Voor verschillende leeftijden.

Auto bingo

Eén van de bekendste spelletjes in de auto is misschien nog wel autobingo. Het voordeel is dat je enkel een aantal vellen papier en wat pennen mee hoeft te nemen en je kan op stap. Papiergoed heeft echter een variant hierop ontwikkeld; namelijk vakantiebingo. Niet alleen leuk voor in de auto maar ook tijdens de vakantie zelf. Op die manier leert je kind wat meer van de cultuur van het land waar jullie in verblijven, kennen. Eén-voor-één streep je de afbeeldingen af van mensen en voorwerpen die kenmerkend zijn voor dat land. Je spreekt dan af of je voor de eerste volle rij of kolom gaat, schuin of volle kaart. Het leuke van deze kaarten is dat je het twee keer kan spelen; aan de voorkant staan afbeeldingen en aan de achterkant kan je kind zelf plaatjes tekenen.  Er zijn kaarten voor verschillende landen zoals Nederland, Duitsland / Oostenrijk, België, Spanje, Italië en Frankrijk.

Verschillende varianten vindt je hier.

50 kaarten

In deze doos zitten 50 kaarten die goed zijn voor urenlang denk-, doe- en speelplezier! Op elke kaart staat namelijk een leuk spelletje dat je in de auto, bus of trein kunt spelen. Originele gebarenspelletjes, spelletjes met nummerplaten, grappige rijmspelletjes, uitdagende geheugenspelletjes… Ze zitten allemaal in deze doos! Jongere kinderen zullen zich amuseren met de eenvoudige observatie- en rijmspelletjes. Oudere kinderen zullen veel pret beleven aan de geheugen-, reken- en taalspelletjes. kortom, neem deze doos mee op jullie volgende trip en de tijd vliegt voorbij!Voor één of meer spelers.

Meer informatie vind je hier.

Raadsels voor op reis

Tiptoi vinden ze hier in huis heel erg leuk, en ook een reisversie van Elektro scoort erg goed. Dat is een boekje met een elektrische pen waarmee ze de antwoorden moeten aanstippen en dan een deuntje krijgen. Ook Tiptoi heeft daar een variant van met raadsels voor onderweg, tiptoipen mee en wie heeft de meeste vragen goed?

Tiptoi Raadsels voor onderweg vind je hier.

Lees ook: Review Startersset Tiptoi met wereldatlas

Andere spelletjes met een reiseditie zijn;

Muziek voor in de auto

Tot slot zijn cd’s ook heel fijn. Misschien niet echt speelgoed, tenzij je een voorleesverhaal combineert met een boek. Waar, als je met meerdere kinderen reist, vervolgens om gevochten kan worden wie dat mag vasthouden. Bij ons deden met name de nieuwe cd van K3 het heel erg goed net als de cd met de liedjes uit de musical van Thomas de Trein. Dit is ook wat meer up-tempomuziek zodat ik het ook niet storend vind bij het rijden.

Leuke kinder cd’s vindt je hier.

Lees ook: Zwarte zaterdag zomer 2018; Tips zo overleef je deze autorit (met kinderen) in onder andere Duitsland en Frankrijk.

DVD-speler

Oké, een dvd-speler geef je niet ‘cadeau’ maar kan wel een fijne investering zijn. Voor onderweg kun je echter wel een dvd uitzoeken, er zijn speciale dvd-pakketten voor in de vakantie. Bol heeft ook een fijne aanbieding waarbij je drie dvd’s kan uitzoeken voor 20 euro. Gegarandeerd dat ze dan weer een paar uur zoet zijn.

Een fijne dvd-speler die je aan de hoofdsteun kan bevestigen, vind je hier.

 

Nintendo Switch

Houden je kinderen van gamen, dan is de Nintendo Switch een absolute aanrader. Hiermee kunnen de kinderen ook in de auto gamen. Zo ben je voor je het weet op je eindbestemming. Ook tijdens regendagen op de vakantie kunnen ze zich zo ook prima vermaken als ze zich vervelen. Daarmee krijg je zelfs de oudere kinderen gezellig mee op vakantie!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nintendo Switch review
Lees ook: De leukste Nintendo Switch Games 2019

Welk speelgoed nemen jullie mee voor in de auto?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Speelgoed voor in de auto of onderweg naar vakantie in vliegtuig. Speelgoed voor baby's maar ook cadeautips voor peuters en spellen voor oudere kinderen.
Author Rating
51star1star1star1star1star