Skip to Content

Speelgoed minimaliseren; wat als je kind te veel speelgoed heeft?

Speelgoed minimaliseren; wat als je kind te veel speelgoed heeft?

Speelgoed: fijn dat het bestaat, maar soms zou je willen dat het nergens in je huis rond zou slingeren. Zeker als je voor de zoveelste keer er bijna overheen valt, omdat simpelweg de kasten vol zitten… Zeker in de periode na een verjaardag, Sinterklaas of Kerst als de voorraad is aangevuld, lijkt dit een uitdaging.

Maar ja: je kind(eren) moeten toch kunnen spelen. En wat kan je nu anders geven met verjaardagen dan speelgoed? Het moet toch ook nog leuk zijn om een cadeautje te krijgen? Dus hoe pak je het nu slim aan? Daarom hier tips om die speelgoedberg de baas te blijven!

Meer speelgoed is niet gelijk aan meer speelvreugde

Laten we er eerst eens bij stil staan dat meer speelgoed niet meteen betekent dat er dus meer speelplezier is. Sterker nog: door veel aan te bieden, raakt het kind overprikkeld en weet het eigenlijk helemaal niet meer waar mee te spelen.

Je zou dus een kast kunnen leegruimen, waar je het speelgoed in opbergt (of een ruimte op zolder) en iedere keer haal je er een deel uit en de rest ruim je weer op.

Zo blijft het voor het kind overzichtelijk én is het ook lekker afwisselend. Eigenlijk dus alleen maar een win-winsituatie. Of beter: een win-win-winsituatie. Meer ruimte voor jou, meer afwisseling voor je kind én meer rust om lekker te concentreren op 1 spel voor je kind!

Dubbel? Verkoop of deel uit!

Kijk eens goed naar het speelgoed van je kinderen. Hoe vaak gebeurt het niet dat er veel van de gekregen spulletjes toch gewoon meer is van hetzelfde. Het geeft dus totaal geen toevoeging, maar neemt wel degelijk ruimte in.

Natuurlijk zijn meerdere autootjes leuk, maar twee garages? Doe de overbodige speelgoed in een doos voor de rommelmarkt, voor de vrijmarkt of de kringloop. Net wat jij wil.

En ga je het verkopen? Zet het geld dan gewoon op de spaarrekening van het kind, in plaats van er iets nieuws van te kopen. Zo schiet je er immers niets mee op!

Lees ook: Speelgoed doneren / weggeven goed doel; van gebruikt speelgoed tot nieuwe knuffels inleveren voor vluchtelingen of armoede

Leren delen

Je kunt je kind ook leren dat hij deelt van zijn overvloed. Heeft hij speelgoed wat hij of zij niet leuk (meer) vindt? Kijk eens met je kind wie er gelukkig mee gemaakt kan worden. Lesje in liefdadigheid en nog opruimen ook…

Souvenir nodig? Welnee!

Gezellig een dagje uit en natuurlijk moet je via de winkel naar de uitgang. Kindlief ziet uiteraard weer een lieve knuffel of een leuk spelletje. En wat doe jij? Zwicht je weer, terwijl je weet dat er vijftien knuffels in een hoek van zijn kamer liggen te verstoffen?

Trap er niet in. Kinderen weten al snel dat zeuren om een souvenirtje geen zin heeft. Maak in plaats daarvan bijvoorbeeld een extra mooie foto, zodat ze toch een leuk aandenken hebben.

Verlanglijstje

Kleine kinderen vinden vooral cadeautjes leuk, dus is geld vragen niet leuk. Maar zijn ze iets ouder, kijk dan eens met je kind wat hij graag wil. Je kunt beter 1 mooi cadeau krijgen, waar je echt wat aan hebt, dan weer een make-upspeelsetje of vouwblaadjes.

Vraag geld aan de visite, leg uit waar het voor is en je hebt minder onnodige rotzooi. En je kind krijgt het felbegeerde cadeau dat anders nog heel lang niet te kopen zou zijn geweest…

Beperk de ruimte

Je kent het vast ook wel van je zelf: hoe meer ruimte je hebt, hoe meer troep je verzamelt. Zo werkt het ook met speelgoed. Zorg voor een mooie plek voor het speelgoed en verder niet. Zo moet je wel opruimen!

En natuurlijk niet in de verleiding komen om het achteloos onder het bed te schoppen ?.

Trends? Vergeet ze!

Natuurlijk wil je niet dat je kind iets tekort komt, maar denk na: je hoeft echt niet met iedere trend die voorbij komt mee te doen! Vaak gaat het om speelgoed wat maar voor heel even leuk is en daarna voorgoed verdwijnt.

Zonde van je geld en ja hoor: het neemt alweer plaats in! Zit meteen een mooie les in voor als ze groot zijn: je hoeft niet altijd alles te hebben om gelukkig te zijn!

Speelgoed opruim systemen

Gaat het je vooral om de ruimte en niet zozeer om de verspilling? Je kunt enorm handige opbergmogelijkheden kopen. Bakken op wieltjes die je zo in alle mogelijke kamers kan verplaatsen. Je schuift ze onder het bed of stapelt ze op.

Kindermeubels met opbergmogelijkheden onder de zitting of maak zelf extra planken aan de muur op plekken die nu eigenlijk niets staan te doen. Onder de trap, bijvoorbeeld, of een loze muur in de hal.

Ook kasten met losse manden en bakken zijn ideaal om snel in te kunnen opruimen en speelgoed te sorteren zodat je overzicht krijgt van wat er in huis is.

Lees ook: Speelgoed opbergen

Milieu e.d.

Gaat het je daarentegen meer om de verspilling en de belasting van het milieu? Dan kan je ook eens denken aan speelgoed ruilen met anderen in plaats van alles te kopen. Er zijn ook speel-o-theken waar je lid van kan worden.

Want wat met boeken kan, kan ook prima met speelgoed. Voor je kind ook leuk omdat het zo iedere keer weer iets anders heeft.

Iets erbij? Dan ook er iets uit!

Wil je wurm graag iets nieuws? Leer hem of haar dat er dan ook iets uitgaat. Het zal in het begin misschien even op weerstand stuiten, maar algauw zal je kind het principe begrijpen en weten dat het zo bij jullie in huis werkt!

Kies voor 1 soort bouwstenen e.d.

Is je kind gek op constructiespeelgoed? Kies dan voor 1 soort, zodat je kind lekker veel van 1 merk heeft en er daardoor heel veel moois van kan maken. Iets groots… Heb je van alles wat, dan wordt de boel weer onoverzichtelijk én je kind kan eigenlijk met niets echt iets beginnen.

Bijvoorbeeld alleen Lego betekent 1 grote bak met Lego, of een mooie Legohoek met zijn bouwwerken en verder geen gezeur eh… rommel.

Knutselen maar?

Van de meest gewone huishoudartikelen kan heerlijk geknutseld worden. Dure knutselmaterialen zijn dus al helemaal niet nodig. Zorg voor 1 bak of tas met materialen en verder ook niet.

Aanvullen gaat razendsnel als je kiest voor de huis-, tuin- en keukenspulletjes. Tas vol, verzamelen klaar.

Spullen ervan gebruikt? Dan kan je weer even sparen tot de tas weer vol is. Zo voorkom je tassen vol wc-rollen ?. Hoewel ze daar op school wel weer blij mee zijn…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)