Over een maand wordt onze dochter twee. Tijd dus om eens te beginnen met de voorbereidingen. Voor haar eerste verjaardag had ik dat rond deze tijd al helemaal bedacht. En waren zelfs de uitnodigingen al verstuurd. Ze is op zondag jarig dus kunnen dan op de dag zelf haar verjaardag vieren. Ik begin deze reeks met een verlanglijstje. Vorig jaar was het vooral buitenspeelgoed, en dat heeft ze gekregen ook. Ze is onder andere verwend met een kinder picknicktafel, een watertafel, springkoe, zwembadje en divers buiten speelgoed. Van ons heeft ze de 3-in-1 smarttrike gekregen. De cadeautjes zijn allemaal zeer goed bevallen, en het mooie is dat ze er dit jaar, en de komende jaren weer mee kan spelen. Maar nu dus een nieuwe uitdaging. Het is geen verlanglijstje met een opsomming van speelgoed, maar een korte beschrijving met ideeën waaraan te denken of wat ze al heeft. Zo blijft het voor ons ook een verrassing, maar hebben familie en vrienden wel een handvat. Daarom deze speelgoed & cadeautips voor meisjes voor hun 2e verjaardag of Sinterklaas.

Lees ook: Speelgoed voor kinderen; wat is kwalitatief geschikt speelgoed voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters?

Spel & Speelgoed van een 2-jarige meisje

In hun eerste twee levensjaren moeten kinderen ontzettend veel leren. Peuters realiseren zich echter niet dat ze voor zo’n enorme uitdaging staan. Ze leren in feite op de meest natuurlijke, leuke manier die er bestaat: door te spelen. Dat doen ze van jongst af aan al door te onderzoeken, daarvoor gebruiken ze bij voorkeur alle zintuigen.

Als kinderen mobieler worden en beginnen de ruimte om zich heen te verkennen. Ze gooien spullen van tafel en stoppen dingen onder een deken. Dat zijn spelletjes die kinderen spelen om de concepten boven en beneden, in en uit en ver en dichtbij te leren begrijpen. Zodra kinderen in staat zijn zelf rechtop te zitten, gaan de experimenten verder. Blokken opstapelen is de eerste kennismaking met natuurkundige wetten.Bouwen is een van de manieren waarop kinderen zich op vele niveaus ontwikkelen. Zo oefenen ze niet alleen hun motoriek, maar ontwikkelen ze ook hun gevoel voor logica en hun probleemoplossend vermogen.

Als ze rond de 18 maanden zijn, beginnen kinderen de wereld als een groter geheel te zien. Ze beginnen zich te interesseren voor dieren, auto’s, huishoudelijke apparaten en alle andere dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Met speelgoedbeesten spelen wordt een oefening om dingen te categoriseren, bijvoorbeeld grote tegenover kleine dieren. Een ander leuk spel op die leefti