Speelgoed & Cadeautips voor een 2-jarige meisje

Over een maand wordt onze dochter twee. Tijd dus om eens te beginnen met de voorbereidingen. Voor haar eerste verjaardag had ik dat rond deze tijd al helemaal bedacht. En waren zelfs de uitnodigingen al verstuurd. Ze is op zondag jarig dus kunnen dan op de dag zelf haar verjaardag vieren. Ik begin deze reeks met een verlanglijstje. Vorig jaar was het vooral buitenspeelgoed, en dat heeft ze gekregen ook. Ze is onder andere verwend met een kinder picknicktafel, een watertafel, springkoe, zwembadje en divers buiten speelgoed. Van ons heeft ze de 3-in-1 smarttrike gekregen. De cadeautjes zijn allemaal zeer goed bevallen, en het mooie is dat ze er dit jaar, en de komende jaren weer mee kan spelen. Maar nu dus een nieuwe uitdaging. Het is geen verlanglijstje met een opsomming van speelgoed, maar een korte beschrijving met ideeën waaraan te denken of wat ze al heeft. Zo blijft het voor ons ook een verrassing, maar hebben familie en vrienden wel een handvat. Daarom deze speelgoed & cadeautips voor meisjes voor hun 2e verjaardag of Sinterklaas.

Lees ook: Speelgoed voor kinderen; wat is kwalitatief geschikt speelgoed voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters?

Spel & Speelgoed van een 2-jarige meisje

In hun eerste twee levensjaren moeten kinderen ontzettend veel leren. Peuters realiseren zich echter niet dat ze voor zo’n enorme uitdaging staan. Ze leren in feite op de meest natuurlijke, leuke manier die er bestaat: door te spelen. Dat doen ze van jongst af aan al door te onderzoeken, daarvoor gebruiken ze bij voorkeur alle zintuigen.

Als kinderen mobieler worden en beginnen de ruimte om zich heen te verkennen. Ze gooien spullen van tafel en stoppen dingen onder een deken. Dat zijn spelletjes die kinderen spelen om de concepten boven en beneden, in en uit en ver en dichtbij te leren begrijpen. Zodra kinderen in staat zijn zelf rechtop te zitten, gaan de experimenten verder. Blokken opstapelen is de eerste kennismaking met natuurkundige wetten.Bouwen is een van de manieren waarop kinderen zich op vele niveaus ontwikkelen. Zo oefenen ze niet alleen hun motoriek, maar ontwikkelen ze ook hun gevoel voor logica en hun probleemoplossend vermogen.

Als ze rond de 18 maanden zijn, beginnen kinderen de wereld als een groter geheel te zien. Ze beginnen zich te interesseren voor dieren, auto’s, huishoudelijke apparaten en alle andere dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Met speelgoedbeesten spelen wordt een oefening om dingen te categoriseren, bijvoorbeeld grote tegenover kleine dieren. Een ander leuk spel op die leeftijd is ‘doen alsof’ en rollenspel. Door verschillende situaties na te spelen, oefenen kinderen hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Hoewel het leven van een peuter dus één groot spel lijkt, is het in feite behoorlijk serieus. Een klein kind dat speelt is een kind dat de wereld probeert te begrijpen. Als peuter beginnen kinderen meer gevorderde ‘ruimtespellen’ te spelen. Ze zullen in de wasmand klimmen of in een speelgoedauto proberen te zitten. Dat doen ze om hun gevoel voor verhoudingen te ontwikkelen: ‘hoe groot ben ik’ en ‘pas ik hierin’.

Houten speelgoed

Op het lijstje staat ook wat houten speelgoed, waaronder de regenboog en stapeldozen of deze regenboog van Grimm’s. Helaas zijn ze niet goedkoop, maar gaan wel heel lang mee. Als ze ouder is kunnen ze een decoratieve functie vervullen. Vooral de regenboog vindt onze dreumes helemaal het einde. Ik had hem eerder al gezien, maar bij de muziek op schootlessen hebben ze hem ook. En kan hier geen genoeg van krijgen.

Lees ook: Waarom houten speelgoed populair blijft

Grimm’s houten speelgoed is alleen te koop in speciale speelgoedwinkels zoals hier.

Duplo

Verlanglijstje tweede verjaardag - mamaliefde

Ze is ook helemaal fan van Duplo. Eerder schreef ik al dat we verwend zijn met een kistje aan Duplo, waaronder de trein. Je hebt echter nog veel meer setjes, in verschillende prijsklassen. Duplo waar je haar blij mee kan maken is; roze Duplo, zoals het woonhuis. Helemaal hip is natuurlijk dit roze Disney Duplo, tegen dit kasteel van Assepoester kan natuurlijk niets tegen op. Verder zou een bouwplaat handig zijn als ze wat meer bouwwerken gaat maken, in plaats van zo hoog mogelijke torens. En de duplodiertjes vindt ze ook helemaal het einde. Zo’n uitgebreide dierentuin zou dan ook zeer gewaardeerd worden.

Van Lego Duplo is er heel veel te koop in diverse prijsklassen, hier vind je meer informatie.

Leesboeken

Wat ik ook altijd fijn vind om te krijgen zijn leesboekjes. De fase van de kartonnen boekjes is achter de rug dus de mooie voorleesboeken kunnen het huis binnen komen. Wat altijd goed doen zijn platenboeken zoals ‘mijn 1000 eerste woordjes’. Klassiekers zoals de boeken van Annie M.G. Schmidt, maar ook nieuwe titels. Zoals “Wat een pech, mijn naam is weg” en andere prentenboeken. Boeken met dieren er in zijn voorlopig nog wel favoriet bij onze zoon. Ook heel leuk zijn de boekjes van karton die je zelf kan maken.

Lees ook: 13 manieren om gratis aan kinderboeken te komen

De leukste leesboeken voor tweejarige meisjes vind je hier.

Kleurboeken

Naast leesboeken doen ook kleurboeken het heel erg goed. Je kan van je kind nog niet verwachten dat het hele kleurplaten inkleurt, maar een beetje krassen en spelen met kleuren is goed voor de ontwikkeling van je kind, bijvoorbeeld als het gaat om de fijne motoriek. Onder andere de kleurboeken van bekende karakters voor kinderen zoals Woezel en Pip scoren erg goed. Er zijn ook kleurboeken die je met water kan inkleuren. Hoef je ook niet bang te zijn dat alles onder de stift of kleurpotlood zit.

De leukste kleurboeken vind je hier.

 

Magnetische tekentafel

Nijntje Magnetisch tekenbord heeft een pen en 3 stempels in verschillende vormen. Lekker tekenen met Nijntje zonder vieze vingers! Is je tekening niet gelukt kun je hem in een keer wissen en opnieuw beginnen. Oneindig speelplezier!

Meer informatie vind je hier.

 

 

Play-Doh

Onze dochter vind het erg leuk om met klei te spelen, al moet je het goed in de gaten houden. Als je even niet kijkt verdwijnt het zo in haar mond. Dit leert ze vast heel snel af, en het duurt nog een heel jaar voor ze weer jarig is. Dus misschien halen we het niet meteen de dag na de verjaardag aan de kast, klei is geweldig spul en zal zeker gewaardeerd worden.

Voor kleuters heb je nog geen uitgebreide playdoh sets nodig, alleen al de bakjes met klei zullen ze super vinden. Toch meer uitdaging? Kijk dan eens naar de kleuren- en vormenset.

Playdoh vind je hier.

Zoefzoef dieren

Meisjes willen stiekem ook met treinbanen spelen. Daarom komt Vtech speciaal met de ZoefZoef-dieren die zeer populair zijn. Deze zijn wel compatibel met de treinbaan. Nieuw in 2017 is de Vtech-jungle met zoefzoef en tuimeldieren.

Zoefzoef vind je hier en Toettoet vind je hier.

Houten puzzels

Nu hebben wij genoeg puzzels in huis, maar rond de twee jaar gaan peuters leren puzzelen. Misschien kunnen ze al wat vormen in vakjes stoppen en anders leren ze dit heel snel. Een mooie houten puzzel is dan ook zeker een aanrader. Voor meisjes scoren puzzels met dieren, prinsessen en huizen erg goed. Onder andere het merk Goki heeft mooie kwalitatieve puzzels.

Geschikte puzzels voor tweejarige kinderen vind je hier.

 

Poppenmoeder

Verlanglijstje tweede verjaardag - mamaliefde

Af en toe heeft ze een fase waarin ze alleen maar met poppen wil spelen. Zeker sinds ze grote zus is geworden is dit het helemaal. Bij haar geboorte heeft ze al van mijn tante zachte poppen gekregen. Na de decemberfeestdagen heb ik in de opruiming een Baby Bornpop gekocht met wat accessoires. En op de Vrijmarkt kwam ik hier een leuke kinderstoel, maxi cosi, draagzak en verzorgingstas voor tegen. De laatste twee bleken bij de pop Annabell te horen. Die kregen we er zo bij, voor in totaal vijf euro. Pas weken later zag ik hoe duur ze nieuw in de winkel waren. Bij de Ikea hebben we ook al een stoffen badje gekocht en een buggy had onze pleegzoon vorig jaar al uitgezocht. Hier heeft ze dus al veel van, ook al ligt meer dan de helft nog klaar op zolder om gegeven te worden. Wat ze eventueel nog kan gebruiken zijn kleertjes voor onder andere de Annabelle pop (zelfgemaakt is natuurlijk helemaal super).

De leukste poppen vind je hier.

Prinsessenkasteel

Chicco magisch prinsessenkasteel is een magisch kasteel met tal van activeiten waar alles mogelijk is. Assepoester slippertje lichten magisch op. Prinsen en prinsessen dansen de wals op de dansvloer en de liefde hangt in de lucht. Coördineert en stimuleert de verbeelding van een kind.  Creeër je eigen avontuurlijk verhaal met die magische kasteel! Inclusief 3 losse figuren.

Dit kasteel vind je hier.

Loopfiets

Verlanglijstje tweede verjaardag - mamaliefde

Zoals ik al in de inleiding schreef heeft ze al heel veel buitenspeelgoed gekregen. Wat er nog op haar lijstje staat is een houten loopfiets. Bij haar geboorte heeft ze er al één gekregen, maar je hebt ze ook als evenwichtfiets. Dit is dan een mooie tussenstap voordat ze op een echt fietsje kan. Het zou zelfs zo zijn dat ze vervolgens makkelijker de overstap kan maken naar een echte fiets. Deze Elmo loopfiets is dan natuurlijk helemaal het einde.Van Sesamstraat kan ze geen genoeg krijgen. Vooral Elmo is helemaal ‘hot’. Zeker sinds ze naar de voorstelling Elmo is Jarig is geweest, en van haar tante een Elmo-pop heeft gekregen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Loopfiets Alpina Rider voor kinderen vanaf 2 jaar

Skippy Buddy eenhoorn

Dit skippy dier is de nieuwe vriend van je zoon of dochter. En beleeft je zoon of dochter eindeloos springplezier zowel binnen als buiten. Er zijn diverse dieren zoals koeien, maar ook paarden en eenhoornen. Deze heeft goed houvast en is zowel binnen als buiten te gebruiken. Voor het opblazen van het dier wordt het aangeraden om een (fiets)pomp te gebruiken, deze wordt niet meegeleverd.

Meer informatie vind je hier.

Grote meisjeskamer

Verlanglijstje tweede verjaardag - mamaliefde

Zoals ik eerder al schreef slaapt ze sinds een paar maanden al in een grote meisjesbed. Leuke spulletjes voor deze kamer zouden dan helemaal leuk zijn, en dat hoeft niet allemaal roze te zijn. We proberen het een beetje een natuurlijk uiterlijk te geven met vlinders en bloemen, om het toch meisjesachtig te maken. Als het lukt krijgt ze van een tante een muurschildering en van haar oma mooie gordijnen. Er staat ook al een grote expedit kast waarin ze alles, waaronder haar boekenverzameling kan opbergen, een kledingkast en een plastic kaptafel. Deze zal als ze ouder is vervangen worden door een houten. Voor haar vierde verjaardag zijn we van plan om een bureau te geven, omdat ze dan naar school mag. Wat nog leuk zou zijn, zijn bijvoorbeeld grote vloerkussens (ook leuk om zelf te maken), een kinderfauteuil of een kleine houten tafel en bankje op kinderhoogte.

Zand & Watertafel

Zelfs al ben je op zoek naar een sinterklaascadeau of is je kind in de winter jarig; een zand- en watertafel is altijd goed idee. Of je nu een zandbak koopt die je in de zomer ook kan vullen met water en op de grond staat of een tafel met twee bakken er in. Hier in huis is de Little Tikes Fountain Factory watertafel erg populair.

Zand- en watertafels in alle vormen en maten en budgetten vind je hier.

 

Glijbaan

Zodra je kind kan kruipen / lopen zal het de wereld om zich heen willen ontdekken. Een glijbaan is dan vaak een heel populair speelgoed. Deze glijbaan heeft een lengte van 120 cm met hoge zijkanten met afgeronde hoeken voor een vloeiende rit. De trap heeft brede treden, en de basis is speciaal gevormd voor extra stabiliteit. De glijbaan kan gedemonteerd worden om hem makkelijk op te bergen. Ideaal dus voor jonge kinderen.

Deze glijbaan vind je hier.

Lees ook: Review indoor houten glijbaan

Houten keuken

Misschien zal je hier vooral aan denken bij meisjes, maar ook voor jongens is een houten keuken echt een absolute aanrader. Er zijn diverse houten keukens in verschillende uitvoeringen en kwaliteit. De één is heel basic en de ander heel gedetailleerd. De ervaring leert wel dat houten keukentjes degelijker zijn en meer kunnen hebben dan plastic keukentjes. Ook deze behouden hun waarde, zelfs na intensief spelen. De houten duktig keuken van Ikea kan je ook prima naar eigen smaak personaliseren.

De leukste houten keukentjes vind je hier.

Een ervaring!

Tot slot kwam ik laatst een blog tegen van iemand waarin geschreven werd over dat ze graag ervaringen cadeau gaf. Dat is natuurlijk ook helemaal super, bijvoorbeeld een kaartje / abonnement voor een (binnen)speelparadijs, pretpark, het theater, een babyzwemkaartje of dierentuin. Helemaal super dat we vorig jaar een uitnodiging kregen voor een tweede verjaardag waarin gevraagd werd om geen speelgoed te geven, maar geld voor in de spaarpot of bijvoorbeeld een grote kartonnen doos. Ik heb een zwak voor zelfgemaakte spulletjes, of het nu gaat om een deken, speelbal of poncho.Van mijn schoonouders krijgt ze dan een klein cadeautje en geld voor op haar spaarrekening, wat vrijkomt als ze 18 is. Mocht ze tegen die tijd gaan studeren kan ze het geld hard genoeg gebruiken. Wat ik liever niet op haar verlanglijstje zet is kleding, ook al groeit ze iets minder snel, dit is zeer tijdsgebonden.

Tips voor inpakken van cadeautjes

Lees ook: Spelletjes om cadeautjes uit te pakken

We hebben de gasten vooral meegegeven dat het niet gaat om het cadeau zelf. Op deze leeftijd zijn ze snel overvoerd van wat ze krijgen. Maar vooral aandacht te geven aan hoe, dus makkelijk te scheuren inpakken met veel losse lintjes etc. Nog een drietal tips voor de eerste verjaardag.

 1. Leg symbolische voorwerpen voor de jarige op tafel. Bijvoorbeeld een boek als symbool van kennis, een basketbal voor sportiviteit of een penseel voor creativiteit. Het voorwerp dat het kind het eerste pakt zou voorspellend zijn voor zijn toekomst.
 2. Vraag alle gasten iets mee te nemen dat met het afgelopen jaar te maken heeft. Stop alles in een tijdcapsule en geef deze aan het kind wanneer het 16, 18 of 21 wordt.
 3. Laat alle gasten met watervaste inkt hun naam en een verjaardagswens of herinnering op een wit tafelkleed schrijven en bewaar dit voor later.

Meer speelgoed & cadeautips voor jongens en meisjes!

Andere cadeautips en verlanglijstjes vind je hieronder:

Wat hebben jullie je kind gegeven toen hij / zij twee jaar werd?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Speelgoed & Cadeautips meisje 2 jaar
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 7 )

 • Mees wordt volgende maand ook 2 en de loopfiets staat bij ons ook hoog op het lijstje. 🙂

  • Wat leuk dat jullie zoontje ook twee wordt volgende maand! Zo’n loopfiets is echt geweldig.

 • Bij ons werd het een speelkeukentje. Een mooi, duurzaam, houten, roze retrokeukentje!

  • Een roze houten keukentje is echt geweldig! Hier zijn ze vorig jaar al verwend door Sinterklaas met een houten keukentje.

 • Lijkt me moeilijk een verlanglijstje!

 • Pas geleden werd de dochter van vrienden 2 en ik vond het maar lastig om een ccadeautje te kopen. Het is toen een leestboek van Pim en pom geworden en stiften die ze dus helaas al had. Vooral een abbonement voor bijvoorbeeld een dierentuin vind ik een mooi cadeau. Daar heb je zeker het hele jaar plezier van.

  • Blijft altijd lastig verjaardagen. Zeker ook omdat iedereen andere dingen verwacht. Zo heb ik een vriendin waar je eigenlijk niet met cadeautjes onder de 15 euro mee moet komen aanzetten, maar ook familie waar een zelfgemaakte tekening het meest gewaardeerd wordt. Daarom vond ik die verjaardag ook zo mooi waar nadrukkelijk gevraagd werd om een kartonnen doos.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top