Over precies een maand, min een dag, is onze zoon jarig. Dan vieren we zijn tweede verjaardag. Na de babyfase laten we nu ook de dreumestijd achter ons. Meneer wordt een heuse peuter. Hij moet dan nog anderhalve maand wachten tot hij in januari naar de peuterspeelzaal mag gaan. Dan is onze kleine lieve baby er echt niet meer. Alhoewel, eigenlijk zijn we hem al even ‘kwijt’, het is een echte dreumes die precies weet hoe en wat en wanneer hij dat wil. Het woordje nee snapt hij ook al erg goed en gebruikt hij te pas en onpas. In de omgeving hebben we ook wat jongens die de afgelopen week twee jaar zijn geworden. Tijd dus om op cadeautjesjacht te gaan. Het liefste krijg en koop ik duurzame cadeautjes, speelgoed dat lang leuk blijft. Zonder al teveel muziekjes en lichtjes waar ze na een week op uitgekeken zijn. Wat koop je nu eigenlijk voor zo’n eigenwijze peuter to be? Daarom deze speelgoed & cadeautips voor jongens voor hun 2e verjaardag of Sinterklaas.

Lees ook: Speelgoed voor kinderen; wat is kwalitatief geschikt speelgoed voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters?

Spel & Ontwikkeling van een 2-jarige

In hun eerste twee levensjaren moeten kinderen ontzettend veel leren. Peuters realiseren zich echter niet dat ze voor zo’n enorme uitdaging staan. Ze leren in feite op de meest natuurlijke, leuke manier die er bestaat: door te spelen. Dat doen ze van jongst af aan al door te onderzoeken, daarvoor gebruiken ze bij voorkeur alle zintuigen.

Als kinderen mobieler worden en beginnen de ruimte om zich heen te verkennen. Ze gooien spullen van tafel en stoppen dingen onder een deken. Dat zijn spelletjes die kinderen spelen om de concepten boven en beneden, in en uit en ver en dichtbij te leren begrijpen. Zodra kinderen in staat zijn zelf rechtop te zitten, gaan de experimenten verder. Blokken opstapelen is de eerste kennismaking met natuurkundige wetten. Bouwen is één van de manieren waarop kinderen zich op vele niveaus ontwikkelen. Zo oefenen ze niet alleen hun motoriek, maar ontwikkelen ze ook hun gevoel voor logica en hun probleemoplossend vermogen.

Als ze rond de 18 maanden zijn, beginnen kinderen de wereld als een groter geheel te zien. Ze beginnen zich te interesseren voor dieren, auto’s, huishoudelijke apparaten en alle andere dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Met speelgoedbeesten spelen wordt een oefening om dingen te categoriseren, bijvoorbeeld grote tegenover kleine dieren. Een ander leuk spel op die leeftijd is ‘doen alsof’ en rollenspel. Door verschillende situaties na te spelen, oefenen kinderen hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Hoewel het leven van een peuter dus één groot spel lijkt, is het in feite behoorlijk serieus. Een klein kind dat speelt is een kind dat de wereld probeert te begrijpen. Als peuter beginnen kinderen meer gevorderde ‘ruimtespellen’ te spelen. Ze zullen in de wasmand klimmen of in een speelgoedauto proberen te zitte