Speelgoed & Cadeautips voor een 2-jarige jongen

Over precies een maand, min een dag, is onze zoon jarig. Dan vieren we zijn tweede verjaardag. Na de babyfase laten we nu ook de dreumestijd achter ons. Meneer wordt een heuse peuter. Hij moet dan nog anderhalve maand wachten tot hij in januari naar de peuterspeelzaal mag gaan. Dan is onze kleine lieve baby er echt niet meer. Alhoewel, eigenlijk zijn we hem al even ‘kwijt’, het is een echte dreumes die precies weet hoe en wat en wanneer hij dat wil. Het woordje nee snapt hij ook al erg goed en gebruikt hij te pas en onpas. In de omgeving hebben we ook wat jongens die de afgelopen week twee jaar zijn geworden. Tijd dus om op cadeautjesjacht te gaan. Het liefste krijg en koop ik duurzame cadeautjes, speelgoed dat lang leuk blijft. Zonder al teveel muziekjes en lichtjes waar ze na een week op uitgekeken zijn. Wat koop je nu eigenlijk voor zo’n eigenwijze peuter to be? Daarom deze speelgoed & cadeautips voor jongens voor hun 2e verjaardag of Sinterklaas.

Lees ook: Speelgoed voor kinderen; wat is kwalitatief geschikt speelgoed voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters?

Spel & Ontwikkeling van een 2-jarige

In hun eerste twee levensjaren moeten kinderen ontzettend veel leren. Peuters realiseren zich echter niet dat ze voor zo’n enorme uitdaging staan. Ze leren in feite op de meest natuurlijke, leuke manier die er bestaat: door te spelen. Dat doen ze van jongst af aan al door te onderzoeken, daarvoor gebruiken ze bij voorkeur alle zintuigen.

Als kinderen mobieler worden en beginnen de ruimte om zich heen te verkennen. Ze gooien spullen van tafel en stoppen dingen onder een deken. Dat zijn spelletjes die kinderen spelen om de concepten boven en beneden, in en uit en ver en dichtbij te leren begrijpen. Zodra kinderen in staat zijn zelf rechtop te zitten, gaan de experimenten verder. Blokken opstapelen is de eerste kennismaking met natuurkundige wetten. Bouwen is één van de manieren waarop kinderen zich op vele niveaus ontwikkelen. Zo oefenen ze niet alleen hun motoriek, maar ontwikkelen ze ook hun gevoel voor logica en hun probleemoplossend vermogen.

Als ze rond de 18 maanden zijn, beginnen kinderen de wereld als een groter geheel te zien. Ze beginnen zich te interesseren voor dieren, auto’s, huishoudelijke apparaten en alle andere dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Met speelgoedbeesten spelen wordt een oefening om dingen te categoriseren, bijvoorbeeld grote tegenover kleine dieren. Een ander leuk spel op die leeftijd is ‘doen alsof’ en rollenspel. Door verschillende situaties na te spelen, oefenen kinderen hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Hoewel het leven van een peuter dus één groot spel lijkt, is het in feite behoorlijk serieus. Een klein kind dat speelt is een kind dat de wereld probeert te begrijpen. Als peuter beginnen kinderen meer gevorderde ‘ruimtespellen’ te spelen. Ze zullen in de wasmand klimmen of in een speelgoedauto proberen te zitten. Dat doen ze om hun gevoel voor verhoudingen te ontwikkelen: ‘hoe groot ben ik’ en ‘pas ik hierin’.

Lego Duplo

Het maakt niet uit wat je koopt, maar Duplo is vrijwel altijd een succes. Je hebt al speciale sets vanaf anderhalf jaar met wat losse blokjes, bootjes en een karretje. Hier in huis is de trein en alles met dieren ook een enorm succes. De Duplo kan je onderling met elkaar combineren zodat je enorme dorpen en steden kan bouwen. Je kan alle visite dus een paar kleine sets vragen en oma en opa een grotere. Bouwplaten zijn ook erg fijn om te hebben, maar helaas niet altijd even makkelijk te vinden. Het fijne van Duplo is dat dit ook een investering is, het blijft erg lang mooi! De moeite waard dus om te bewaren voor de kleinkinderen ooit 😉 Van Duplo kan je nooit genoeg hebben! Trouwens, wist je dat Duplo in de maand oktober met 30% korting verkocht wordt in verband met Legoworld?

Van Lego Duplo is er heel veel te koop in diverse prijsklassen, hier vind je meer informatie.

Leesboeken

Wat ik ook altijd fijn vind om te krijgen zijn leesboekjes. De fase van de kartonnen boekjes is achter de rug dus de mooie voorleesboeken kunnen het huis binnen komen. Klassiekers zoals de boeken van Annie M.G. Schmidt, maar ook nieuwe titels. Zoals “Wat een pech, mijn naam is weg” en andere prentenboeken. Boeken met dieren er in zijn voorlopig nog wel favoriet bij onze zoon. Ook heel leuk zijn de boekjes van karton die je zelf kan maken.

Lees ook: 13 manieren om gratis aan kinderboeken te komen

De leukste leesboeken voor tweejarige jongens vind je hier.

Play-Doh

Onze zoon vind het erg leuk om met klei te spelen, al moet je het goed in de gaten houden. Als je even niet kijkt verdwijnt het zo in zijn mond. Dit leert hij vast heel snel af, en het duurt nog een heel jaar voor hij weer jarig is. Dus misschien halen we het niet meteen de dag na de verjaardag aan de kast, klei is geweldig spul en zal zeker gewaardeerd worden.

Voor kleuters heb je nog geen uitgebreide playdoh sets nodig, alleen al de bakjes met klei zullen ze super vinden. Toch meer uitdaging? Kijk dan eens naar de kleuren- en vormenset.

Playdoh vind je hier.

Toettoet treinbaan

Of het nu gaat om een houten treinbaan (om vriendjes te blijven met mama) of de Toettoet-treinbaan van VTech, de meeste peuters zullen hier enorm blij van worden. Het voordeel hiervan is dat er ook veel uitbreidingen mogelijk zijn zodat je kan blijven bouwen. Meer is beter 😉

Naast de Toettoet-treinbaan zijn de ZoefZoef-dieren van Vtech ook zeer populair. Deze zijn compatibel met de treinbaan. Nieuw in 2017 is de Vtech jungle met zoefzoef en tuimeldieren.

Zoefzoef vind je hier en Toettoet vind je hier.

Houten puzzels

Nu hebben wij genoeg puzzels in huis, maar rond de twee jaar gaan peuters leren puzzelen. Misschien kunnen ze al wat vormen in vakjes stoppen en anders leren ze dit heel snel. Een mooie houten puzzel is dan ook zeker een aanrader. Voor jongens scoren puzzels met voertuigen, hulp en dieren altijd erg goed.

Geschikte puzzels voor tweejarige kinderen vind je hier.

Grimm’s houten speelgoed

Mijn liefde voor Grimm’s steek ik niet onder banken en stoelen. Het is niet goedkoop, maar het mooie is de veelzijdigheid hiervan. Zeker als je een paar sets aankoopt kan je hier eindeloos mee blijven variëren. De houten regenboog hebben we al in huis, net als de poppetjes in bekers. De da vinci plankjes lijken me erg gaaf nog net zoals de magnetische puzzels.

Grimm’s houten speelgoed is alleen te koop in speciale speelgoedwinkels zoals hier.

Lees ook: Het populairste Grimm’s speelgoed

Loopfiets

Rond de tweede verjaardag kan je gaan denken aan een driewieler, maar ook de loopfiets is een absolute aanrader. Op de loopfiets krijgt je kindje de ondersteuning die het nodig heeft om zich te verplaatsen, maar kan het ook oefenen met het bewaren van evenwicht. Ze zeggen dat kinderen die eerst op de loopfiets hebben geoefend sneller overstappen op een fiets zonder zijwieltjes.

Geschikte loopfietsen voor tweejarige jongens vind je hier.

Lees ook: Review: Kinderfeets houten loopfiets
Lees ook: Loopfiets Alpina Rider voor kinderen vanaf 2 jaar

Little People

De poppetjes van Little People zijn ook een absolute hit bij tweejarigen. Er zijn diverse sets; zoals woonhuizen maar ook dierentuinen. Met de poppetjes, accessoires en speelsets kunnen ze naar hartelust spelen en ontdekken. Het zijn grote poppetjes zonder losse onderdelen zodat het niet erg is als ze in de mond gestopt worden. Voor jongens is de zit-en-sta-racebaan met wheelies auto ook een absolute aanrader. De auto’s kunnen van deze ballenbaan rijden, een kunstje dat eindeloos herhaald kan worden en ze heel lang naar kunnen kijken. Little People is van Fisher Price en kwalitatief hoogwaardig speelgoed. Dit blijft mooi, dus kan nadat er mee is gespeeld ook prima via Marktplaats verkocht worden.

De diverse sets van Little People vind je hier.

Zand & Watertafel

Zelfs al ben je op zoek naar een sinterklaascadeau of is je kind in de winter jarig; een zand- en watertafel is altijd goed idee. Of je nu een zandbak koopt die je in de zomer ook kan vullen met water en op de grond staat of een tafel met twee bakken er in. Hier in huis is de Little Tikes Fountain Factory watertafel erg populair.

Zand- en watertafels in alle vormen en maten en budgetten vind je hier.

 

Houten keuken

Misschien zal je hier vooral aan denken bij meisjes, maar ook voor jongens is een houten keuken echt een absolute aanrader. Er zijn diverse houten keukens in verschillende uitvoeringen en kwaliteit. De één is heel basic en de ander heel gedetailleerd. De ervaring leert wel dat houten keukentjes degelijker zijn en meer kunnen hebben dan plastic keukentjes. Ook deze behouden hun waarde, zelfs na intensief spelen. De houten duktig keuken van Ikea kan je ook prima naar eigen smaak personaliseren.

De leukste houten keukentjes vind je hier.

Een ervaring!

Tot slot kwam ik laatst een blog tegen van iemand waarin geschreven werd over dat ze graag ervaringen cadeau gaf. Dat is natuurlijk ook helemaal super, bijvoorbeeld een kaartje / abonnement voor een (binnen)speelparadijs, pretpark, het theater, een babyzwemkaartje of dierentuin. Helemaal super dat we vorig jaar een uitnodiging kregen voor een tweede verjaardag waarin gevraagd werd om geen speelgoed te geven, maar geld voor in de spaarpot of bijvoorbeeld een grote kartonnen doos. Ik heb een zwak voor zelfgemaakte spulletjes, of het nu gaat om een deken, speelbal of poncho. Van mijn schoonouders krijgt ze dan een klein cadeautje en geld voor op haar spaarrekening, wat vrijkomt als ze 18 is. Mocht ze tegen die tijd gaan studeren kan ze het geld hard genoeg gebruiken. Wat ik liever niet op haar verlanglijstje zet is kleding, ook al groeit ze iets minder snel, dit is zeer tijdsgebonden.

Tips voor inpakken van cadeautjes

Lees ook: Spelletjes om cadeautjes uit te pakken

We hebben de gasten vooral meegegeven dat het niet gaat om het cadeau zelf. Op deze leeftijd zijn ze snel overvoerd van wat ze krijgen. Maar vooral aandacht te geven aan hoe, dus makkelijk te scheuren inpakken met veel losse lintjes etc. Nog een drietal tips voor de eerste verjaardag.

 1. Leg symbolische voorwerpen voor de jarige op tafel. Bijvoorbeeld een boek als symbool van kennis, een basketbal voor sportiviteit of een penseel voor creativiteit. Het voorwerp dat het kind het eerste pakt zou voorspellend zijn voor zijn toekomst.
 2. Vraag alle gasten iets mee te nemen dat met het afgelopen jaar te maken heeft. Stop alles in een tijdcapsule en geef deze aan het kind wanneer het 16, 18 of 21 wordt.
 3. Laat alle gasten met watervaste inkt hun naam en een verjaardagswens of herinnering op een wit tafelkleed schrijven en bewaar dit voor later.

Meer speelgoed & cadeautips voor jongens en meisjes!

Andere cadeautips en verlanglijstjes vind je hieronder:

Wat heb jij je zoon voor zijn tweede verjaardag gegeven?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Speelgoed kind & Cadeau tips voor jongen 2 jaar
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 6 )

 • Wij hadden voor zoonlief zijn tweede verjaardag een keukentje cadeau gegeven. En aan vrienden spulletjes voor het keukentje gevraagd zoals pannetjes, groenten en keukengerei.

 • leuke lijst. T kreeg hier voor zijn verjaardag heel veel toettoet. Dus we hebben een mooie verzameling.
  Ik ben al aan het nadenken voor de derde verjaardag.

 • Niet met zijn verjaardag maar met sinterklaas: smartmax! Het is niet goedkoop maar sterk speelgoed waar je zelf veel fantasie in kan stoppen! Het werd hier vaak gecombineerd met auto’s!

  • Ohja, dat is ook echt gaaf speelgoed! Hebben het hier ook in huis…

 • Grimm’s kende ik nog niet. Ik heb het even gegoogled en inderdaad, erg mooi spul!

 • Onze zoon wordt pas in februari 2, maar ben al wel aan het nadenken… Toen de oudste zoon twee werd hebben we hem de Duplo dierentuin cadeau gedaan. Daarna volgde er nog heel veel Duplo… Wat je zegt, een investering maar ook vandaag ligt de Duplo gewoon weer op de grond. Inclusief de dierentuin. Mij lijkt de Hubelino knikkerbaan super tof maar denk dat hij daar te jong voor is. Misschien bij drie jaar?
  Denk dat het een metalen loopfiets wordt. En inderdaad, een mooi prentenboek kan ook op het lijstje. De Gruffalo en Kleine Muis zoekt een huis waren hier populair rond die leeftijd. Daar mag wel een nieuwe bij 😉

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top