Skip to Content

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden

Als het gaat om spelend leren ben ik het heel erg eens met dit citaat;

“Door te spelen leren kinderen over zichzelf en anderen, over hoe dingen werken en over de wereld om hen heen. En iedere speelervaring is een goede voorbereiding op school.”

Carol Nagode

Voor baby’s is al het spel nog leren, of het nu de motoriek is, zichzelf of sociaal emotioneel; ieder spel is een leerervaring. Dit vindt plaats op basis van een trial en error basis; oftewel door te doen, fouten te maken en nog een keer leren met baby speelgoed.

Alleen al dit proces is een leerervaring op zich! Belangrijk is om je baby de kans te geven om ‘fouten’ te mogen maken.

Met blokjes kan je meer doen dan alleen maar stapelen, laat je baby zelf ontdekken en probeer daar op in te spelen. Zonder dat je het gelijk ‘verbeterd’.

Baby speelgoed 6 tot 9 maanden

Bal

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden - Mamaliefde

Een grote of kleine bal, (natuurlijk niet zo klein dat ze in de mond kunnen), heel veel ballen of slechts een enkele dat maakt niet uit. Baby’s worden zeer gefascineerd hierdoor.

Met een bal kan je meer spelletjes spelen dan heen en weer rollen. Denk bijvoorbeeld eens aan het kiekeboe spel. Bij een grote bal je baby er ondersteund op laten zitten en dan voorzichtig rollen.

Het formaat ballenbadballen meenemen in bad etc. Ballen kunnen het kruipen en de grove motoriek stimuleren, maar ook het actie / reactie gevoel. Je hebt ook een soort van babyrol waar je kindje op kan rollen.

Meer informatie vind je hier.

Sensory bottles

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden - Mamaliefde

Dit speelgoed kan je makkelijk zelf maken, gewoon een aantal lege flesjes verzamelen en die vullen met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan rijst met satéprikkers, olie en water, water en figuurtjes uit foam, glitters, miniballen en bellen. Je kan het zo gek niet bedenken.

Naast er gefascineerd naar staren kunnen ze er ook mee rollen. Als ze ouder worden, vinden ze dit alleen maar nog leuker.

Meer informatie vind je hier.

Duplo primo

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden - Mamaliefde

Hier heb ik eerder al over geschreven. Helaas wordt het niet meer verkocht in de winkel dus zal je op zoek moeten bij een kringloopwinkel of marktplaats (waar je voor 15 euro al een enorm pakketje kan vinden).

Vooral dingen die bewegen zoals de rups en auto’s, blokjes die kunnen rammelen en de bal zijn voor jonge baby’s interessant. Als ze ouder worden kunnen ze ook gaan stapelen. En vinden ze de poppetjes erg leuk.

Baby boekjes

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden - Mamaliefde

Dit was het favoriete speelgoed van baby girl, het maakte niet uit wat voor boekje (vooral knisper en badboekjes) maar die waren niet aan te slepen.

Gezellig met een kleedje op de grond (zou er in de winter wel een extra kleed onder leggen, omdat er via de vloer veel kou het huis in komt) en daar met je kind op liggen.

Je hoeft niet gelijk voor te lezen, er gewoon naar laten kijken is voldoende. Je hoeft geen voorraad aan te leggen, als baby krijg je een gratis jaarabonnement en het boekstart koffertje.

Meer informatie vind je hier.

Activity-board

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden - Mamaliefde

Deze is er bijvoorbeeld van Woezel en Pip of Nijntje, maar een handige papa of mama natuurlijk ook kan dit zelf maken.

Als basis heb je een houten plaat nodig (natuurlijk splintervrij), hierop kan je verschillende materialen plakken, bijv. glad leer, een stukje rubber, een soort ruw schuurpapier, zilverfolie etc.

Of verschillende ‘spelletjes’ zoals een draad met kralen, knopen, een stoffen bloem etc. Je kan hier natuurlijk ook een activity-vloerkleed van maken.

Meer informatie vind je hier.

Vormensteef

Speelgoed voor baby met leeftijd van 6, 7, 8 en 9 maanden - Mamaliefde

Het is in het begin een beetje oefenen, maar met een vormenstoof leert je kindje de verschillende kleuren en vormen op een speelse manier te herkennen en te onderscheiden.

Door de vormen door de juiste opening te duwen, wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Ze zijn er in verschillende varianten.

Hout, kunststof, in de vorm van een hamerbank, met licht en geluid, met blokken of sleutels.

Meer informatie vind je hier.

Spelletjes baby 6 tot 9 maanden

Kosteloos materiaal

Lege bakjes, dozen, toiletrollen, maakt niet uit. Voor je baby is de fantasie nog the limit. Maak bijvoorbeeld zijn eigen schatkist door een doos te vullen met allerlei materialen waarmee je baby zichzelf kan vermaken.

Denk aan een zakdoek, pollepel, tandenborstel etc.

Lees ook: Kosteloos materiaal

Kiekeboe

Kiekeboe kan je op verschillende manieren spelen. Natuurlijk het klassieke handen voor je gezicht en dan kiekeboe roepen, maar ook met materialen onder een doek, een (transparante) doek wat ze op hun hoofdje kunnen doen en er vanaf kunnen trekken of een knijpknuffel achter een doekje die je tevoorschijn kan toveren.

Muziek maken

Alles wat geluid produceert wordt gewaardeerd. Een plastic beker met lepeltje waarmee je klotst. Met een stokje op een lege emmer. Een oude schoolbel die je nog ergens hebt liggen.

Fietsen / wandelen en alles benoemen

Gewoon lekker naar buiten gaan, de wijde wereld in. Zowel onderweg valt er genoeg te zien (en natuurlijk benoemen), je hoeft dus niet perse een bestemming te hebben. Laat je verrassen door de omgeving, bijvoorbeeld paddenstoelen die je ergens ziet, eendjes in de vijver etc.

Imitatie

Baby’s vinden spiegels helemaal geweldig. Helemaal als jij er bij bent en gekke gezichten gaat trekken. Na een paar keer zal je baby proberen dit na te bootsen. Hetzelfde geldt ook voor geluiden en bewegingen. Natuurlijk kan je de rollen ook omdraaien! Een andere baby kan natuurlijk ook geïmiteerd worden. Meteen ook erg gezellig voor jouw!

Licht en geluid

Veel speelgoed heeft tegenwoordig allemaal lampjes en muziekjes. Hier kan je ook huis-, tuin- en keukenspullen voor gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan het lichtknopje in het toilet, de liftknop bij oma, je zaklamp, een afstandsbediening die toch niet meer wordt gebruikt of gewoon de deurbel.

Lees ook: Speelgoed met lichten geluid

Ontwikkeling baby tussen 6 en 9 maanden

De ontwikkeling van ieder kind verloopt anders. Hier kan je dus geen peil op trekken. Op deze leeftijd breken de laatste babymaanden aan. Nog even en voor je het weet moet je achter je dreumes aan rennen, echt waar!

  • Motorisch gezien kan je baby nu waarschijnlijk al goed zelfstandig zitten, en rollen, misschien zelfs al kruipen of met hulp gaan staan. Met speelgoed dat beweegt kan je dit stimuleren. Ook een harde ondergrond zoals een kleed op de vloer kan helpen.
  • Je baby begint dingen te herkennen en aanwijzen. Speel hier op in door dit te benoemen.
  • Misschien kan je baby al een beetje zelfstandig spelen, of daarmee beginnen. Beperk dan echter de hoeveelheid speelgoed die je aanbiedt, want dan raakt je baby het overzicht kwijt. Begeleid spel waarbij je de baby volgt in zijn spel is ook belangrijk.
  • Op deze leeftijd begint je baby met het leggen van verbanden (zogenaamde sprong van relaties). Spelletjes of materiaal die een reactie uitlokken zullen daarom populair zijn.
  • De eerste woordjes kunnen al een feit zijn en het zal beginnen om ‘nee’ te begrijpen. Probeer echter te variëren met nee, voor je het weet gebruikt je kind dit tegen je.
  • Verlatingsangst kan op dit moment ook een rol spelen, ook hier kan je spelletje mee spelen om te leren dat iets of iemand weer terug kan komen.
  • De zintuigen worden ook geoefend, en de mond is een van de zintuigen waarop je kindje heel veel leert. Er kan dus veel speelgoed in de mond belanden. Zorg er daarom voor dat er geen scherpe puntjes aan zitten, of kleine stukjes.

Tot zover de pedagoog in mij. Nu zet ik de pet om van mama en ‘ervaringsdeskundige’.

Hieronder volgen een aantal tips, ik heb vooral geprobeerd om niet de meest voor de hand liggende spelletjes of speelgoed, zoals een loopkar om het lopen te stimuleren, te gebruiken omdat dat waarschijnlijk al bekend is.

Linda van Aken