Dit was vroeger al de titel van een liedje van Kinderen voor Kinderen, maar nog steeds zo herkenbaar. Komende zaterdag is het weer zo ver; tijd voor het drie-wekelijkse bezoekje aan de speel-o-theek. Nog nooit van gehoord? Een speel-o-theek, naam zegt het eigenlijk al, is net zoiets als een bibliotheek, alleen in plaats van boeken leen je er speelgoed. Vroeger was ik zelf lid omdat ik logopedie kreeg en ze bij de speel-o-theek daar speciale spelletjes voor hebben. De speel-o-theek waar we nu lid van zijn is voornamelijk bedoeld voor gezinnen met weinig geld. En draait dan ook volledig op vrijwilligers, vaak ook als onderdeel van het inburgeren. Vorig jaar toen er een pleegkind in ons gezin kwam en de zomer naderde zijn we lid geworden. Het lidmaatschap verschilt per speel-o-theek; hier betaal je 10 euro per jaar voor lidmaatschap en per speelgoed dat je leent 50 cent. Dit mag je dan drie weken lenen, tenzij er een vakantie is, dan mag het langer, want in de vakantie zijn ze dicht.

speel-o-theek - Mamaliefde

Zomerspeelgoed

Afgelopen zomer dus heel handig gebruik van gemaakt; de hele zomer hadden we een aqua play set. Echt seizoensspeelgoed wat superleuk is, maar veel opslagruimte vraagt. Nu konden we er toch mee spelen, maar ging het aan de eind van de zomervakantie gewoon weer terug. Evenals de skelter, die niet eens het terrein heeft verlaten omdat peuter pleegkind er toch nog iets te klein voor was en ik meer aan het duwen was dan hij aan het trappen. Toen het slechter weer werd hebben we een grote bouwstenen set meegenomen, konden we binnen kastelen bouwen.

Testen

Ook ideaal als je speelgoed wilt uitproberen; zo vind ik het roze prinsessenkasteel van duplo helemaal fantastisch. Maar duplo en little people is niet goedkoop, zo kan ze er toch even mee spelen, en kijken of dat roze toch echt veel leuker / aantrekkelijker is dan de hoeveelheid die ze al heeft liggen. Weten we tenminste of dat op het verlanglijstje moet komen voor haar verjaardag…

speel-o-theek - Mamaliefde

Alles kwijt raken

Maar om terug te komen op de titel van deze blog; regelmatig raakt hier van alles zoek. Variërend van een slofje, tot een balletje of little people leeuw. Vaak ligt het dan onder de bank of de kast, of in een andere bak met speelgoed. Kan gebeuren. Gelukkig helpt dreumes tegenwoordig mee met het zoeken, of doet een poging tot door me te imiteren. Je vindt dan van alles, zoals de dop van de champagnefles die je al sinds oud en nieuw nergens kon vinden. Maar met speel-o-theek speelgoed is dat toch echt iets minder handig. Daarom ook dat speelgoed dat of heel groot is, of geen losse onderdelen heeft zoals de rotsblokken bij de garage de vorige drie weken (gelukkig op tijd nog gevonden) hier de voorkeur geniet. Maar ja, soms kan je gewoon nee zeggen tegen zo’n gezichtje dat iets in de handjes vast heeft alsof het een schat gevonden heeft.

Raken jullie ook altijd alles kwijt? En hoe gaan jullie daar mee om, blijf je zoeken tot het weer compleet is of ga je er vanuit dat het vanzelf wel weer goed komt?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.