Denken voor je doet

Een van mijn karaktertrekjes is dat ik een echte doener ben. Stil zitten, behalve met een laptop op schoot, past niet bij mij. Geef mij een nieuwe telefoon en ik zal eerst alle knopjes en menu’s uitproberen voordat ik een gebruiksaanwijzing erbij zal halen. In de communicatie gaat het bijna hetzelfde. Ik werk graag snel, nu hoeft snel niet altijd ook even efficiënt te zijn. Dat je bijvoorbeeld dingen toezegt en er later achterkomt dat het toch anders in elkaar zit. Dat je het beter een nachtje had kunnen laten liggen bijvoorbeeld.

Sorry zeggen

Sorry zeggen, of je excuses geven. Soms heb ik daar erg moeite mee. Niet eens zozeer met het erkennen van mijn fouten. Het gaat mij er meer om hoe vaak je sorry kan zeggen, zonder dat het zijn oprechtheid verliest. Als ik naar mezelf kijk ben ik er namelijk redelijk makkelijk in.

Ik heb er geen moeite mee om sorry te zeggen of mijn excuses aan te bieden. Het is zelfs zo dat ik als er een miscommunicatie is ik sorry zeg. Zelfs als ik stiekem een klein beetje van mening ben dat het (ook) aan de ander ligt. Bijvoorbeeld als er iets online verkeerd is gelezen en het antwoord op de vraag niet helemaal is wat ik had gevraagd. Dan biedt ik mijn excuses aan dat ik het duidelijker had kunnen formuleren. Ik vraag me alleen soms wel af in hoeverre het oprecht overkomt. Niet dat ik het niet meen, anders zou ik geen sorry zeggen. Maar als je iets vaak zegt verliest het zijn waarde. Sterker nog, dan vraag ik me af of ik niet eerst wat meer moet bezinnen voordat ik doe.

Nee zeggen

Datzelfde geldt trouwens voor nee zeggen. Ik heb echt moeite om nee te zeggen. Ik ben heel snel enthousiast en zeg veel makkelijker ja dan nee. Wat soms nog wel eens voor problemen kan zorgen. Bijvoorbeeld om agenda technische redenen. Dan zou ik alles wel willen doen, maar is dat niet altijd even mogelijk. Zo had ik laatst twee afspraken op dezelfde dag staan. Doordat ik niet kon kiezen heb ik tegen allebei ja gezegd. Als het een dan wat uitloopt redt je het tweede niet meer. Dan is het misschien beter om vooraf nee gezegd te hebben.

De oplossing is volgens mij heel eenvoudig; selectiever zijn in wat ik wel of niet wil doen. Wat vaker nee zeggen. En vooral meer vooraf bedenken hoe of wat in plaats van eerst doen dan denken. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een karaktertrekje is niet zo een twee drie te veranderen. Gelukkig ben ik me er bewust van. Vaak is dat al een eerste stap.

Zijn jullie ook echte doeners, of bezinnen jullie eerst?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 9 )

 • Ik ben een doener. Ik denk eigenlijk helemaal niet na voordat ik iets doe en ik zeg ook overal ja op omdat ik moeilijk nee kan zeggen. Dat is echt iets wat ik moet gaan leren, want met alle afspraken die we hebben met instanties, 2 eigen opstartende bedrijven en mijn blogs lopen de dagen soms wel wat vol. Omdat ik toch heel graag alles wil doen wat ik doe maar dan beter georganiseerd ( Ik schijn add te hebben ) ben ik nu druk bezig met uitzoeken hoe ik in elkaar zit nee leren zeggen en dingen uit het verleden te verwerken. Therapie dus. Ik zit nog in de intake-fase, maar als ik toegelaten wordt dan zijn het een maand of 5 achter elkaar, een dagdeel of 4 per week die ik daarin moet gaan steken. Nog even iets drukker, maar dan heb ik ( hopelijk ) wel mijn doelen bereikt.

 • Ik ben een denker (op de lerarenopleiding hadden we daar een test voor). Eer ik iets doe, wordt alles eerst van alle kanten bekeken en over nagedacht. Ik heb juist veel geleerd van jouw spontaniteit. 😉

  • Dat zal vast de Kolbe leerstijlentest zijn geweest 😉 Die kom je regelmatig tegen bij trainingen en in het onderwijs. Denk dat een mengeling van beide het beste is. Daarom zullen we het vast zo goed met elkaar kunnen vinden. Houden elkaar in evenwicht 😉

   • Dat denk ik zeker! 🙂
    Kolbe ja! (was de naam vergeten).

 • Zou zo door mezelf geschreven kunnen zijn! Vooral nee zeggen vind ik moeilijk, ik houd graag iedereen te vriend, maar ja dat kan niet altijd. En vaak moet het eerst een paar keer in je nadeel hebben gewerkt voor je dat inziet.

 • Herkenbaar, een echte doener dus.
  Meestal zeg ik eerst iets en daarna denk ik pas na.
  Nu heb ik wel geleerd om dat iets minder te doen.
  Af en toe ga ik toch nog wel eens de fout in en floep er weer iets uit
  waar ik later weer spijt van heb.
  Nee zeggen, is iets wat je moet leren.
  En dat zonder je direct te verontschuldigen.

  Groetjes Onzeweg

 • Het wisselt bij mij. Soms schiet ik direct in de actiemodus en ben ik een doener. Soms een echte denker en kan ik in het denken ook blijven hangen. Dan maak ik gewoon geen start. Eigenlijk geen idee waarom….. Misschien moet ik dat dan maar eens overdenken

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.