Soep gaat er altijd wel in, of het nu koud of warm is buiten. Het fijne van soep vind ik vooral dat er van alles extra in gedaan kan worden. Lekker veel extra groentes, een beetje pit, een snufje fijne kruiden. Het huis ruikt er ook vaak zo lekker van, zeker als je een pan verse soep maakt. Als je er de tijd voor hebt, zou je ´s morgens al kunnen beginnen om het vervolgens een paar uur lekker langzaam te laten sudderen. Alle smaken hebben dan goed de tijd om tot hun recht te komen en echt veel omkijken ernaar heb je dan niet. Hier in huis zijn de kinderen ook altijd al dol geweest op soep, ze verslinden bijna alle soepen. Het liefste zelfgemaakt, pakjes en zakjes heb ik al een aantal jaren afgezworen, dus die komen hier nog maar zéér sporadisch in huis. Als het aan mijn kroost ligt, eten we elke week wel soep en dan het allerliefst ‘Mama’s Soep’.

Lees ook: Eten volgens seizoenen; Fruit en groenten overzicht
Lees ook: Zomerse gerechten; snel klaar recepten, lichte of koude avondmaaltijden geschikt voor warm weer
Lees ook: Feestelijke lente / voorjaar recepten; lekker & makkelijke gerechten ook koolhydraatarm
Lees ook: Herfst soep; de lekkerste zelfgemaakte heldere en lichte soep recepten

Mama’s Soep

Dit is een lekkere en simpele heldere kippensoep, gevuld met prei en champignons. Soms vul ik deze ook extra aan met wat kleine roosjes bloemkool of in dunne plakjes gesneden wortel. Een klein omeletje in dunne reepjes erin is ook verrassend lekker. Variaties alom dus met dit recept!

Deze soep is min of meer door mijn kinderen ontstaan. Ik wilde graag af van het koken uit zakjes en pakjes en gewoon zelf aan de slag gaan met verse ingrediënten. Oké jullie willen dus soep….wat voor soep dan? En wat moet erin? Welke groente? Dat werd unaniem iets met kip, zo min mogelijk groente, veel bouillon, zo helder mogelijk, een prei mocht er wel in, maar geen vieze slierten (vermicelli). Ik zocht een basisrecept voor kippensoep en heb hier en daar de lijst ingrediënten aangepast aan de wensen van mijn kids en tadaa zo ontstond “mama’s soep”

Het recept vind je hier.

Heldere tomatenbouillonsoep

Met de kerst vroeg mijn schoonmoeder of ik een soep wilde maken. Dat moest een lichte soep worden uiteraard, want ik weet dat er daarna nog veel meer lekkers op tafel zou komen en dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je na de eerste gang al vol zit. Dit recept vergt wel even wat werk om de tomatenpulp goed weg te zeven, maar het resultaat mag er zeker zijn. Krachtig op smaak en licht tegelijk. Ideaal als voorgerecht.

Het recept vind je hier.

Courgettesoep

Een lekkere soep met `verstopte` groentes. Door de staafmixer is er nog maar weinig terug te zien van de courgettes. Hierdoor krijg ik nooit commentaar van de kids aan tafel! Ook wel eens fijn! Ik vervang de ham door uitgebakken spekblokjes. En voor het serveren gaan er bij mij nog wat fijngesneden bosuitjes in.

Het recept vind je hier.

Preisoep met bosuitjes

Ook een lekker recept waar de kinderen geen nee tegen zeggen is deze zachte preisoep. Echt zacht van smaak en er zit geen vlees in, dus ook de vegetariërs kunnen hiervan smullen. En het vlees mis je niet! De bieslookolie is ook echt een aanrader om zelf te maken! Eenvoudig en snel te maken! Lekker verfrissend voor in de zomer.

Het recept vind je hier.

Maaltijdgroentesoep met gehaktballen

Een favoriet van mijn dochter. Ikzelf vind dit de minst lekkere soep, ik vind de smaak niet zo, beetje bitter of zo ik weet het niet precies. Maar volgens mijn dochter kan een moeder van een vriendin van haar echt de lekkerste groentesoep maken. Deze maakt ze vaak op de woensdag, want dat is haar vrije dag. Mijn dochter eet daar ook regelmatig op woensdag na school. Vaak zegt ze dan al ’s morgens voor ze naar school gaat “ik ga waarschijnlijk vanmiddag weer soep eten met veel groentes dus vanavond niet zo veel op mij letten aan tafel oké?! Ik heb mijn portie vitamines dan al genoeg op!!” Haha, hoezo uitgekookt….

Maar goed, groentesoep dus. Ook ideaal om je restjes groenten op te maken die je in de loop der dagen nog hebt liggen in de koelkast.

Het recept vind je hier.

Tomatensoep met groenten en gehaktballen

Een goede tomatensoep kan zowel in de zomer als in de winter gegeten worden. In de winter vul je het wat meer aan met wat extra groentes en je maakt er bijvoorbeeld een combi tomaten-groentesoep van. Lekker met kleine gehaktballetjes. Een leuke klus trouwens voor je kind(eren) om die balletjes zelf te draaien en kruiden. En de vermicelli, die hoeft niet, maar mag wel. Voor de kids is het extra leuk om er lettervermicelli in te doen, mogen ze eindelijk een keer spelen met het eten haha!

Het recept vind je hier.

Pittige kerriesoep

Mijn moeder maakte vroeger ook altijd verse soep, een megagrote pan waar we bijna iedere dag met elkaar van konden smullen. Ze maakte voornamelijk, kippensoep of tomatensoep, maar heel soms kwam er een andere soep voorbij. Kerriesoep! Oh zo heerlijk, pittig en vol van smaak. Helaas is dit één van de soepen die ze hier niet lusten, maar ik houd ervan!

Het recept vind je hier.

Erwtensoep

Waar ik écht niet van houd en mijn man dus juist weer wel, is erwtensoep of snert…..bleh die naam alleen al kan toch niks lekkers betekenen. En dan de zin “hoe dikker, hoe beter…..als je lepel er rechtop in blijft staan is-‘ie het lekkerst”…..bbrrr nee daar pas ik voor. Maar we wonen zeer dicht bij onze (schoon)ouders dus mijn man krijgt nogal eens een pannetje gevuld met dit groene goedje van zijn moeder mee. Extra lekker met een goede pittige rookworst natuurlijk!

Het recept vind je hier.

Soep in brood

Wij eten meestal soep als hoofdmaaltijd met wat broodjes ernaast, of wat toastjes. Lekker voor een zondag vooral als je visite hebt gehad of een verjaardag, dan heb je meestal niet meer zo heel veel trek en zeker geen zin om uitgebreid in de keuken te staan. Als je dan ’s morgens al flink hebt kunnen voorbereiden is het slechts een kwestie van even de pan weer wat opwarmen en je hebt een heerlijke kop soep op tafel. Heb je niet veel trek, neem je een halve kom en anders schep je daarna nog eens op. Wat over is, kan morgen weer geserveerd worden, geen punt!
Toch is het dan ook wel eens leuk om de soep een keer verrassend anders te serveren. Wat dacht je dan van soep in brood?! Geweldig toch! Hiervoor kan je onder andere italiaanse broodjes met een stevige korst gebruiken. Ook vind je bij de Ikea geschikte broodjes hiervoor.

Het recept vind je hier.

Soep verstopt onder een hoedje

Vroeger toen ik nog geen kinderen had, maakte ik ook wel eens “soep verstopt onder een hoedje”. Een (ovenvaste) soepkom vul je met soep naar keuze, bijvoorbeeld een uiensoep, en dek je af met een plakje bladerdeeg met wat geraspte kaas erover. Dit verwarm je in de oven en dan heb je je verstopte soep. Ook preisoep, paprikaroomsoep, champignonsoep zijn hier zeer geschikt voor. Ideaal ook voor de feestdagen voor een feestelijk voorgerechtje.

Let op: Het is wel écht megaheet, zowel de kom als de soep! Vandaar dat wij dit niet meer zo op deze manier serveren, ook al ziet het er wel leuk uit. Misschien als we over een tijdje allemaal pubers hebben rondlopen dat we dit soort “grapjes” weer kunnen serveren. Voor jonge kinderen is het echt opletten, zelfs wij hebben er al flink wat keren onze handen en tong aan verbrand.

Gezond en lichte komkommersoep met ham

Zeker in de zomer met de warmte snak je naar iets lichts wat niet zo zwaar op je maag valt. Dan is deze komkommersoep ideaal om te maken. Niet echt een groente waar je misschien als eerste aan denkt als je een soep wilt maken en daarom dus extra verrassend lekker. Ook lekker met een goede rauwe ham.

Het recept vind je hier.

Zomerse paprikasoep van Jamie

Eén van mijn favoriete chefs is toch wel die leuke, vrolijke Jamie, met zijn bijzondere maniertjes van dingen te “smashen en dashen”. Wat een feest om hem in actie te zien op tv. Zijn gerechten zijn vaak zeer creatief en de smaakcombi’s zeer verrassend. Deze soep is lekker pittig en bevat een flinke dosis vitamines van veel verschillende soorten groentes. Ideaal voor een zwoele warme zomeravond om lekker weg te slurpen.

Het recept vind je hier.

Wat is jouw favoriete soep?

Colorful soups stockphoto from Shutterstock / sarsmis