In oktober zijn we naar Egypte op vakantie geweest; het hele jaar door een heerlijke en zonnige bestemming om te genieten van de zon en het strand of zwembad. We zaten in een resort in Hurghada en hebben vanuit daar een aantal excursies gedaan; niet naar de bekendste bezienswaardigheden van Egypte zoals de piramiden en de Vallei van de Doden; dat vonden we toch een te lange reis met de kinderen, maar wel de woestijn in en met een speedboot het water van de Rode Zee op. De eerste keer als proef in combinatie met het zoeken naar dolfijnen en een bezoek aan een eiland / zandbank, dat beviel echter zo goed dat we de dag erna weer een boottocht hebben geboekt. Dit keer zelfs op een privéspeedboot alleen met het gezin en een kapitein / gids. Natuurlijk werd er ook vanaf het strand en in het zwembad volop gesnorkeld omdat ze het zo leuk vonden! Dit was voor de kinderen de eerste keer; zelf hadden manlief en ik al eens gesnorkeld tijdens de huwelijksreis in Indonesië bij Gili Air en zelf vond ik de omgeving bij Caye Caulker in Belize en Malta ook echt prachtig.

Lees ook: Cadeautjes of beloning zwemdiploma 

Vanaf welke leeftijd kan je gaan snorkelen?

Dat ligt helemaal aan je kind; het ene kind durft meer dan het andere of is meer watervrij. Het ene kind heeft ook op zijn vierde al zijn zwemdiploma de ander heeft wat meer jaren nodig. Het belangrijkste is dat je kind niet bang is om in het water te liggen, ook met het hoofd. Ja, zelfs als je kind een duikbril opheeft kan dat in het begin nog een beetje spannend zijn.

Het ligt er ook echt aan waar je gaat snorkelen; of je vanaf het strand of in een zwembad gaat snorkelen is dat anders dan in open water waar het dieper is. Ook kunnen kinderen het spannend vinden als er heel veel vissen zijn of het koraal heel hoog is en je dat bijna kan aanraken. Zo vond dochter het toch wel erg spannend bij de dolfijnen of boven een prachtig koraalrif. Maar boven een zandgrond met diverse rotsen met koraal vond ze het juist heel leuk. Vanaf 4 tot 6 jaar kan je dus zeker een keer proberen om te gaan snorkelen. Probeer er vooral geen druk op te leggen en als je kind liever op de boot / aan de kant blijft is dat ook prima. Het komt vanzelf!

Snorkeldiploma

Als je kind het snorkelen heel erg leuk vind en zijn A, B en C heeft gehaald, kun je ook voor de snorkeldiploma’s gaan. Toen ik zelf een kind was heb ik deze ook gehaald en hierbij oefen je onder andere de basisprincipes van het snorkelen zoals het omgaan met de basisuitrusting alsmede aanleren van en controle over de snorkeltechnieken.

Meer informatie vind je hier.

Snorkeluitrusting; welk materiaal heb je nodig?

Als je gaat snorkelen heb je in principe een snorkelset nodig bestaande uit een duikbril, snorkel en flippers.

Snorkelbril of full face snorkelmasker

Nu kan het zeker voor kinderen nog wel even wennen zijn om door een snorkel te ademen, dat gaat toch anders dan je normaal gewend bent. En zeker als ze in het water liggen wil je niet dat ze in paniek raken als er bijvoorbeeld water in de snorkelpijp terechtkomt. Als je een normale snorkel wil is het goed om een kinderversie te kopen; een normale snorkel is te breed en te lang waardoor je kind zich teveel moet inspannen om te ademen en dus niet rustig in het water kan liggen. Wil je toch liever een duikbril of snorkel dan is het ook mogelijk om een klepje te kopen voor op de snorkel om te voorkomen dat er water instroomt.

Easybreath

Daarom heb ik voor de kinderen een Easybreath-masker gekocht; dit is een zogenaamd full face mask wat wil zeggen dat je hele gezicht bedekt is. Deze heb je in verschillende maten ook voor kinderen van 6 tot 10 jaar zodat het masker goed aansluit op het gezicht en er geen water langs loopt. Met dit snorkelmasker heb je panoramisch zicht en kan je dus alle kanten op kijken en de mogelijkheid om door de neus en de mond te ademen zodat kinderen niet eerst een andere ademhalingsmethode hoeven aan te wennen. Ook zit er een filter op de snorkel zodat, zelfs al kom je onder water, er geen water in de snorkel of bril loopt en kunnen jullie nog gemakkelijker de onderwaterwereld ontdekken. Sterker; manlief heeft ook wat rondgezwommen met dit masker en vervolgens ook voor zichzelf zo’n masker aangeschaft omdat het toch echt veel prettiger is dan een duikbril en snorkel. Wel kan het zijn dat je kind even wat hulp nodig heeft met het ‘aantrekken’ om er voor te zorgen dat er geen kleine haartjes tussen het gezicht en het masker zitten en water naar binnen kunnen lekken en de hoofdband goed zit. Deze loopt van voor naar links en rechts zodat het masker goed blijft zitten en niet per ongeluk kan verschuiven. Een bonus is dat je aan dit masker ook een bevestiging kan maken zodat je een go-pro action camera kan bevestigen om onder water te zwemmen. Dit kan heel mooie beelden opleveren!

Meer informatie vind je hier.

Tip: Raakt je bril beslagen of komt er condens op maak dan de bril schoon met afwasmiddel; dat voorkomt dat er snel waterdruppeltjes op het glas blijven zitten. Als je eenmaal in het water ligt heb je dat natuurlijk niet altijd bij de hand; dan werkt het ook heel goed om in de bril te spugen, deze even goed te ‘poetsen’ en dan schoon te spoelen met het water!

Zwemvliezen wel of niet

Naast de snorkel zie je ook veel mensen zwemvliezen dragen tijdens het snorkelen. Zelf hebben we deze wel gebruikt maar niet voor de kinderen; dat is ook helemaal niet nodig. Met de schoolslag kom je een heel eind en omdat kinderen niet altijd even horizontaal in het water liggen is de kans dat je het koraal beschadigd ook een stuk kleiner. Voor het zwemmen met zwemvliezen heb je ook veel meer kracht in de benen nodig wat veel kinderen nog niet hebben.

Tip: Ga je toch snorkelen met zwemvliezen; loop dan altijd achteruit om niet te struikelen en trek ze aan nadat je ze nat hebt gemaakt. Dat maakt ze een stuk flexibeler.

Veilig zwemmen met zwemvest

Nu zijn wij gaan snorkelen toen ze al wel zwemlessen hadden en watervrij waren maar nog geen zwemdiploma. Daarom deden we ze een zwemvest om; ook als je kind wel een zwemdiploma heeft kan dit de snorkelervaring veel prettiger maken. Met een zwemvest blijft je kind drijven en hoeven ze zich daar niet op te focussen en kunnen ze heerlijk relaxt in het water liggen. Een drijfmiddel rondom de middel werkt daarom ook fijner dan bijvoorbeeld zwembandjes om de armen. Al is iets natuurlijk altijd beter dan niets! En kan je zelf ook rustig rondzwemmen. Sterker nog; toen we terug kwamen van vakantie ging het bij de zwemles ook meteen een stuk beter omdat ze rustiger en stabieler in het water lagen en minder moeite hadden met het hoofd in het water (ook al droegen ze nu geen masker meer ;-) ).

Verbranden

Houdt er rekening mee dat als je in het water ligt de zon constant van boven blijft schijnen. Zeker in landen waar het lekker warm is heeft de zon een flinke zonkracht! Als je eenmaal in het water ligt zal je dit niet snel merken, maar zodra je weer terug bent aan land kan je het effect goed zien, en voelen!

Daarom is het goed om daarop voorbereid te zijn en je kind goed en regelmatig in te smeren ook op de rug, achterin de nek en achterkant van de armen en benen. Let wel op dat je een zonnebrandcrème is die waterresistent is en breng deze op tijd aan voordat je in het water springt zodat deze de tijd heeft om ook echt een beschermend laagje te vormen. Wil je de kans op verbranding nog kleiner maken; zorg dan voor uv-werende zwemkleding met mouwen. Denk bijvoorbeeld aan een swimsuit of een shirt met lange mouwen.

Foto’s maken of filmen onder water

Natuurlijk wil je je avonturen onderwater niet vanaf de boot maar ook onder water vastleggen; voor je kind kun je bijvoorbeeld een wegwerponderwatercamera komen om foto’s mee te maken. Deze kan je na afloop ontwikkelen en met een beetje geluk heb je een voltreffer. Sommige camera’s of mobiele telefoon’s zijn zogenaamd spatwaterdicht en kan je vanaf de boot mee het water in (of onder) om wat foto’s mee te maken. Doe dit echter niet te lang en ga niet te diep!

Zelf hebben we gebruik gemaakt van een action cam; deze had dochter gekregen voor haar verjaardag en is wat goedkoper dan de ‘echte’ go-pro camera. We hebben die wel bevestigd aan het snorkelmasker zodat je je handen vrij hebt en je filmt wat je ziet als met een selfiestick waarbij we voor de zekerheid het polsbandje om de pols bonden. Heel grappig was dat dochterlief vervolgens gewoon tegen de camera begon te praten en zowaar is een deel van het geluid zelfs hoorbaar op de camera! We hebben afgewisseld met beeld dat ze zelf heeft gemaakt van de vissen als beelden van haar zelf onder water. Meer informatie vind je hier.

En geloof me; als je dan trots vertelt op het schoolplein dat je tussen de dolfijnen hebt gezwommen en een foto of filmpje kan laten zien is dat toch wel erg indrukwekkend!

Eerste keer snorkelen

Als je gaat snorkelen doe je dat over het algemeen in de zee; om visjes te bekijken of koraalriffen. Voor sommige kinderen kan dat echter een vrij grote stap zijn. Voordat je ‘echt’ gaat snorkelen is het ook fijn om te wennen aan het materiaal; vooral het ademen is even wennen. Daarom is het handig om voor je de zee in gaat te oefenen in een laag zwembad waar je kind kan staan of op een langzaam aflopend strand / zandbank. Je kind kan daar eenvoudig wennen aan het horizontaal in het water liggen en met hun hoofd onder water zijn. Als er dan iets is staat je kind zo weer met beide benen op de grond en is het veel minder eng.

Als je kind een beetje gewend bent kan je wat meer ‘oefenen’ met kijken; door bijvoorbeeld vingers onder water op te steken die het kind moest tellen of door iets op de bodem te gooien om ‘op te duiken’. Zo raakt je kind spelenderwijs meer bekend met het snorkelen en oefen je verschillende situaties.

Ook leerden we de kinderen twee signalen aan omdat je onder water natuurlijk niet kan praten;

 • Duim omhoog; ik wil boven water even praten
 • Een o van duim en wijsvinger dat betekent; alles gaat goed.

En natuurlijk werd er ook gewoon veel gewezen als we visjes zagen of mooi gekleurd koraal ;-)

Snorkelexcursie

Naast het snorkelen in het zwembad of vanaf het strand is het natuurlijk ook heel leuk om een heus koraalrif op te zoeken. Vaak ga je dan met een boot het water op tot hij zijn anker uitgooit of ergens aanhaakt. Je hebt dan rustig de tijd om de omgeving onder water te ontdekken. Er zijn verschillende soorten excursies mogelijk; de goedkoopste zijn vaak met een wat groter jacht (die dus ook minder dichtbij het koraal kan komen) en je met een grotere groep mensen bent. Het gaat dan om een dagtocht en vaak zit er ook een lunch bij inbegrepen. Als je echter iets meer geld betaalt is het vaak ook mogelijk om met een kleiner groepje of zelfs met een privéboot op pad te gaan. Zeker met jonge kinderen is dat een aanrader; deze tochten zijn korter en als ze het zat zijn kun je snel weer aan boord van de boot. Vooral de privéboottocht met een speedboot op de Rode Zee is ons erg goed bevallen. Bij het uitzoeken van een koraalrif hield hij er rekening mee dat het niet te diep was zodat de kinderen hier goed konden rondzwemmen.

Tip: Deze excursies kan je over de hele wereld boeken via Getyourguide, ons is dit in ieder geval goed bevallen en was zelfs goedkoper dan andere aanbieders online of ter plaatse en voorkomt onderhandelen! Check vooraf even of er zwemvesten aanwezig zijn voor de kinderen en ze hiermee het water in mogen en als je dat zelf niet hebt meegenomen een snorkeluitrusting voor jezelf!

Waar kan je snorkelen?

Tot slot is de vraag natuurlijk waar je dan kan snorkelen? Dat kan eigenlijk overal; van gewoon in het zwembad tot in de Noordzee. Al is dit water wel een stuk troebeler. De mooiste plekken om te snorkelen zijn bijvoorbeeld;

Nederland

 • Grevelingenmeer. Dit is het grootste zoutwatermeer van Nederland en heeft voor Nederlandse begrippen behoorlijk helder water. Op de ondiepe plekken kom je krabben, kreeften, anemonen en oesters tegen. De beste plekken om te snorkelen zijn Den Osse bij de Brouwershaven en Dreischor bij de pier aan de Zuid Langeweg.
 • Ook het Naardermeer, Vinkeveense Plassen en IJsselmeer zijn (zeker als het zonnetje schijnt) tips om te snorkelen in Nederland.
 • Aqua Mundo van Center Parcs. Een aantal aqua domes hebben een speciaal snorkelbad met aquaria waar vissen zwemmen. Je kan dan al snorkelend door het bad zwemmen en onder water naar de vissen kijken. Zwemmen tussen de vissen is vaak niet mogelijk. Meer informatie vind je hier.

Europa

 • Cyprus. In het warme en heldere water rondom dit eiland vind je diverse koraalriffen met kleurrijke vissen, sponzen, zeeanemonen en mossels. Met name Grovenor’s Beach is een aanrader.
 • Frankrijk. Naast de Atlantische kust is Corsica een populair eiland om te snorkelen. De beste plekken om te snorkelen liggen aan de zuidwest- en zuidoostkust, waaronder Sagone, Portigliolo en Canella.
 • Griekenland. Het maakt niet uit op welk eiland je in Griekenland bent; overal kan je hier prachtig snorkelen. Wel heeft ieder eiland zo zijn eigen bijzonderheden. Zo vind je bij Zakynthos de Caretta schildpadden, bij Rhodos bijzonder koraal en vis, bij Corfu zijn er baaien en grotten om te ontdekken, vanaf Kreta kun je zeeschildpadden en met geluk ook zeepaardjes tegenkomen, en in het zuiden van Kos vind je niet alleen vissen maar ook opstijgende luchtbellen vanwege de aanwezigheid van een vulkaan. Snorkelen vanaf het strand kan goed vanaf Lesbos.
 • Italië. In het zuiden bij het eiland Sicilië kan je onder andere dolfijnen, schildpadden, schelpen, zeesterren en scholen vissen. tegenkomen. Maar ook watervogels, flamingo’s en koralen in allerlei kleuren. De populairste snorkelplek is San Vito Lo Capo of de Eolische eilanden. Ook op Sardinië en in Puglia of Toscane zijn er mooie snorkelplekken te vinden.
 • Kroatië. Ook in het water van de Adriatische Zee kan het zicht al snel oplopen tot 40 meter; populair is onder andere Mali Losinj maar ook op andere plekken met rotsen kan je veel visjes tegenkomen.
 • Macedonië. Nee dit land ligt niet aan de zee maar het meer van Ohrid is ook een populaire plek om te snorkelen; met name bij de Bay of Bones waar veel dierlijke botten zijn gevonden.
 • Malta. Het water rondom Malta is zeer helder en kan wel tot 40 meter ver zicht opleveren. Tijdens het snorkelen kom je onder andere tonijnen, octopussen, murenen, zeepaarden, barracuda’s en zonnevissen tegen. Of verschillende scheepswrakken uit WO2. Ook de Blue Lagoon bij Comino, het eiland tussen Malta en Gozo in is een aanrader en had ik prachtig zicht onder water.
 • Portugal. De zuidoostkust van de Algarve wordt gekenmerkt door lange, brede zandstranden. Aan de zuidwestkust vind je rotsachtige, vaak beschutte baaien. Vanaf beide plekken kan je makkelijk vanaf het strand gaan snorkelen. Ook op het eiland Madeira vind je een aantal interessante snorkelplekken. Of wat dacht je van het ondiepe water in de vulkaankrater van Ilheu Vila Franca Campo.
 • Spanje. Vanaf de kust van het vaste land bij onder andere Costa Brava, Costa Blanca, en Costa del Sol kan je snorkelen. Aanraders zijn toch wel de Spaanse eilanden; Mallorca en de Canarische Eilanden Gran Canaria, Lanzarote of Tenerife. Het water rondom Tenerife het grootste eiland van de Canarische Eilanden is kraakhelder. Hier kan je onder andere zeeslakken, octopussen en pijlstaartroggen aantreffen net als scheepswrakken, mysterieuze onderwatergrotten en vulkanische rotsformaties.

Wereldwijd

 • Australië. Het Great Barrier Reef is toch wel de meest bekende en legendarische plek ter wereld en staat op de lijst van Unesco.
 • Barbados; met name aan de zuidkant van dit eiland in het Caribisch gebied vind je veel vissen en schildpadden.
 • Belize. Voor de kust van Belize vind je het bijzondere natuurfenomeen ‘The Blue Hole; een 130 meter diepe onderwatergrot waar duizenden kleurrijke vissen te zien zijn als je gaat snorkelen en als je gaat duiken je tussen de druipsteenformaties kan duiken. Ook het rif voor de kust van La Isla Bonita bekend van het liedje van Madonna is het prachtig snorkelen. Hier heb ik onder andere tussen de schildpadden gesnorkeld. Ook vind je hier haaien, pijlstaartroggen en prachtige koraal.
 • Ecuador. Bij de Galapagoseilanden in de Stille Oceaan kun je onder andere pinguïns aantreffen en prachtig koraal!
 • Egypte. De Rode Zee in Egypte is heel erg helder zodat je goed onder water kan kijken en je vindt hier veel koraal en vissen. Op sommige plekken zijn er ook dolfijnen of schildpadden aanwezig. Populaire plaatsen zijn Hurghada of Sharm-el-Sheikh.
 • Frans Polynesië. Een sprookjesbestemming is toch wel de onderwaterwereld bij Bora Bora.
 • Indonesië. De Gili-eilanden zijn erg populair om te snorkelen en zijn te bereiken van zowel Bali als Java en prachtig als dagtocht of voor een korte ‘onbewoond eiland’-ervaring.
 • Kaaimaneilanden. Hier vind je niet alleen veel vissen en prachtig koraal maar ook scheepswrakken waar je kan snorkelen.
 • Malediven. De Malediven bestaan uit meer dan 1000 koraaleilanden en door de azuurblauwe zee is het één van de populairste snorkellocaties ter wereld. Tussen de riffen kun je onder andere papegaaivissen, egel- en kogelvissen en barracuda’s. En met een beetje geluk zelfs dolfijnen of een hamerhaai.
 • Maleisië. De Perhentian Eilanden zijn een paradijs met parelwitte stranden, als je gaat snorkelen kun je onder andere schildpadden, kleurrijke vissen en kleine haaien aantreffen tussen de mooie koraalriffen.
 • Mexico. Voor de kust van de populaire badplaats Playa del Carmen vind je het eiland Cozumel wat een wereldwijd bekende bestemming is om te snorkelen.
 • Nederlandse Antillen. Bonaire is één van de 3 ABC-eilanden wat een bijzondere gemeente van Nederland is. Om het eiland in het Caribisch gebied zijn er 60 officiële snorkelplekken met name aan de zuidkant van het eiland waar minder golven zijn.
 • Thailand. Met name het eiland Koh Tao is populair om te snorkelen; wat deze plek uniek maakt is de aanwezigheid van de 12 meter lange walvishaaien, deze zullen geen mensen eten ;-)
 • Turkije. Populaire bestemmingen zijn onder andere Bodrum, Kas of Marmaris aan de Egeïsche kust waar je scheepswrakken, oude schatten, zeeschildpadden, koraalriffen en visjes kan aantreffen. Vanuit Kaş kun je ook naar Kekova waar een eeuwenoude ruïne onder water ligt.

Meer informatie over de populairste bestemmingen om te snorkelen vind je hier.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.