Leuk hoor zo’n kinderfeestje, na een paar uur vermaak zit het er weer op en staan de moeders of vaders klaar om hun kroost weer op te halen. Grote kans dat de kinderen helemaal uitgeput zijn, en als ze willen vertellen over wat ze hebben gedaan, struikelen ze over hun woorden. Voordat ze weggaan krijgen ze echter nog allemaal een snoepzakje, een uitdeelzakje gevuld met een lollie, kauwgomballen en ander snoep of een kleine traktatie. Tegenwoordig kan je ze zelfs kant en klaar kopen zodat je er niet bij stil hoeft te staan. Of als je naar de binnenspeeltuin gaat of ergens anders je feestje viert heb je kans dat je een kleine ‘goodiebag’ mee krijgt. Naast snoep zijn er echter ook andere alternatieven om mee te geven als bedankje. 

Lees ook: Kinderfeestje organiseren; 40 tips en handige planning / checklist voor een onbezorgde en betaalbare verjaardag inclusief spelletjes en entertainment.
Lees ook: Goedkoop een verjaardag vieren; van kinderfeestje organiseren tot voor volwassenen
Lees ook: Kinderfeestje ideeën; van betaalbare kinderfeestjes buitenshuis of originele activiteiten laten organiseren. 
Lees ook: Kinderfeestje thuis; Leuke ideeën en originele thema’s zelf spelletjes bedenken of entertainment laten organiseren. 
Lees ook: Kinderfeestje; van leuke oud hollandse spelletjes tot entertainment of feestelijke activiteiten binnen of buitenspelletjes zoals speurtocht.
Lees ook: Uitnodiging kinderfeestje maken; Van tekst tot originele inspiratie voorbeelden voor verjaardag jongens en meisjes
Lees ook: Snoepzakjes meegeven na kinderfeestje? Alternatieve traktaties / uitdeelzakjes op uit te delen
Lees ook: Eten kinderfeestje? Wat dacht je van deze originele hapjes, lunch of goedkope diner buffet ideeën?
Lees ook: Kindertraktaties maken; van makkelijke, tot gezonde of kant en klare traktaties voor jongens en meisjes
Lees ook: Bedrag cadeautje kinderfeestje; hoeveeel geld cadeau geven voor verjaardag kind?uit te delen
Lees ook: Kinderfeestje cadeautjes; wat te geven? Van kleine tot grote cadeautjes en andere ideeën.
Lees ook: Low-budget en betaalbare kinderfeestjes 

‘Verantwoord’ uitdeelzakje

Natuurlijk, je hoeft er helemaal geen snoep in te stoppen. Je kan er ook voor kiezen om een uitdeelzakje op een gezonde of verantwoorde manier te vullen, met een mandarijn of een mueslireep, doosje rozijnen, popcorn, zakje smoeltjes of bijvoorbeeld chipjes van de Kleine Keuken die zijn gemaakt van groenten. De vraag is alleen of ze dat ook gaan eten, of thuis ergens neerleggen. Zonde van het geld dan.

Bedankje in thema

Ga op zoek naar een leuk cadeautje dat past bij het thema van het kinderfeestje. Zo past bij een beauty party een flesje nagellak heel goed, of bij een prinsessenfeestje een prinsessenjurk of een kroontje, bij een dierenfeestje een knuffel of dier etc. Kijk eens bij de Action, de Wibra, Zeeman, Hemarkt voor leuke cadeautjes. Ben je op tijd met de voorbereidingen, dan kan je iets leuks uitzoeken op ali express. Je hebt doosjes met meerdere cadeautjes. Als je iets meer budget hebt is het beter om iets te kiezen wat langer meegaat en dus niet direct weggegooid wordt.

Lees ook: Sinterklaas traktatie met kruidnoten voor verjaardag

Knutselen

Niet alleen bij meisjes, maar zeker ook bij jongens is het natuurlijk heel erg geslaagd als je op het feestje iets gaat maken dat je vervolgens mag meenemen naar huis als aandenken. Vorig jaar met het prinsessenfeestje hebben we een schatkistje versierd met een speelgoedketting er in. Bij jongens kan je denken aan iets zoals een vogelhuisje bouwen of iets anders van bijvoorbeeld hout. Zo sla je twee vliegen in één klap; en je hebt een activiteit voor tijdens het feestje en de kinderen kunnen iets meenemen naar huis!

Dit jaar was het thema ‘little diva’ en heb ik voor de dames een roze shirt gekocht bij de Zeeman. Lekker makkelijk online besteld, samen met een xl-verpakking textielstiften met zowel een fijne als dikke punt in 20 verschillende kleurtjes. Misschien heb je het vroeger ook wel eens gedaan met zo’n wit shirt dat je dan mocht kleuren. Tegenwoordig heb je voor hetzelfde bedrag een heel gaaf en ‘hip’ shirt. Omdat de maten van de dames verschillen had ik twee modellen, in maat 122/128 met een rucheskraag aan de bovenkant en in maat 134/140 met een soort transparant rokje aan de onderkant. Dat ze daar zelf op mochten tekenen lieten ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen!

Grabbelton

Wil je het een beetje speels aanpakken, of het lot laten bepalen? Koop dan kleine cadeautjes die je inpakt en in een grabbelton verstopt. Dit kan zijn een oude schoenendoos, een emmer of… die je vult met papiersnippers, van die vleugeltjes of andere vulling. Zodra een kind weggaat, mag die even grabbelen en een cadeautje uit de emmer vissen. Zo heb je ook geen gedoe dat ze direct alles willen openmaken / opeten en ze thuis nog iets leuks hebbe