Over een maand is het zover en viert onze dochter haar derde verjaardag. Dat betekend natuurlijk ook dat ze mag trakteren. Dit vind ze heel erg spannend. Ze snapt steeds beter dat als je jarig bent je mag trakteren en kijkt hier dan ook heel erg naar uit. Toch is ze stiekem nog best verlegen, dus heel benieuwd hoe dat straks gaat. Tijd dus om te gaan bedenken wat ze kan trakteren. Helaas is de trend het afgelopen jaar geweest dat de traktaties veel groter werden. Het begon met een zakje chips en iedere moeder leek daar over heen te willen gaan met grotere bekers gevuld met suikergoed. Nu ben ik niet van het verbieden van suiker, maar wel met mate. Het hoeft namelijk niet. Tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieven.

Lees ook: Kindertraktaties maken; van makkelijke, tot gezonde of kant en klare traktaties voor jongens en meisjes
Lees ook: Traktaties afscheid peuterspeelzaal / kinderopvang
Lees ook: Snoepzakjes meegeven na kinderfeestje? Alternatieve traktaties / uitdeelzakjes op uit te delen

Speelgoed

Ik heb al eens laten vallen bij de pedagogisch medewerksters hoe zij er tegenover staan als ik speelgoed zou uitdelen. Dan denk ik niet eens zozeer aan die plastic gadgets die je voor een paar cent koopt, uitdeelt en thuis meteen in de vuilnisbak belanden. Wat duurder degelijk speelgoed zie ik echter ook niet zitten, het moet geen wedstrijd worden wie het meeste geld er aan uit geeft.

Nu ben ik heel erg fan van kinetisch zand dus overweeg ik voor alle kinderen een emmertje magisch zand van de action te kopen. Bij de Hema hebben ze ook degelijk en kwalitatief speelgoed zonder dat het erg duur wordt. Ik heb zelfs overwogen om zelf klei te maken om uit te delen. Dit omdat ik hoorde dat er een aantal kinderen zijn die alleen op de peuterspeelzaal met klei spelen. Ik vrees dat er dan ook even een korte uitleg bij geschreven moet worden dat het niet bedoeld is om op te eten.

Gelukkig hoef ik maar voor 15 kinderen een traktatie te regelen, en voor de zekerheid drie medewerkers.

Lees ook: Nieuw: Haribo met 30% minder suiker

Smullen zonder suiker

Als het gaat om iets te snoepen wil ik toch gaan voor een alternatief van snoepgoed. Dan denk ik op dit moment bijvoorbeeld aan biologische kaasknibbels, iets met fruit dat tijdens het snackmoment gegeten kan worden, rozijntjes etc. Dit kan je kant en klaar in de winkel kopen, wel zo makkelijk.

Traktaties; smullen zonder suiker - Mamaliefde

Aan de andere kant wil ik ook zelf aan de slag gaan. Zelf iets bakken of maken. Iets wat wel zoet is, ik wil niet de moeder zijn die met traktaties aankomt zetten die alleen gezond zijn. Maar vervolgens niet opgegeten wordt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om toch de kinderen heerlijk te laten smullen, zonder een overdaad aan suiker. Vaak wel met een overdaad aan alternatieven, om het toch zoet te maken. In het boek Smullen zonder suiker vind je enorm veel van deze recepten. Ideaal voor de echte zoetekauw. Gewoon lekker snoepen zonder smoesjes hoeven te bedenken dat het slecht voor je is.

Het is jammer dat je voor de meeste recepten ingrediënten nodig hebt die ik niet standaard in de kast heb staan of bij de lidl om de hoek te koop zijn en du verder weg moet. Voorin staat er echter een handig overzicht om in huis te halen zodat je alle kanten op kan. Voor als je zin hebt in iets zoets, of toch liever gaat bakken. Een voedingsdeskundige heeft in de inleiding geschreven wat suikers doen en waarom dit zo belangrijk is.

Traktaties; smullen zonder suiker - Mamaliefde

In dit boek staan recepten in die ik zeker overweeg voor haar verjaardag. Zoals de kokosmakronen, gummibeertjes en pink popcorn. Eind juni kunnen ijsjes natuurlijk ook erg goed. Misschien dat ik voor de juffen, of de verjaardag thuis wel een taart maak. De foto van de appeltaart ziet er echt uit om aan te vallen.

Dit kookboek vind je hier.

Wat heb jij uitgedeeld op de peuterspeelzaal /kinderdagverblijf?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Smullen zonder suiker; gezond gebak en taart
Author Rating
51star