Skip to Content

Slow living opvoeding met kinderen

Slow living opvoeding met kinderen

In de huidige maatschappij zijn we allemaal maar druk, druk, druk. Vooral met onszelf en ons gezin. We willen zoveel mogelijk, het liefst allemaal tegelijkertijd.

Een carrière, een rijk sociaal leven, misschien wel vrijwilligerswerk, en laten we vooral niet de kinderen vergeten. Naar mate ze ouder worden kunnen ze steeds meer zelf, maar toch. Ook van kinderen verwachten we steeds meer. 

Wat dacht je van de sportclub, muziekles, zwemles en spelen met de vriendjes. Ze brengen ook steeds meer tijd door achter een beeldscherm. Als tegengeluid is daar de slow living lifestyle.

Wat is slow living?

Slow living draait voornamelijk om genieten en bewuster leven. Slow living betekent ook niet zozeer langzaam leven, maar vooral dat je er meer bij stil staat waar je mee bezig bent.

Het is een lifestyle waarin het een keer niet om veel en meer gaat. Maar om nu en juist minder. Het gaat niet meer om de vraag wat je ‘moet’ doen maar wat je ‘wilt’ doen.

Met als gevolg dat je bewuster gaat leven en streeft naar meer rust en harmonie. Waardoor we ons ook steeds beter gaan voelen.

In plaats van alles en meer te willen, worden er keuzes gemaakt op basis van wat kwaliteit van leven brengt. Dus geen multi-tasking meer en alles tegelijk doen, maar je op één taak te richten met de volle aandacht. Zodat de kwaliteit van wat we doen toeneemt. H

et gaat daarbij niet alleen om het eindresultaat, product of presentatie, maar ook de weg daar naartoe.

Net als met reizen bijvoorbeeld. Waarbij het niet alleen draait om de eindbestemming. Daar leer je niet alleen meer van, het helpt je ook meer te ontspannen en genieten.

Slow Living kan je helpen gezondere, weloverwogen keuzes te maken op allerlei gebieden in je leven. Op het gebied van eten, drinken, slapen, vriendschappen, ontspanning, inspanning, werk, relaties of gezondheid.

Slow living is dus ook bijvoorbeeld van toepassing op het interieur. We leven steeds meer in een wegwerpmaatschappij waarbij trends elkaar opvolgen en we die zoveel mogelijk proberen te volgen.

Goedkope budgetwinkels spelen daar op in door zo goedkoop mogelijk trends betaalbaar te maken. Gaf je vroeger nog één keer geld uit voor een kerstballenuitzet, koop je nu ieder jaar ballen in een andere kleur.

De kwaliteit is daaraan ondergeschikt, want het gaat toch weg. In plaats van de trends te volgen blijf je bij slow living dicht bij jezelf. En naar je eigen smaak en voorkeur. Ook als dat afwijkt van de massa.

Slow living is misschien een investering, maar het levert uiteindelijk meer op. Het is aandacht voor kwaliteit, authenticiteit, zinvol-leven en gewoon eens een keer helemaal nietsdoen.

En dat is ook prima toe te passen in de opvoeding met kinderen.

Leven zonder wekker

Oké, als de kinderen naar school moeten zal er toch iets van een wekker gezet moeten worden. Maar in de vakanties, weekenden of als ze jonger zijn kan je gewoon in je eigen ritme leven.

Ook als je vanuit huis werkt hoef je je niet te forceren in een of ander schema waarbij je je moet haasten om overal op tijd te komen. Maar gewoon je biologische klok volgen.

Net zoals je eigenlijk gewend bent tijdens je zwangerschapsverlof. Daar bepaalt de baby toch ook grotendeels de dagplanning ;-)

En ook daar zal op een gegeven moment toch een bepaald ritme in komen. En dan nog zal de ene dag later of vroeger zijn dan de andere.

Verse maaltijden

Geen potjes en prakjes, wat misschien wel lekker makkelijk is. Maar een verse maaltijd. Daar gaat misschien wel wat meer tijd in zitten, maar je kind kan helpen bij het koken.

Gezellig een activiteit om samen te doen, leert je kind meteen de verse ingrediënten herkennen en is de kans ook groter dat ze het gaan opeten.

Doen waar je zin in hebt

Het klinkt wel heel erg makkelijk, doen waar je zin in hebt. Maar het is wel heel efficiënt. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden.

Als je dat ‘inplant’ werk je het toch sneller af dan wanneer je er de tijd voor neemt en doet als je er ook ‘zin’ in hebt. Grote kans dat je dan ook veel meer en beter aan de slag gaat omdat je productiever kan zijn.

Niet teveel clubjes

Nu kunnen kinderen het heel erg leuk vinden om naar een sport te gaan of op een club te zitten naast school. En dat is ook geen probleem.

Maar het moet voortkomen uit de interesse van het kind zelf. Dan is het ook veel gemotiveerder om bijvoorbeeld de oefeningen te doen die nodig zijn voor blokfluitles. Of om mee te doen tijdens de training.

De tijd die overblijft kan gebruikt worden om met vriendjes te spelen. Gewoon een beetje lekker aanmodderen en spelen op de slaapkamer.

Daar worden ze al heel gelukkig van en leren ze vaak ook nog eens heel veel van.

De natuur in

Natuurlijk kan je naar een of ander pretpark gaan of andere populaire bestemming waar het lekker druk is. In de natuur is het genieten en kom je tot rust. Kan je gewoon even je eigen ding doen in je eigen tempo. De buitenlucht is ook nog eens goed voor je.

Lazy sunday

Plan de zondag vrij voor de familie. Niet om religieuze redenen of omdat het een rustdag is.

Maar omdat je de rest van de week al snel veel moet en je dan een dag er echt kan zijn voor elkaar. Dat kan je gebruiken om de natuur in te gaan of een fietstocht te maken, maar ook gewoon door thuis te blijven en een beetje te hangen.

Samen koekjes bakken, iets knutselen, bouwwerk maken, boekje lezen, spelletje doen of waar je maar net zin hebt. Zolang het maar echt samen is.

(Zelf)Acceptatie

Het moederschap gaat niet altijd over rozen en soms zal je je enorm gefrustreerd voelen. Maar accepteer dat het erbij hoort als het wat minder gaat.

Willen ze een dag niet eten, prima dan niet. Zelf heb je ook niet altijd evenveel honger. Zijn ze heel erg hangerig, dan wordt er gewoon wat meer geknuffeld.

Ook als je jezelf niet zo lekker voelt moet je dat accepteren, de kinderen vermaken zich wel.

En hoe sneller jij weer opknapt des te sneller je er ook weer helemaal voor de kinderen kan zijn in plaats van maar half.

Hebben jullie wel eens gehoord van slow living?

Linda van Aken
  1. Annemarie says:

    Nog nooit van gehoord…maar ik doe het wel!
    Heb een aantal kinderen die daar heel veel behoefte aan hebben. .En ik ook trouwens?

Comments are closed.