Vanwege de Kinderzwerfboekendag was ik uitgenodigd om naar Slot Loevestein te komen. Aangezien de kinderen al een zwak hebben voor kastelen en een rijkelijke fantasie over prinsessen en ridders, gingen wij daar graag heen. Langs de Waal in Gelderland vind je dit prachtige kasteel. Iedere dag gaan de poorten open en kan je hier een rondje wandelen. Het kasteel is echter niet altijd geopend. Als je er even op uit wil gaan is een bezoekje echt een aanrader. Je kan je zowel heerlijk buiten vermaken als binnen door de vertrekken dwalen.

Lees ook: Gelderland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit 
Lees ook: Gorinchem wat te doen; Uitjes, bezienswaardigheden en musea
Lees ook: Leukste kastelen van Nederland; Top 10 met kind bezoeken
Lees ook: De top 10 (historische) bezienswaardigheden in Nederland

Genieten in de buitenlucht

Binnen de vestingsmuren kan je prima een wandeling maken over de wallen en je verbeelding los laten bij de kanonnen die op twee plaatsen nog opgesteld staan. Op de noordelijke wal vind je ook een handig plateau waar je op kan zien hoe deze kanonnen het volledige fort beschermen. Zonder dat er dode hoeken ontstaan, wat eerder wel het geval was met de vierkante gebouwen met ronde wachterstorentjes. Een Nederlandse uitvinding.

Op de grasvelden grazen er schaapjes, waarvan het veld is afgezet met schrikdraad dus je de kinderen even in de gaten moet houden. Vanaf de plaats waar de schapen nu waren stond een boombankje met een mooi uitzicht op het kasteel.

Achter het kasteel is een waterpomp met een maquette van het kasteel en de omgeving. Door het water op te pompen kan je zien hoe ze vroeger het geheel onder water konden zetten. Eerst de uiterwaarden, en vervolgens ook de kasteelgrond zelf. Niet alleen door vijanden, maar ook zelf om het de aanvallende partij lastiger te maken.

Op de voorburcht voor het kasteel en voor de kruittoren vind je oud-hollands speelgoed zoals houten stokpaarden en metalen tollen waar je mee kan spelen. Ook staan er twee schavotten opgesteld waar je je hoofd tussen kan schuiven.

Naar binnen

In het kasteel kan je zelf een wandeling maken. Dit kasteel werd gebouwd in 1361 door ridder Dirc Loef van Horne. Je begint op de binnenplaats waar enkele katapultkogels liggen die vorig jaar zijn opgegraven. Dit zijn echt enorme stenen ballen die niet te tillen zijn. De route staat duidelijk aangegeven. Er is een garderobe en toiletten. Daarna loop je langs diverse vertrekken zoals de slaapkamer (één van de eerste vertrekken van het kasteel), de zolder, de ‘gevangenis’ waar ook een tentoonstelling is en de beroemde boekenkist (of althans één van de drie die daarvoor doorgaan) en je eindigt in de keuken. Het is altijd leuk om plaats te nemen in één van de vensterbanken en naar buiten te kijken. Of kinderen uit te leggen wat er door moest gaan voor een toilet.

Museum

In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met spellen komt u meer te weten over kruit en wapens, en in de kelder kunt u de ervaring van hoogwater voelen. Iedereen krijgt een sleutel om alles mee te kunnen ontdekken. Beleef het!

Regelmatig worden er ook speciale thema’s en activiteiten georganiseerd; in de zomer, maar zeker ook in de herfst en winter.

In de omgeving

Vanaf de aanlegsteiger voor het Slot kan je ook gebruik maken van de voet- en fietsveer naar Gorinchem of een wandeling maken door de vrije natuur. Langs de weg waar je op loopt naar de parkeerplaats kan je bijvoorbeeld ook het hek oversteken en naar het strandje gaan. Zwemmen zou ik hier niet snel doen vanwege de vele vaartuigen.

Meer informatie over Slot Loevestein en bijvoorbeeld de kinderfeestjes die hier plaatsvinden vind je hier.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.