Vaak is het heerlijk om, wanneer je in een grote stad verblijft, die stad uit te gaan en de omgeving te bezoeken. Als je vanuit Lissabon naar het westen reist kom je een aantal bijzondere, historische en cultureel bijzondere plaatsen tegen zoals Sintra en Cascais die in een natuurpark liggen. Hier vind je veel paleizen, kastelen, een klooster en het oostelijke puntje van Europa.

Lees ook: Stedentrip Lissabon met kinderen; Wat te doen? Bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten. Hoofdstad van Portugal. Incl. tip kindvriendelijk hotel
Lees ook: Algarve met kinderen; handige tips ook met baby en peuter naar Lagos Portugal

Sintra

De naam Sintra is afgeleid van het Keltische woord Cynthia, dat Maan betekent. Rond 300 v. Chr. stond in dit gebied een Keltische maantempel. De Moren noemden de streek Chintra of Zintira. Sintra is een enorme toeristische trekpleister vanwege alle paleizen en kastelen hier in de omgeving en staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Loop een rondje in de stad en je snapt helemaal waarom. In het centrum vind je gelijk één van de mooiste bezienswaardigheden tegen het Paleis van Sintra. Rondom dit paleis zijn er tal van leuke en gezellige horecagelegenheden te vinden. Voor de andere bezienswaardigheden in Sintra, het Palacio da Pena en het Castelo dos Mouros kun je het beste de bus of een ander vervoermiddel nemen. Deze liggen namelijk redelijk ver van het centrum van Sintra vandaan en de weg ernaartoe is steil en zwaar. Voor Sintra moet je wel een hele dag uittrekken en niet een paar uurtjes!

Palácio da Pena

Hoog boven de stad boven op de beboste bergen torent het Palácio da Pena, gebouwd rond een klooster uit de 16e eeuw. Het staat op de top van een heuvel, op 450 meter hoogte, boven de Portugese stad Sintra. Het is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. In het gebouw worden verschillende bouwstijlen gecombineerd, zoals de Moorse, de Manuelstijl, neoromaansestijl, de neorenaissance en de neogotiek. Deze sprookjesachtige combinatie is een duidelijke uiting van de romantische stroming uit de 19e eeuw met zijn hang naar exotisme en is het Portugese antwoord op Slot Neuschwanstein. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Ferdinand II van Portugal, de tweede echtgenoot van koningin Maria II van Portugal. Het werd gebouwd op de resten van een Hiëronymietenklooster. In 1910 vond de Oktoberrevolutie plaats en werd Portugal een republiek. De laatste koningin, Marie Amélie van Orléans bleef tot de Eerste Wereldoorlog in het paleis wonen waarna ze naar Frankrijk vertrok. Het huidige Parque da Pena beslaat 200 hectare en bevat talrijke bruggen, fonteinen en beelden.

Wie het Palácio Nacional da Pena bezoekt, merkt meteen dat het bouwwerk een smeltkroes is van verschillende 19e-eeuwse stijlen. Neogotischekarakteristieken worden gecombineerd met neo-islamitische stijlelementen en de populaire manuelstijl. Het resultaat is een paleis dat opvalt door de gebruikte kleuren, ronde vormen, torentjes en rijkversierde gevels. Iedere hoek en iedere bocht brengt een nieuwe verrassing met zich mee.Sindsdien is het paleis een museum en is er aan het interieur weinig veranderd. Het paleis staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het paleis is beschilderd in blauw, roze en geel en op veel plaatsen zijn de muren betegeld met azulejos. Het gebouw heeft torens, kantelen, gouden koepels en waterspuwers. Het interieur ademt een exotische en decadente sfeer uit. De kloostergang van het vroegere klooster is in het gebouw opgenomen. De balzaal heeft Duits glas-in-loodramen en twee paar identieke levensgrote fakkeldragers met tulband. Verder zijn de Arabische kamer, de groene slaapkamer in de donjon en de Tritonpoort bijzondere onderdelen van het gebouw, net als de kapel Nossa Senhora da Pena. Het paleis kijkt uit op een standbeeld van een middeleeuwse ridder. In de sokkel is het wapen van de architect gegraveerd. Het paleis staat niet ver van het veel oudere Castelo dos Mouros.

Parque de Pena

Rondom het gebouw ligt het Parque de Pena dat meer dan 200 hectare groot is. Het is een landschapstuin met een labyrintisch netwerk van smalle paden en wegen. Cruz Alta, het hoogste punt, ligt op 529 m en biedt een zicht op de weelderige vegetatie van de Serra de Sintra. In het park bevindt zich onder meer het Chalet da Condessa d’Edla dat aan de buitenkant met kurk versierd is. Koning Ferdinand II liet dit romantisch chalet bouwen voor zijn tweede vrouw, de operazangeres Elisa Hensler.

Castelo dos Mouros

Het Castelo dos Mouros (Morenkasteel) uit de 7de en 8ste eeuw. De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter. Deze omspannen een gebied van 1,2 hectare. Wat opvalt is dat de poorten zogenaamde hoefijzerbogen hebben. Binnen de muren staat een ingestorte kerk. De muren en een deel van de apsis staat er nog. Onder de kapel zijn graftombes gevonden. De grootste toren op het terrein, de Torre Real is via een trap met 500 treden te bereiken.

Toen de Moren in de 8e eeuw het Iberisch schiereiland veroverden, zochten zij een manier om hun macht te consolideren over de gebieden rond Sintra, Lissabon en Cascais. De bergrug rond Sintra bleek hiervoor van strategisch belang. Daarom werd op deze plek in de 9de en 10de eeuw een groot kasteel gebouwd.

Het Paleis van Sintra ligt in het historisch centrum van de stad Sintra. Het paleis wordt gekenmerkt door twee grote schoorstenen die zich boven de keuken bevinden. De bouwstijl is Moors. Tijdens de Moorse overheersing van het gebied werd op een heuvel verderop het Castelo dos Mouros gebouwd. Dit was het militaire steunpunt in het gebied. Wat lager gelegen werd een paleis gebouwd voor de Moorse heersers.

Quinta da Regaleira

In 1892 kocht de bouwheer Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes, een Braziliaanse handelaar in koffie en edelstenen, het domein om te laten zien hoe rijk hij wel niet was. De architect gebruikte de Manuelstijl om de constructie te decoreren. Het vier hectaren groot domein bevat een woning, park met fonteinen en verschillende paviljoenen, een kapel met ondergrondse crypte. Het domein bevat ook twee initiatieputten die negen verdiepingen onder de grond afdalen. Op elke niveau zijn onderaardse gangen aangesloten die via een labyrint van gangen lopen naar andere verborgen plaatsen en ingangen op het domein.

Paleis van Monserrate

Volgens een legende bevond zich op deze plek een kapel geweid aan de Heilige Maria. Deze kapel zou door Alfons I van Portugal gebouwd zijn na de Reconquista (rond 1093). In 1540 zou een andere kapel op de top van deze heuvel gebouwd die ook aan Maria gewijd zou zijn. De berg maakte toen deel uit van een groot ziekenhuis in Lissabon: het Hospital Real de Todos os Santos. Na de aardbeving van 1755, werd het landgoed verlaten.

Later in de achttiende eeuw kwamen rijke Engelsen hier naar toe, schrijvers schreven erover en daardoor werd het landgoed een echte reisbestemming voor Engelse toeristen. Uiteindelijk kocht Francis Cook in 1863 het landgoed en liet het hedendaagse paleis verbouwen met een oriëntaalse uitstraling en met middeleeuwse invloeden.

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en een kelder. Op het gelijkvloerse bevinden zich o.a. de kapel, bibliotheek en de muziekkamer. In de kelder de keuken en op de eerste verdieping enkele andere kamers. Binnen in het gebouw zie je ook de verschillende bouwstijlen. Rondom het paleis is er een exotische tuin. Cook liet vele plantensoorten van verschillende werelddelen overkomen naar Portugal. De tuinier plantte deze planten in verschillende geografische gebieden waardoor er nog altijd een Indiase of Mexicaanse tuin is. In 2013 won de tuin een European Garden Award.

Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos is een klooster uit de 16e eeuw. Wanneer de Portugese edelman Dom João de Castro op zijn sterfbed lag, wilde hij dat er op de heuvel van Sintra een klooster werd gebouwd, waar men in direct contact met de natuur in soberheid zou kunnen leven. Zijn zoon, Dom Álvaro de Castro, vervulde zijn wens en liet het klooster bouwen. Het werd toegewezen aan Franciscaanse monniken. Deze leefden in eenvoud. Het klooster heette toen het Convento de Santa Cruz da Serra da Sintra.

De Kapucijnen leefden in dit kloster van 1560 tot 1834. Door hun aanwezigheid is de natuur nog intact rondom het klooster. In het park rondom het klooster staan geen exotische bomen zoals in de andere parken in Sintra, maar vind je nog de oorspronkelijke begroeiing terug. De natuur is helemaal ingegroeid in de simpele gebouwen van het klooster, waarin men de eenvoudige levenswijze van de monniken kan zien.

Een andere veelgebruikte naam voor het klooster is het Kurkklooster. Dit komt doordat men de muren, de deuren, de vensters en het plafond met kurk beplakte afkomstig van de kurkeiken rondom het klooster. Dit werd gedaan om de vochtigheid tegen te gaan in het gebouw. Ook werkt kurk isolerend.

In de zestiende eeuw kwamen hier veel rondreizende pelgrims die onderdak, eten en drinken zochten. De drinkfontein is nog steeds zichtbaar in het park met de aangebouwde bankjes. Ook kwamen hier verschillende mensen om raad te vragen over medicinale planten.

Het eerste wat opvalt wanneer je het gebouw betreedt, is dat het plafond heel laag is. Ook zijn de deuropeningen klein. In het gebouw zijn er enkele kamers te bekijken zoals een kerkje, een bibliotheek en acht slaapkamers. In deze kamers staan geen bedden, enkel een kurken plankje met wat stro om op te slapen. In de ruimte voor de logés stond er oorspronkelijk wel een bed.

Cascais

Cascais en Estoril, gelegen aan de kust ten noorden van Lissabon, waren ooit vissersdorpjes (flink geleden onder de aardbeving in 1755) voor het de meest kosmopolitische badplaatsen van Portugal werd. Dit gebeurde toen koning D. Luís I hier aan het einde van de 19e eeuw zijn zomerverblijf vestigde. Het milde klimaat en de gemiddeld 260 dagen per jaar zonder regen zullen hier ongetwijfeld toe bijgedragen hebben. Dit voorbeeld werd gevolgd door de rijke families die hier hun villa’s en paleizen bouwden. Deze badplaatsjes zijn te bereiken met de kustweg die van Lissabon naar Cascais loopt of met de trein. Deze mooie weg volgt de Taag en loopt dan verder langs de drukke stranden van de Costa do Estoril. Onderweg komt u verschillende forten tegen die de hoofdstad moesten verdedigen, zoals het Forte do Bugio, in het midden van de monding, met Santo Amaro aan de ene kant en Trafaria aan de andere. Dankzij de neutrale status van Portugal werd de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk centrum voor diplomatie en spionage. Het is dus niet verwonderlijk dat James Bonds geestelijke vader Ian Fleming er inspiratie vond voor zijn eerste roman over de Britse spion. De verhaallijn van Casino Royale zou zwaar beïnvloed zijn door het casino Estoril, nog steeds het grootste in Europa.

  • Casino Cascais: Dit casino is één van de grootste van Europa en bekend geworden doordat de James Bond Film Casino Royale hierop is geïnspireerd. Het kent een rijke historie, de eerste steen is al gelegd in 1916, tijdens de oorlog heeft het gefunctioneerd als meeting point voor spionnen.
  • Fortalezza Nossa Senhora da Luz; dit fort is in de 16de eeuw gebouwd om de kust te beschermen. Op dit moment is er een hotel gevestigd in het fort met een schitterend uitzicht over de kust.
  • Santa Marta; de vuurtoren in Cascais die tevens functioneert als museum.
  • Boca de Inferno; een rotsachtige omgeving net buiten Cascais met schitterend uitzicht over de zee en het land.
  • Farol do Cabo Raso; vuurtoren in het voormalige fort van São Brás.
  • Natuurlijk zijn er ook een aantal stranden; in het centrum vind je het stadsstrand en richting Estoril vind je de zandstranden Praia da Rainha en Praia da Ribeira.
  • Ook zijn er diverse winkelstraten en een overdekte markt waar je prima kan shoppen.

In Cascais vind je onder andere Martinhal Cascais; een schitterend hotel en family resort om te verblijven.

Cabo de Roca

Cabo da Roca is het meest westelijke punt van het Europese deel van Portugal, van het Europese vasteland, en van het Euraziatische continent. Deze 140 meter hoge kaap ligt aan de Atlantische Oceaan, op circa 30 kilometer ten westen van Lissabon. De Romeinen noemden de kaap Promontorium Magnum. De kaap is en is een drukke toeristische attractie met een grote parkeerplaats, restaurant/souvenirwinkel en een postkantoor, waar men een certificaat kan kopen dat aantoont dat men op deze plek is geweest. Sinds 1772 staat er een 22 meter hoge stenen vuurtoren. Ondanks de geografische betekenis van Cabo da Roca is het licht hier niet zo belangrijk voor zeevaarders, als gevolg hiervan werd de vuurtoren lange tijd verwaarloosd tot hij in 1900 werd geautomatiseerd. De toren is eigendom van de Portugeze marine en dus niet toegankelijk. Ooit was er een grote verscheidenheid aan planten op Cabo da Roca, maar momenteel beslaat een kruipende, mat-vormende vetplant een groot deel van het bouwland op de kaap wat het een sfeervol geheel geeft met hier en daar een kleurtje.

Natuurpark Sintra-Cascais

In dit gebied ten westen van Lissabon en ten noorden van Cascais ligt in het meest westelijke gebied van Europa. In de omgeving zijn archeologische vindplaatsen gevonden uit het Neolithicum tijdperk, het Chalcolithicum (Kopertijd), de Bronstijd en de IJzertijd .

Queluz

In Queluz, 15 kilometer ten noordwesten van Lissabon, vind je het Palácio Nacional de Queluz. Het paleis is gebouwd in rococostijl en is gedeeltelijk opengesteld voor publiek. De aangrenzende tuinen worden ook wel ‘het Versailles van Portugal’ genoemd. Achter in het park ligt het kanaal Ribeira de Jamar. Azulejos (Portugese tegels) geven de wanden rondom het kanaal een bonte aanblik.

Overnachten in Cascais

Martinhal Family Hotels & Resorts Portugal Algarve / Lissabon - Mamaliefde.nl

Martinhal Family Hotels & Resorts Portugal Algarve / Lissabon - Mamaliefde.nl

Ten oosten van Lissabon vind je de kustplaats Cascais. Hier is sinds maart dit jaar ook een Martinhal hotel geopend. Het eerste wat opvalt als je bij Martinhal Cascais aankomt is het design. Er is veel glas, wit en strakke lijnen verwerkt in het geheel. Dat zorgt er echter niet voor dat het kil is, in tegendeel. Ook hier vind je de standaard Martinhal faciliteiten zoals drie buiten zwembaden, de M-bar, twee restaurants, een gym, een spa en sauna met overdekt zwembad en drie kidsclubs. Naast dit resort vind je een golfbaan en op vijf minuten met een shuttle een strand.

Martinhal Family Hotels & Resorts Portugal Algarve / Lissabon - Mamaliefde.nl

Je hebt de keuze uit twaalf moderne villa’s hebben boven twee slaapkamers, twee badkamers en beneden een ruime woonkamer met open keuken. Achter heb je een terras met ligstoelen. De hotelkamers zijn echt zeer ruim met uitzicht op de golfbaan of de ‘binnentuin’. De badkamer is bijna net zo groot als de slaapruimte, met een breed ligbad, een aparte douche, toilet en brede wastafel. De wand tussen de badkamer en slaapkamer is van glas, maar kan je met een gordijn dicht maken. Het bed is echt mega groot, hier heb je geen gezinskamer nodig om een heel gezin in onder te brengen. Ideaal voor gezinnen die graag in een bed slapen ;-) Daarnaast is er een zitje, bureau en terras buiten.

Astrid
Summary
Review Date
Reviewed Item
Costa de Lisboa; Sintra & Cascais; Bezienswaardigheden, paleizen, strand, kliffen en natuur in omgeving Lissabon
Author Rating
51star1star1star1star1star