Na 5 december kunnen we weer opgelucht ademhalen. Sinterklaas vertrekt weer naar Spanje. Sinterklaas; één van de leukste kinderfeesten van het jaar, of althans dat was het altijd. Maar is het nu niet zo dat er steeds meer volwassenen zijn die het ‘verpesten’? Persoonlijk vind ik het één van de leukste feesten van het jaar en liggen nog voor de Sint het land inkomt de decoratie en cadeautjes al klaar en zingen de kinderen al sinds de zomer Sinterklaasliedjes. Toch vraag ik me af: is het nog wel van deze tijd? En dan heb ik het niet (enkel) over de zogenaamde zwartepietendiscussie. 

Let op: Dit artikel is met een kritische noot geschreven om stil te staan bij waarom we dit feest vieren en wil niet zeggen dat ik voorstander ben van afschaffen, integendeel ik vind het het leukste feest van het jaar. Wel denk ik dat het goed is om stil te staan bij hoe we het vieren.

Lees ook: Low-budget Sinterklaas: Van goedkope cadeautjes tot ideeën voor organisatie
Lees ook: Move over Roetveegpiet; hier komt de multiculti-Sint!

Katholieke traditie

Sinterklaas is al eeuwenlang een heilige. Er zijn verschillende legendes; de bekendste is de Noord-Franse legende over twee of drie kinderen of leerling-priesters die door een herbergier worden gedood en in een pekelvat gestopt, waarna Sint-Nicolaas de slachtoffers weer tot leven wekt en de herbergier en diens vrouw vergeving schenkt als ze berouw tonen. Een andere legende verhaalt van drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas kunnen trouwen zonder dat ze daarvoor hoeven te vervallen tot prostitutie. Dat delen is ook de basis van het Sinterklaasfeest; al zou je dat tegenwoordig niet altijd meer zeggen en gaat het vooral om zoveel en zo duur mogelijke cadeaus. Het aantal gezinnen dat naar de kerk gaat wordt met de dag minder, maar toch is dit feest gebleven. Net als Kerst. Waarom zouden we dit dan toch vieren?

Niet willen liegen

Steeds minder mensen geloven en vergelijken dit zelfs met sprookjes. Zelfs als ze wel Sinterklaas vieren, willen ze niet liegen tegen hun kind. Want stel je voor dat ze je dat later kwalijk nemen. Ik heb ooit een collega gehad die op Curaçao is opgegroeid en inderdaad erg boos was toen ze er op haar 13de!!! achterkwam dat het niet echt was. Ik hoor ook steeds vaker dat ouders daarom vertellen dat zij de cadeautjes kopen maar dat niet mogen zeggen aan de andere kinderen. Waarom zouden we het dan nog vieren?

Kerstboom in oktober

Op zich wachten de meeste winkels nog wel met hun kerstcollectie totdat Sinterklaas het land uit is. Op de tuincentra na waar je al een paar weken kan genieten van de kersttentoonstellingen. Veel mensen vinden het wel gezellig zo’n kerstboom in huis, en daarom wordt er niet meer gewacht tot hij weg is, maar soms zelfs al in oktober tijdens de herfstvakantie opgezet. De kinderen krijgen wel een cadeautje zodat ze niet achterblijven bij hun klasgenootjes, maar eigenlijk hoeft het niet meer van ze.

Cadeautjesoverschot

Bij sommige ouders lijkt het wel een feest van uitersten. Aan de ene kant een wedloop van wie de meeste en duurste cadeautjes kan kopen. In het kader van ‘beter verwend dan verwaarloosd’. Zit op zich wat in, maar de kinderen krijgen zoveel dat ze nooit overal mee kunnen spelen. Daar tegenover staan ouders die vragen om geen cadeautjes te kopen voor Sinterklaas, omdat ze bang zijn dat hun kind teveel prikkels binnen krijgt. Dus ook niet op de opvang.

En dan wordt het een paar weken later vrolijk herhaald met cadeautjes onder de kerstboom. En soms met een verjaardag rond dezelfde tijd. Waarom zouden we het niet gewoon op 1 keer per jaar houden? Rond de verjaardag dat er cadeautjes gegeven worden. Scheelt ook weer in de portemonnee.

Sugar rush

Wat denk je dat al die kruidnoten, schuimpjes, chocolade en overige suikers voor zorgen? Een enorme sugar rush zodat kinderen nog onrustiger worden. En dat terwijl we met zijn allen proberen veel gezonder te eten en leven, wat ook beter is voor de tanden.

Volwassenen die zich niet kunnen inhouden

En ja, vooruit daar komt hij ‘de zwartepietendiscussie’. De laatste jaren onlosmakelijk verbonden met het vieren van Sinterklaas. Die steeds absurdere vormen aanneemt met doodsbedreigingen aan toe zodat BN-ers niet meer zonder bewaking over straat kunnen, demonstranten die scholen binnendringen en wegen die worden afgezet zodat er niet geprotesteerd kan worden. Het moet toch niet gekker worden als volwassenen zo een kinderfeest verpesten.

Gestresste kinderen

Voor kinderen is het ook een heel spannende periode, want wat zal Sinterklaas brengen? Krijgen ze wel wat ze graag zouden willen hebben? Daarnaast is zo’n bezoek van de Sint natuurlijk ook erg spannend. Met als gevolg dat ze snel moe zijn, geïrriteerd raken en een stuk slechter luisteren dan normaal. Zodat je opgelucht ademhaalt als het 6 december is. Ook familie-aangelegenheden kunnen voor extra stress zorgen.

En wat dacht je van al dat gedoe rondom sinterklaassurprises maken of gedichten schrijven?

Wat vinden jullie? Zijn jullie er ook helemaal klaar mee?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock