Sinterklaas on a budget - Mamaliefde

Het dobbelspel; Sinterklaas spel met cadeautjes voor volwassenen op pakjesavond

Sinterklaas is een kinderfeest, waarbij ze op pakjesavond worden verrast met een zak vol cadeautjes. Ook ‘grote kinderen’ lees volwassenen vinden het echter nog leuk om cadeautjes te krijgen. Je zit al snel met de vraag; wat dan? En als je voor iedereen iets moet kopen heb je al snel een berg goedkope dingen omdat je ook een beetje aan je portemonnee moet denken. En is het maar de vraag of je cadeautje wel gewaardeerd wordt. Zelfs als je iemand heel goed denkt te kennen kan het toch anders zijn. Zo hebben we mijn stiefvader ooit een houten puzzel gegeven, dat vond hij erg leuk dus kreeg hij dat vervolgens ieder jaar. Tot dat we er achter kwamen dat hij het leuk vond voor een keer, maar nu een hele verzameling had waar hij eigenlijk niets meer mee deed.

Wat je ook vaak hoort is dat oudere kinderen of volwassenen surprises maken. Voordeel is dat je dan vaak een wensenlijstje krijgt dus veilig zit qua cadeau. Maar wie gaat er uiteindelijk aan de knutsel? Het zijn drukke maanden dus vaak schiet het er bij in en maakt mama snel nog even surprises voor iedereen. Of kom je aanzetten met een afgeraffelde surprise terwijl de ander er een hoop werk in heeft zitten. Ook dat levert al snel scheve gezichten op. En binnen een vriendenkring of familie wil je dat toch liever vermijden.

Lees ook: Sinterklaas voor Grote Kinderen

De cadeautjes

Want daar draait het tenslotte om! In plaats van naar de action te racen om voor iedereen voor een paar euro wat te kopen ga je op jacht in je eigen huis. En gaat op zoek naar dingen die je als cadeautje kan weggeven. Daarbij geldt dat het heel moet zijn (niemand wordt vrolijk als iets kapot gaat) en het vol / dicht moet zijn als het gaat om voedingsmiddelen en verzorgingsproducten in verband met de hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan kandelaars, pakjes servetten waar je niets mee doet, een shawl, textielstiften, een cadeautje dat je hebt gekregen maar niets mee doet etc. Alles kan, mits je je afvraagt of je er een ander ook echt blij mee zal maken. Dat kan soms iets zijn wat meer zullen willen hebben, of juist iets voor een specifiek iemand. Het jaar nadat we verhuisd waren hadden we een bartafel als sta in de weg, daarvan hebben we een poot ingepakt die symbool stond voor het grote cadeau. Je kan een hoeveelheid afspreken hoeveel cadeautjes je minimaal / maximaal moet meenemen. Of juist gewoon los laten, en dan ook los laten als de ander met meer naar huis gaat dan jij. Ruimt wel lekker op dus dat heb je in ieder geval gewonnen!

Naast de ‘eigen’ cadeautjes koop je voor een afgesproken bedrag (bijvoorbeeld 5 of 10 euro) een cadeautje dat leuk kan zijn voor meerdere personen.

Spreek ook af wie er wat eten en drinken meenemen. Dit kan je als een soort buffet neerzetten, of ook inpakken en op de stapel. Als je dan een pak chocolademelk of een zak kruidnoten uitpakt mag het gelijk open!

Inpakken

Vervolgens ga je aan het inpakken. In plaats van meters aan goedkoop cadeaupapier te verspillen spaar je een paar weken de gratis kranten op in de brievenbus. Daarmee ga je aan de slag om de cadeautjes in te pakken. Natuurlijk kan je het allemaal recht toe, recht aan inpakken. Of je gaat ‘lekker los’ en laat je inpakkwaliteiten zien. Je kan natuurlijk ook grapjes uithalen door iets meerdere keren in te pakken 😉 Afhankelijk van de groep met wie je bent of dat gewaardeerd gaat worden.

De gekochte cadeautjes worden ingepakt in cadeaupapier zodat duidelijk is dat dat ‘nieuw’ is.

Het dobbelspel; de spelregels

En dan is het zo ver; pakjesavond. Tijd om het dobbelspel te spelen. Naast de berg aan cadeautjes heb je voor iedereen een stoel of zitplek nodig in een kring. Zodat je in het midden de ruimte hebt. Een wat grotere dobbelsteen, die kan je rond Sinterklaas tegenwoordig vaak bij de Hema, Xenos of Action kopen en een vuilniszak waar alle kranten in kunnen. Een leuk extraatje kan zijn om twee jokers in te zetten, dit kan van alles zijn.

Iedereen begint met een cadeautje te pakken van de stapel. Daarna spreek je met elkaar af wie er mag beginnen; de jongste / oudste of wie dan ook. Hij / zij gooit met de dobbelsteen en het aantal ogen refereert aan een bepaalde opdracht. Wij spelen altijd twee rondes, waarbij het in de eerste ronde draait om het ‘verdelen’ van de cadeautjes en in de tweede ronde het uitpakken. Zelf ben ik altijd voorstander van ‘kleine’ cadeautjes. Dat is makkelijker weer mee naar huis nemen. En als je een vermoeden hebt wat er in zit kan je het makkelijker achter je stoelpoot verstoppen 😉

We eindigen altijd met een ‘derde ronde’. Dit is als alle cadeautjes zijn uitgepakt en een ‘eigenaar’ hebben gekregen. Vaak zie je bij de ander iets wat je ook graag zou willen hebben of heb je iets wat je echt niet kan gebruiken. Dat kan je dan inzetten om te ruilen. Daar worden soms tijdens het spel al hele samenzweringen voor opgezet. Of soms wordt er gedaan alsof iemand iets graag wil hebben, maar is dat uiteindelijk om in te kunnen zetten als ruilmiddel. Als je met volwassenen bent gaat dat vaak heel goed en gaat iedereen naar huis met een aantal leuke cadeautjes. We proberen het ook zo te spelen dat de ‘gekochte cadeautjes’ eerlijk verdeeld worden. Maar soms kan een ‘tweedehands’ veel meer gewaardeerd worden. Dus ligt er ook maar net aan hoe of wat.

Opdrachten dobbelspel

De spelregels voor de eerste ronde

 1. Een cadeautje doorgeven naar links
 2. Een cadeautje pakken van de stapel
 3. Aanwijzen wie welke cadeautjes moet ruilen (dit levert de leuke samenzweringen op)
 4. Een cadeautje doorgeven naar rechts
 5. Een cadeautje van de stapel aan iemand anders naar keuze geven
 6. Een cadeautje van iemand anders uitkiezen

Doordat je cadeautjes kan doorgeven, kan je cadeautjes van jezelf of waarvan je vermoedt dat er iets inzit wat je niet wil hebben doorspelen en in het spel houden.

We beginnen altijd met dat er 1 opdracht zit met een cadeautje pakken, maar als het te lang duurt (en er teveel cadeautjes zijn) vervangen we een tweede getal met dezelfde opdracht.

We hebben ook wel eens gedaan dat 6 betekende dat je voor iedereen wat moet inschenken of wat lekkers moet pakken. Maar dan zal je zien dat er heel lang geen 6 wordt gegooid en dan een paar keer achter elkaar. Dus die heb ik er uitgelaten.

De spelregels voor de tweede ronde

 1. Een cadeautje doorgeven naar links
 2. Een cadeautje van een ander aan iemand anders geven
 3. De joker inzetten
 4. Een cadeautje doorgeven naar rechts
 5. Een cadeautje ‘stelen’
 6. Een cadeautje uitpakken

Er zijn 2 (of 3) jokers. Daarmee kan je een cadeautje ‘locken’. Dat wil zeggen dat dat cadeautje dus niet meer ‘gestolen’ kan worden of weggegeven. Dit is ideaal als je iets echt graag wilt hebben. Je kan er echter ook iemand anders mee ‘plagen’ en daar een cadeautje locken. Als alle jokers in het spel zijn en er wordt nog een keer dat aantal ogen gegooid komt er een joker vrij. Die persoon mag zelf aangeven welke joker (bijvoorbeeld van het cadeautje dat jij ook wil hebben) en wat er vervolgens mee gelockt wordt.

Doordat er opdrachten bij zitten waarbij je cadeautjes naar een ander kan spelen kan je gaan ‘samenzweren’. Je partner zal bijvoorbeeld geen ruzie met je willen hebben en het cadeautje dat jij graag wil hebben en bij hem sommeert niet doorgeven. Tenminste …

Mijn missie is al jaren om met minder terug te komen dan ik heen ging, en gelukkig slaag ik daar nog altijd in.

Veel plezier!

Volgende
Vorige

No Comments

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.