Vorig jaar heb ik deze stoomboot gemaakt van karton. Echter heb ik hem toen nog niet gedeeld. Ik vond hem te leuk om het niet te doen. Hij was wel groot genoeg voor drie kinderen! Wat hebben ze er veel mee gespeeld.

Lees ook: De leukste Sinterklaasversiering en decoratie
Lees ook: Knutselen met karton; Creatief dingen maken van papier / kartonnen doos

DIY Sinterklaas stoomboot van karton - Mamaliefde

Sinterklaas 2014 - Mamaliefde

 

Benodigdheden:

  • Platte kartonnen doos met opstaande rand van circa 20 cm (bijvoorbeeld kledingdozen)
  • Blauw papier
  • Rood wit gestippeld inpakpapier (of andere kleurtjes)
  • geel crêpepapier
  • Plakletters
  • Lange posterrol
  • Washitape
  • Touw
  • Lijm

Werkwijze

Een kledingdoos blijft gewoon ‘heel’. Van de ander knip je de opstaande rand af. Aan de voorkant maak je deze recht naar voren zodat er een punt ontstaat. Hier zat helaas een vouw in, vandaar die knik hier. Aan de achterkant heb ik hem als een geheel geplakt zodat hij gebogen komt te staan. Dit kan je het beste met stevige tape doen. Daarna begint het inpakwerk. Hiervoor heb ik rood met witte polkadots inpakpapier gebruikt. De hele rand is hiermee bekleed.

Van het blauwe papier heb ik vervolgens met een glas cirkels getekend en uitgeknipt om als raampjes op te plakken. De volgende stap is de stoompijp. Hiervoor heb ik een heel smalle en stevige pijp voor gebruikt. Deze heb ik aangekleed met geel crêpepapier. Dan is het even puzzelen om deze aan de voorkant van de ‘echte’ doos vast te maken. Hiervoor heb ik twee inkepingen gemaakt waar ik de rol overheen heb geschoven en heb vastgeplakt.

Een slinger maakt het helemaal af door een touwtje van de voorkant, vanaf boven naar de voorkant spannen. Met washitape heb ik hier kleine vlaggetjes aan gehangen. Tot slot heb ik met letterstickers nog de tekst pakjesboot opgeplakt en toen was hij klaar. Twee kids in het echte ‘doosgedeelte’ en de derde voorin.

Tip: Geen grote kartonnen doos in huis? Met een schoenendoos en deksel kan je ook prima een schaalmodel maken voor een aantal poppen.

Knutselen jullie ook graag met karton?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.