Over een paar weken is het weer zover, eerst zal de Sint te zien zijn op tv en daarna is het tijd voor de grote intocht. Veel kinderen met ouders op de kade in de hoop een glimp op te vangen van de boot of de vele Pieten. Vrijwel overal wordt er veel werk van gemaakt om dit kinderfeest zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom ben ik aan de slag gegaan om een overzicht te maken van alle intochten, inclusief de datum.

Lees ook: Tips voor de Sinterklaas Intocht

Landelijke intocht

Ieder jaar komt de Sint ergens anders aan, vaak is het dan een drukte van belang omdat kinderen vanuit het hele land komen. Naast de boot zijn er vaak meerdere podia met optredens zodat je vermaakt wordt. Alles wordt ook live uitgezonden op tv wat misschien wel zo rustig is en prettig bij lage temperaturen, je bent niet alleen: maar liefst 2 miljoen kijkers kijken naar deze uitzending. Dit jaar is de landelijke intocht in Noord-Holland in Zaanstad. Een niet al te groot dorp waar burgemeester Jan Hamming hem zal ontvangen op zaterdag 16 november.

De burgemeester Jan Hamming van Zaanstad zei daarover: “We zijn ongelooflijk blij dat Sinterklaas dit oer-Hollandse decor met zijn historische molens, ambachtelijke werkplaatsen en typisch Zaanse houten huizen aan de Zaan nu heeft uitgekozen voor de landelijke intocht.
De intocht van Sinterklaas in Nederland zal landelijk worden uitgezonden op de televisie. Dit zal zijn op 17 november en de burgemeester van de stad zal hem zeker toespreken.

Het landelijk bezoek van Sinterklaas wordt georganiseerd door de NTR in samenwerking met de gemeente Zaanstad. Ook dit jaar verzorgt Dieuwertje Blok de presentatie op locatie. Jeroen Kramer, één van de vaste verslaggevers van Het Sinterklaasjournaal, staat haar op de kade bij. De NTR doet verslag van de intocht in een speciale – extra lange – aflevering van Het Sinterklaasjournaal op zaterdag 17 november van 12.00 tot 13.15 uur op NPO Zapp.

Hier vind je meer informatie.

Almere

Op zaterdag 17 november is het weer zover.. De Sintparade in Almere Centrum! Sinterklaas zal samen met zijn Pieten een parade lopen vanaf het Stationsplein naar het Forum. Op het Forum is het podiumprogramma waar kinderen kunnen meezingen en dansen met meer dan 100 Pieten! De parade zal starten om 15.00 uur! Ook dit jaar is de Sinterklaasintocht in Almere Haven.

Hier vind je meer informatie.

Amersfoort

Sinterklaas komt op zaterdag 17 november a.s. naar Sinterklaasstad! Dan ben jij er toch ook weer bij? Zodra de pakjesboot is aangemeerd in de Eemhaven, start een vrolijk en gezellig programma met vele activiteiten in Amersfoort.

Hier vind je meer informatie.

Amsterdam

De Sint komt op zondag 18 november binnenvaren over de Amstel, stapt aan land bij het Scheepvaartmuseum om daarna op Amerigo zijn tocht door de stad voort te zetten. De intocht van Sint in Amsterdam is uitgegroeid tot de grootste intocht ter wereld met maar liefst 350.000 kinderen langs de route. Samen met Sinterklaas komen ruim 600 Pieten mee om te klimmen, dansen, zwaaien en zingen. De koekletters zijn vervangen door chocoladeletters en er wordt ruim 4.000 kilo snoepgoed uitgedeeld…! Om dit in goede banen te leiden wordt er maar liefst gebruik gemaakt van 1200 vrijwilligers!

Hier vind je meer informatie.

Apeldoorn

Dit jaar komt Sinterklaas op zaterdag 17 november aan in Apeldoorn! Hij wordt aan de kanaaloevers centrum enthousiast, gevolgd door een rijtour door de stad.

Hier vind je meer informatie.

Arnhem

Op zaterdag 17 november is het weer zover! De Sint en zijn Pieten komen na een lange reis met de boot aan in Arnhem. Aan de Rijnkade, ter hoogte van het Provinciehuis stappen de Sint en zijn Pieten om 13.00 uur aan vaste wal. Hierna volgt de intocht in de stad. Ook dit jaar eindigt de stoet op de Korenmarkt, waarna Sint Nicolaas met zijn gevolg te voet verder zal gaan naar de Historische Kelders aan de Oude Oeverstraat. Daar logeert hij samen met zijn Pieten tot 3 december.

Meer informatie vind je Hier.

Assen

Sinterklaas komt dit jaar op zaterdag 17 november op de kop van de vaart aan in Assen. De Sint gaat met zijn gevolg een fantastische route door het centrum van Assen lopen samen met Americo en zijn Pieten.

Meer informatie vind je Hier.

Breda

Sinterklaasintocht op zaterdag 17 november van 13.30. Er zijn twee podia met onder andere een optreden van Kabouter Plop.

Hier vind je meer informatie.

Delft

Zaterdagmiddag 24 november zullen Sinterklaas en zijn Pieten weer met de boot aankomen in de binnenstad van Delft.

Meer informatie vind je hier.

Den Bosch

De intocht in Den Bosch is dit jaar op zondag 18 november. Rond de klok van 12.00 uur meert hij met zijn boot vol Pieten aan bij de Citadel. Hij wordt verwelkomd door de luide kanonschoten van de Schutterij van ’s-Hertogenbosch, een lokale traditie.

Meer informatie vind je Hier.

Lees ook: Den Bosch; Wat te doen? Tips, bezienswaardigheden en uitjes voor dagje weg met kinderen.

Den Haag

Natuurlijk is het ook feest in Den Haag, daar komt de Sint aan op zaterdag 17 november</