Sinterklaas komt er weer aan, en dan is het natuurlijk wel zo leuk om de boeken die je voorleest daarop aan te passen. Of door wat boeken in de themahoek neer te leggen die met dat thema te maken hebben. Daarom ging ik op zoek naar de leukste Sinterklaasboeken. Gesorteerd op leeftijd, van jong naar oud. Met voorleesboeken, zelfleesboeken, doeboeken en boeken over het grote Sinterklaasgeheim.

Inhoudsopgave

Het Grote Decemberboek (2018)

Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar, met dit vrolijke voorleesboek kun je de hele maand december uit de voeten! Met verhalen, liedjes, knutsels en recepten voor de feestmaand.

Pedro, het kleinste Pietje, droomt ervan dat hij met de stoomboot mee mag naar het verre land. Maar eerst moet hij nog veel leren: pepernoten bakken zonder ze aan te laten branden, cadeautjes inpakken zonder het papier te scheuren, het paard van Sint borstelen zonder tegen zijn warme lijf aan in slaap te vallen… Pedro doet erg zijn best en mag mee. Alles gaat goed, tot hij op Pakjesavond bij Maarten en zijn broertjes en zusjes door de schoorsteen valt… Als Maarten de stoomboot heeft uitgezwaaid, wordt het koud met veel sneeuw- en ijspret. Op school oefenen ze het kerstspel en Maartens babyzusje mag het Kerstkindje zijn. En het feest is nog steeds niet voorbij, want dan komt oudejaarsavond!

Meer informatie vind je hier.

Sinterklaasje, kom maar binnen (2018)

De sinterklaassliedjes van nu, met sfeervolle illustraties én Spotify-playlist om de leukste sinterklaasliedjes uit volle borst mee te zingen! “De sinterklaasliedjes horen bij de mooiste bagage die kinderen in Nederland meekrijgen op hun levensreis. Makkers Paul en Thedo hebben ze met weinig geraas en heel poëtisch de 21ste eeuw ingeschreven, zodat deze prachtige liedjes weer 200 jaar mee kunnen.’ Erik van Muiswinkel, namens de Hoofdpiet. Met sfeervolle illustraties van Nynke Talsma en een Spotify-playlist met alle liedjes uit het boek.

Meer informatie vind je hier.

Nijntje zet haar schoen

Sinterklaas is weer in het land en Nijntje mag haar schoen zetten. Eerst maakt ze een mooie tekening voor Sinterklaas, daarna gaat er een wortel in de schoen voor het paard. De volgende dag ligt er een cadeautje in haar schoen en als ze dat openmaakt, komt er een mooie trein uit waar ze fijn mee gaat spelen. Het hele sinterklaasverhaal is op een lieve manier uitgebeeld aan de hand van de bekende, eenvoudige maar o zo duidelijke tekeningen van Dick Bruna, in een klein formaat boekje met kleurige, hardkartonnen bladzijden. Iedere tekening is raak, de korte teksten eenvoudig en slechts een verheldering van wat toch wel duidelijk is. Meer heeft de jonge doelgroep niet nodig om deze Hollandse traditie op eigen manier te doorleven. Dit ‘handboekje’ voor peuters vertelt zo’n compleet sinterklaasverhaal dat het eigenlijk in geen enkel gezin met kleine kinderen mag ontbreken. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Dit boek vind je hier

Nijntje zingt voor Sinterklaas

Het is bijna Pakjesavond en Nijntje en haar vriendjes zingen samen liedjes voor Sinterklaas. Van ‘zie ginds komt de stoomboot’ en ‘o, kom er eens kijken’ tot ‘dag, Sinterklaasje’. Zing je mee met Nijntje? Een ideaal schoencadeautje!

Dit boek vind je hier.

 

 

Bobbi viert Sinterklaas

Bobbi is een populaire serie kinderboeken voor peuters vanaf 2 jaar. De lieve verhaaltjes zijn op rijm geschreven. In Bobbi viert Sinterklaas maakt Bobbi het hele sinterklaasfeest mee. Hij gaat naar de intocht van Sint, zet zijn schoen en viert Pakjesavond.

Dit is een dubbelboek, met achteraan Bobbi viert Kerst, waar Bobbi geniet van alle gezelligheid rond Kerst. Hij gaat een kerstboom kopen, die hij mooi mag versieren en hij knutselt mooie kerstkaarten die hij zelf rondbrengt. Er ligt sneeuw, en dus maakt Bobbi een sneeuwpop die een kerstmuts op krijgt. Tot slot geniet hij bij het kaarslicht van een heerlijk kerstdiner.

Dit boek vind je hier.

Lieve Sinterklaas – Kathleen Amant

Anna, over wie al meer peuterverhalen zijn verschenen, ontmoet voor het eerst in haar jonge leven de Sint. Samen met mama gaat ze naar de winkel. Daar zit de Sint op zijn lekkere stoel, omgeven door zijn Pieterbazen. Anna mag hem een handje geven en vertellen wat ze graag zou willen hebben. Eenmaal thuis zet ze haar schoen en ze wordt niet teleurgesteld: ze krijgt snoep, een pop en een poppenwagen. In dit vierkante prentenboek met afgeronde hoeken (ook de kaft) en stevig, glanzend papier staat telkens op de rechterpagina een bladvullende illustratie; links tegen een witte achtergrond staat de tekst die steeds uit vijf regels bestaat. De tekst is eenvoudig en laat zich soepel voorlezen. De illustraties zijn uitgevoerd in verf. De contourlijnen zijn dik en zwart; de vlakken zijn overwegend egaal ingekleurd in sprekende kleuren. Het gegeven is rustig uitgewerkt, wat past bij de doelgroep die nog weinig ervaring heeft met het fenomeen Sinterklaas. Leuk om met kinderen vanaf ca. 2 jaar samen te bekijken als voorpret op Sinterklaasavond.

Dit boek vind je hier.

Sinterklaasje – Liesbet Slegers

Dit prentenboek in oblong formaat heeft op de rechterpagina kleurige, gestileerde illustraties in gouache, staand in een kader en met zwarte omrandingen. Links staat op een vergelijkbaar monochroom fond de vierregelige tekst. Deze volgt in alles het overbekende Sinterklaasverhaal: de Sint is oud, woont in Spanje met grappige Pieten (die zwart zijn omdat ze in schoorstenen springen!), zijn boot zit vol cadeaus, veel kinderen schrijven hem verlanglijstjes, hij houdt zitting door het hele land, de kinderen zetten hun schoen klaar, de Sint rijdt over de daken en de Pieten zetten de surprises klaar (de jongens krijgen een stoere auto en de meisjes een pop!). Door de eenvoudige, op kindertekeningen lijkende illustraties, is dit boek bruikbaar in grotere groepen kinderen vanaf de peuterspeelzaalleeftijd tot aan groep 3 basisschool en door zijn kleurenrijkdom vormt het een aantrekkelijke voorbereiding op dit kinderfeest bij uitstek. De auteur/illustrator is vooral bekend door haar kleurige illustraties in prentenboeken voor kinderen vanaf ca. 2 jaar.

Dit boek vind je hier.

Zie de maan schijnt door de bomen

Na het succes van Daar buiten loopt een schaap en Op een grote paddenstoel slaat Mies van Hout weer toe. In haar kleurrijke, vrolijke platen zien we hoe de dieren door de bomen naar het sinterklaasfeest kijken, en het daarna op hun eigen manier meevieren. Aan de hand van twaalf klassieke sinterklaasliedjes wordt het verhaal van de komst van Sinterklaas verteld en gezongen, van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ tot ‘Dag Sinterklaasje’. Iedereen, van heel jong tot hartstikke oud zal genieten van de prenten en meezingen met de cd. Met een kriebel in de buik omdat ieder moment aan de deur geklopt kan worden… Het mooiste cadeau voor in iedere schoen!

Dit boek vind je hier.

Lees ook: Het Sinterklaas meezingboek met Romy Monteiro en moderne Sinterklaasliedjes

Sinterwoezel & Pietje Pip

De bekende hondjes Woezel en Pip zetten hun schoen. Vooral Woezel is niet al te bescheiden met zijn verlanglijstje (‘wensenlijstje’ in dit boek). Hij wil maar liefst een raceauto en een waterkanon! Pips wens komt al eerder in vervulling dan gedacht: die nacht staat Amerigo voor hun hok voor een ritje op zijn rug, precies wat Pip zo graag wilde! Daar gaan ze: SinterWoezel en Pietje Pip. Ze mogen de pakjes rondbrengen en hebben ook nog een ontmoeting met Sinterklaas. Velen zullen het hondenduo herkennen op de bijna paginavullende, zacht omlijnde, duidelijke illustraties in vrolijke kleuren. Een miniboekje dat goed in de schoen past. Het lieve verhaaltje zal kleintjes vanaf zo’n 2,5 jaar aanspreken.

Dit boek vind je hier.

Woezel & Pip en de Staf van Sinterklaas

Hardkartonnen prentenboek op A4-formaat over de twee door peuters geliefde hondjes en het sinterklaasfeest. Pietje Woezel en Pietje Pip zingen zo mooi als ze kunnen. Sint en Amerigo bezoeken de Tovertuin. Maar waar zijn de pieten? Zij hebben het heel druk met pakjes rondbrengen. Sinterklaas moet zelf ook de daken op om de pieten te helpen. Daarbij is het niet handig als hij zijn staf bij zich moet houden. Woezel en Pip mogen op de staf passen, maar alle vriendjes willen de staf vasthouden. Molletje en Buurpoes beginnen aan de staf te trekken en uiteindelijk zit er een lelijke knik in de staf van Sinterklaas. Samen proberen ze de staf recht te trekken maar dat valt niet mee. Gelukkig wil Amerigo hen helpen zodat Sinterklaas weer een rechte staf terug krijgt en niets in de gaten heeft. De vrolijke illustraties zijn met de computer gemaakt en verspreid over dubbele pagina’s, waar de vrij uitgebreide tekst in een speelse schreefletter in blokken tussen is geplaatst. De eerste letter van de bladzijde heeft steeds de vorm van een chocoladeletter. Aan de bovenzijde is het boek rond afgesneden, in de vorm van de staf op de omslagillustratie.

Dit boek vind je hier.

Woezel & Pip – Aftellen tot Sinterklaas

Woezel en Pip kunnen niet wachten tot het Sinterklaas is. Ze maken een verlanglijstje, zetten hun schoen en zingen sinterklaasliedjes. En van de Wijze Varen krijgen alle vriendjes in de Tovertuin sinterklaasles. Maar dan begint het op de grote dag te stormen. Alles vliegt in het rond, zelfs de mijter van Sinterklaas! Kan hij het hok van Woezel en Pip wel vinden?

Dit boek vind je hier.

 

Karel viert Sinterklaas – Liesbet Slegers

Met het inmiddels welbekende jongetje Karel wordt de wereld rondom peuters uitgelegd. Deze keer het verhaal van het Sinterklaasfeest. Juf begint op school over Sinterklaas en Zwarte Piet te vertellen, wat het ook bruikbaar maakt voor kinderen die er thuis nog niet mee bekend zijn. Vervolgens wordt het bekende ritueel van huiselijke voorbereiding geschetst door liedjes zingen, schoen zetten met tekening en wortel erin en vol verwachting gaan slapen. Deze keer wordt geen kachel genoemd, wellicht handig voor (flat)kinderen met (vloer)verwarming. Stevig vierkant prentenboek met de bekende afgeronde hoeken en glanzend dikke bladzijden. Het ik-verhaal is gedrukt in een zwarte, dikke schrijfletter op een omkaderde gekleurde achtergrond op de linkerbladzijde. Op de rechterpagina is de situatie vanuit peuterperspectief getekend, zonder overbodige details en met het wat kolderieke jongetje – met zijn enorme hoofd en meestal wel een arm of been de lucht in – duidelijk en kleurrijk afgebeeld. Op de kleurrijke schutbladen rare mandarijntjes. Niet echt origineel verhaal, wel vrolijk en gezellig, functioneel en bruikbaar. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Dit boek vind je hier.

Jip & Janneke – Sinterklaas komt

In tien kleine pareltjes van verhalen beleven Jip en Janneke de sinterklaastijd in de dagen voor het feest, tijdens en erna. Op de hun bekende manier gaan ze door de gewone, dagelijkse dingen van het leven: de schoen zetten, verdwalen omdat ze achter de sint aangelopen zijn, verlegen zijn als Sinterklaas op bezoek komt en spelen met alle cadeautjes. Uit verschillende bundeltjes van Jip en Janneke zijn de sinterklaasverhalen gehaald en in dit boekje als een geheel achter elkaar gezet. De prenten verlevendigen en vertellen het verhaal nog eens: in kleur en in zwart-wit, met veel details en humor. Al tientallen jaren oud hebben deze verhalen en prenten nog niets aan actualiteit en herkenbaarheid ingeboet. Ook in deze sinterklaastijd zal dit boekje voor veel plezier zorgen en weer een nieuwe generatie laten kennismaken met de eeuwige vrienden: Jip en Janneke en… Sinterklaas. Vanaf ca. 3 jaar.

Dit boek vind je hier.

Klaasje Sinterklaasje – Kathleen Amant

Kleine Klaas is dol op Sinterklaas. De hele dag draagt hij de mijter die moeder gemaakt heeft en zelfs in bad imiteert hij de Goedheiligman door een schuimbaard te maken. Hij droomt ervan Sint te worden, maar dat is geen sinecure. Na thuis geoefend te hebben op tafel, bank en plank springt hij op zijn hobbelpaard dat echter op drift raakt door de glibberige sneeuwlaag. Door zijn val ontmoet hij een bijzonder iemand. Bijna vierkant formaat prentenboek. Gestileerde verftekeningen met dikke zwarte omranding zijn kleurrijk en overzichtelijk (haast sober, details ontbreken) voor peuters/kleuters. Tekst is eenvoudig en bevat nauwelijks moeilijke woorden. Dit verhaal is wensvervullend, fantasievol, veilig en bovenal herkenbaar voor een grote groep jonge sinterklaasadepten. Met name de oneindige liefde voor de Sint komt goed uit de verf. Goed te gebruiken in de sinterklaastijd en door de kort en bondige tekst ideaal als voorleesmoment voor het slapengaan. De auteur is onder meer bekend van de boekjes over Anna en de belevenissen van Heksje Mimi. Vanaf ca. 3 jaar.

Dit boek vind je hier.

Pepernotenpoëzie – Marianne Busser

Kleine uitgave in oblong met zeventien verhaaltjes/gedichtjes op rijm (abcb/abab) van één á twee bladzijdes lang. Het centrale thema is Sinterklaas in al zijn facetten. Van de ring van Sinterklaas, via een Pietje die pepernoten poept, een koning die heel veel cadeautjes wil, een varkentje die Zwarte Piet wil zijn, Joep die hulpsinterklaas wil worden, tot de geboorte van een klein Pietje. Op een leuke manier worden kinderen die te veel vragen, op hun nummer gezet. Vlotte tekst die door het rijm prima voor te lezen is. Kleurrijke, gedetailleerde, veelal humoristische illustraties verschillend in grootte, die perfect bij de verhaaltjes passen. Heel leuk boekje om voor te lezen als Sinterklaas weer in het land is. Het bekende schrijversduo bracht eerder onder andere ‘Peuterpoezie’* (2008) uit. Voor kinderen van ca. 3 t/m 7 jaar.

Dit boek vind je hier.

Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje – Youp van ’t Hek