Voorlopig sta ik zelf nog niet voor deze uitdaging. De kinderen vertellen over het grote geheim dat Sinterklaas niet bestaat. Toen ik dit zelf hoorde was ik 7 jaar. Mijn moeder had na de zomervakantie een brief meegekregen van school, ik zat toen in groep 4. Dat we dat jaar voor het eerst surprises zouden doen met Sinterklaas en het daarom geadviseerd werd om tijdig de kinderen in te lichten. Beter als iedereen nog in een zonnige stemming is, dan als de pepernoten je al om de oren vliegen en je kind er eigenlijk al in meegaat. Omdat het er gewoon nog in wil geloven. Dat vind ik zelf best wel een mooi moment om het onze oudste ook te vertellen. Tenminste, afhankelijk van de school. Als ze in groep drie overal op het schoolplein al rumoeren ‘hij bestaat wel / hij bestaat niet’ ben je al aan de late kant. Het zal dan een grote teleurstelling zijn voor je kind als het door anderen hiervan wordt overtuigd. Zelf schijn ik uitgeroepen te hebben dat mijn ouders dan echt rijk moesten zijn om voor alle kinderen cadeautjes te kopen. Later had ik stiekem kleine cadeautjes gekocht en in de zak gestopt. Het waren kleine dingetjes, maar dat gezicht van mijn ouders toen ze cadeautjes niet herkenden kan ik me nog altijd herinneren. Toch denk ik dat het nu anders is dan vroeger, zeker als ze leren schrijven / typen en weten om te gaan met de computer is het doodeenvoudig om de ‘waarheid’ te achterhalen.

Lees ook: Wanneer vertellen dat Sinterklaas wel / niet echt bestaat?
Lees ook: Sinterklaasspel voor op Pakjesavond

Hulpmiddel

Vlak na de zomer kreeg ik een persbericht onder ogen, compleet met de pdf-versie van dit boek en ik was meteen overtuigd. Dit was zo goed in elkaar gezet. Er was echt over nagedacht over hoe je het je kind het beste kan inwijden in het geheim. Zonder dat je de vertrouwensband schaadt als ouder met je kind. Ondanks dat dit boek dus de komende tijd achterin de kast zal staan ben ik er enorm blij mee. Ik zie het nu al voor me, hoe ik over een paar jaar dit ga uitleggen aan onze dochter. In een gesprek. En vervolgens het boek kan geven zodat ze dat kan lezen, ter ondersteuning van het boek. Daarna zullen er vast nog een paar vragen blijven die je dan als ouder nog één-op-één kan beantwoorden.

De insteek

Het bijzondere aan dit boek is dat je het je kind niet vertelt als ‘De afgelopen jaren hebben we je voorgelogen, Sinterklaas is niet echt.’ Maar juist dat je ze betrekt in het ‘toneelstuk’. Het boek begint met een sinterklaasgedicht, oftewel perfect passend bij het sinterklaasthema en leest vervolgens weg als een verhaal. Wat mij nog wel het meeste aanspreekt is de interactie die het boek aangaat met het kind. Met als ‘hoogtepunt’ toch wel het contract. Dit kan ook uit het boek geknipt worden, ingevuld en ondertekend om vervolgens op een geheime plaats te verstoppen. Daarmee treden ze echt toe tot de groep ‘oudere kinderen en volwassenen’ die op de hoogte zijn van het geheim. Nog voordat het geheim aan ze verteld is.

Wat ik ook heel goed vind is dat er uitgelegd wordt dat het niet zomaar een verhaaltje is. Geen sprookje dat mensen nog steeds naspelen. Nee, dat er ooit, jaren geleden, een Sint-Nicolaas was die een paar bijzondere dingen heeft gedaan. En er daarom ter nagedachtenis dit feest is ontstaan. Ook wordt de angst weggenomen, vijf december blijft Pakjesavond met cadeautjes, ook als je er van weet. Dus kunnen ze gewoon deelnemen aan dit feest.

Lees ook: Alles over de heilige Sint-Nicolaas

Illustraties & Auteur

Wat tot slot ook nog wel genoemd mag worden is de mooie opmaak van dit boek. De illustraties zijn gemaakt door Jo, Joris en Marieke die zijn genomineerd voor een Oscar met hun animatie ‘A Single Life’ erg leuk voor de wat oudere kinderen. Wat abstracter. Daarnaast is de tekst ook regelmatig voorzien van noten. Zoals ‘in het jaar 342’ voorzien is van de opmerking dat is HEUL lang geleden!. Past heel goed bij de huidige tijd in mijn ogen. Leuk detail; op de cover van het boek staat een gouden ster met de tekst ‘Verboden voor kinderen onder de 7 jaar’. Dat maakt het natuurlijk al extra bijzonder!

Chariva is de bedenkster en schrijfster van dit mooie boek. Ze begon hiermee omdat in haar ogen kinderen de toekomst zijn. Haar doel is om kinderen meer inzicht, zelfvertrouwen en kennis te geven, zonder hun ‘kind zijn’ uit het oog te verliezen. En dat is zeker terug te zien in dit boek!

Dit boek kan je hier kopen.

Hoe oud was jij / je kind toen je op de hoogte werd gebracht van dit geheim?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.