De afgelopen tijd kreeg ik het steeds vaker te horen, dat onze dochter opeens zo groot wordt en wel een echte kleuter lijkt. Als ik zo terugkijk op de afgelopen weken lijkt het er inderdaad op alsof ze sinds het begin van dit kalenderjaar flink aan het groeien en ontwikkelen is. Ze wordt ouder in haar gedrag en er valt steeds meer met haar te bespreken. En ik moet eerlijk zeggen, het bevalt me wel die kleuterleeftijd.

Lees ook: Het geheime leven van een 4-jarige; uitzending gemist

Onderhandelen

Het leven is één grote onderhandeling; de jongedame weet vaak precies wat ze wilt. Chocolade, tv, niet naar bed toe en doet er alles aan om haar zin te krijgen. Jas aan om weg te gaan, eerst een chocolaatje. De keuken uit zodat mama kan koken, eerst de tv aan. En zo gaat het de hele dag door. Dat ze iedere keer probeert te onderhandelen wil trouwens niet zeggen dat ze haar zin krijgt. Vaker niet dan wel zelfs, alleen in de uitzonderingsgevallen dat het me wel goed uitkomt. Anders heeft madame gewoon pech. Gelukkig accepteert ze dit steeds vaker en lijken de ‘ik krijg mijn zin niet’-peuterbuien verleden tijd. Al moet ik dat maar even voor de zekerheid afkloppen.

Vriendjes

Het overviel me stiekem wel een beetje, toen ik haar ophaalde van de peuterspeelzaal en ze opeens terug rende naar het hek van de speelplaats. Ze moest namelijk haar vriendje nog even gedag zeggen. Ik hoorde dat ze iemand riep en er kwam een jongetje aangerend. Nadat ze dag had gezegd was het goed en ging ze mee naar huis. Het is duidelijk dat de vriendjes- en vriendinnetjesfase is aangebroken. Gelukkig is momenteel iedereen die met haar wil spelen een vriendje of vriendinnetje, zelfs mama en papa. De periode dat ze selectiever wordt over geslacht of andere kenmerken duurt voorlopig wel even.

Waar komen babytjes vandaan

Daar zit een baby in, terwijl ze naar je borsten wijst als je je aan het aankleden bent. Die dag moet je werken dus eigenlijk heb je geen tijd in een uitgebreide les seksuele ontwikkeling. Sterker nog, ik wil me daar toch eerst even in verdiepen voor ik het oprakel. Ik wil haar namelijk gewoon antwoorden kunnen geven zonder preuts te zijn en uit te leggen hoe het zit. Gelukkig verbetert ze zichzelf door te zeggen dat er melk voor de baby uit de borsten komt en de baby in de buik zit en zij ook een baby heeft. Hm, hopelijk laat dat nog wat jaartjes op zich wachten. Als even daarna de oppasbaby in huis is, is ze toch wel teleurgesteld dat ik niet mijn borsten tevoorschijn tover om haar van melk te voorzien maar een poederbus tevoorschijn tover.

Lesjes leren

De interesses nemen toe, het is niet alleen maar met de blokken bouwen maar ze wilt graag leren. Nieuwe dingen ontdekken of oefenen. De eerste keer was het nog ‘zal ik je een lesje leren’, toen schrok ik toch wel even. Daarna was het al snel ‘mag ik een lesje leren’. Op de peuterspeelzaal doen ze eigenlijk geen lesjes leren, hooguit versjes of iets dergelijks dus zij weten ook niet waar ze het vandaan heeft. Wat voor lesjes het dan zijn? Bijvoorbeeld het overtrekken van letters of een andere activiteit aan tafel speciaal voor haar zoals leren punniken. Dat het vervolgens nergens op lijkt maakt niet uit. Zij heeft zich prima vermaakt, en jij had even een uur rust.

Helpen

Natuurlijk hebben peuters ook al de neiging om te helpen. Van dingen in de prullenbak gooien, tot aan bestek naar de vaatwasser brengen en andere van dat soort kleine opdrachtjes. Nu ze wat meer kleuter lijkt te worden wil ze nog meer helpen. Ook, of juist, op de momenten dat het echt niet uitkomt en je het liever zelf wilt doen. Of zonder de goedbedoelde adviezen van een kleuter die denkt dat ze je wel even kan uitleggen hoe je iets moet doen.

Taalgebruik

Naast ‘ik zal je een lesje leren’ was het wel even schrikken toen ze aan het bouwen was en dat niet helemaal ging zoals ze dat had bedacht en ‘shit’ riep. Ik ben zelf heel bewust in mijn taalgebruik dus weet zeker dat ze dat van mij niet heeft. Manlief vloekt wel wat vaker dus hem maar even gewaarschuwd hier maar wat meer op te letten. Al zijn dit niet de termen die hij gebruikt. Kleine potjes hebben grote oren blijkt maar weer.

Zelfredzaamheid

Dit is iets wat wij zelf als ouders heel erg belangrijk vinden en proberen te stimuleren; de zelfredzaamheid van het kind. Dat betekent niet dat het kind vanalles zelf moet doen, maar we het wel proberen. Dus zelf proberen je jas aan te trekken, zelf je schoenen aan, een boterham smeren, zelf je handen wassen, of wat spelen met de tandenborstel na het tandenpoetsen en ga zo maar door. Dat die zelfredzaamheid steeds groter wordt en ze zichzelf ook steeds beter leert kennen bleek afgelopen week maar weer toen ze ziek was en wij dat nog niet doorhadden. Ze wilde perse terug naar huis, toen we thuis waren kon ik haar nog maar net snel naar het toilet dirigeren voordat haar ontbijt eruit kwam. Waarschijnlijk had ze dat toch op tijd aangevoeld en vond ze het daarna ook (onder kort protest) prima om even lekker onder de dekens te kruipen.

Waaraan merkten jullie dat je peuter een kleuter begon te worden?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.