Wanneer is je baby eigenlijk geen baby meer, maar een dreumes? De een zegt vanaf een jaar, de ander houdt anderhalf jaar aan. Internationaal wisselt dit ook sterk, of hanteren ze een andere ‘leeftijdsindeling’. Mijn gevoel geeft aan dat het ook per kind verschilt. De een is vanaf negen maanden al geen echte baby meer te noemen en heeft een onverzadigbare drang om de wereld om zich heen te ontdekken. En de ander is bij anderhalf jaar nog echt een baby en laat zich het liefste verzorgen. En allebei is prima, zolang het kind maar gelukkig is.

Onze dochter was er vroeg bij. Met zeven maanden stond ze al zelfstandig in de box (weliswaar nog niet zelf gaan staan), maar ze deed het al wel. De rest volgde snel. Voor haar eerste verjaardag liep ze al achter de loopkar. Toen zij jarig was en haar eerste verjaardag vierde was voor mij ook daadwerkelijk het punt bereikt dat ze geen baby meer was maar een dreumes. Ze at zelf haar bord leeg, dronk uit een rietjesbeker. Kon duidelijk communiceren naar wat ze wou. Was al snel overgestapt naar slechts een slaapje per dag en ga zo maar door.

Onze zoon daarentegen doet het veel rustiger aan. Hij heeft er geen haast mee. Toch lijkt voor hem nu ook de dreumesfase te beginnen. Zijn drang om te ontdekken wordt steeds groter. Dan ben je bijvoorbeeld aan het stofzuigen na een maaltijd waarbij meneer toch echt zelf wou eten, en vervolgens zijn bord omkiept… Kruipt meneer dwars door de kruimels heen. Met als gevolg dat je na het stofzuigen, ook gelijk een schoon setje kleding kan aantrekken. Als hij aan het spelen is, is dat niet meer alleen maar kijkt hij regelmatig op naar de grotere kinderen.

Lees ook: Baby leren lopen; Op welke leeftijd de eerste stapjes en daarop volgende fases en wat zijn hulpmiddelen of speelgoed dat kan helpen als je kind nog niet loopt?

Signalen dat je baby een dreumes wordt

Een echte definitie van wat een dreumes is en doet vind ik altijd erg lastig. Bijvoorbeeld een leeftijdsbepaling is erg lastig. Voor mij hangt het samen met een aantal kenmerken / gedrag dat het kind vertoond. In willekeurige volgorde;

 • Zelfstandigheid; Van het leren drinken uit een beker tot het zelf komen waar het zijn wil. Dan begint ook de fase van het zelf willen doen.
 • Herhaling; Het herhalen van een bepaalde situatie of handeling vinden dreumesen erg leuk. Dit kan het drukken op een knopje zijn, tot het zwaaien met het handje
 • Ontdekken; Een dreumes kan helemaal op gaan in een handeling of voorwerp en dat uitgebreid bestuderen. Voor je het weet ben je een uur verder.
 • Brabbelen; Op deze leeftijd ontwikkeld het kind zijn eigen taal en begint vol vuur tegen je aan te brabbelen. Je kind probeert je wat duidelijk te maken. Inclusief gebaren, intonaties en wederom herhaling. Of je het nu begrijpt of niet.
 • Schaterlachen; Ze zijn niet zomaar vrolijk, maar supervrolijk. Kunnen helemaal in een deuk liggen om iets heel eenvoudigs, zoals een gek gezicht dat je hebt getrokken, de poes die van de bank springt etc.
 • Dreumesstreken; Zorg maar snel dat er overal beveiliging op de deurtjes zit, traphekjes en ga zo maar door. Niets is meer veilig voor een dreumes.
 • Corrigeren; Je kan beginnen met het corrigeren van gedrag. Dat wil zeggen aangeven wat wel / niet mag. Of er ook naar geluisterd wordt is een tweede. En mocht dat zo zijn is dat vaak van korte duur.
 • Lopen; Veel kinderen leren tussen de 1 en 2 jaar om te lopen.
 • Middagdutje; Een dreumes heeft minder slaap nodig; van twee slaapjes gaat het naar een slaapje per dag.
 • Contact met andere kinderen; Samen spelen is het nog niet, maar ze krijgen interesse in het spel van andere kinderen en proberen er contact mee te maken. Bijvoorbeeld oogcontact, of te reageren op een bepaalde handeling.
 • Situaties begrijpen; Het kind krijgt bepaalde opvolgingen van handelingen door; zoals het naar bed gaan. Het begrijpt wat er komen gaat en hoe daarop te anticiperen. Bijvoorbeeld door het zwaaien als er iemand de deur uit gaat. Of ‘happen’ te roepen als het aan tafel gaat zitten.
 • Ondeugende blik; Ze krijgen ook zo’n ondeugende blik in hun ogen. Dat wil zeggen, ik weet dat het niet mag, maar…

Als je dreumes wat ouder is en richting de peuterleeftijd gaat hoort daar natuurlijk de ‘nee-fase’ bij. Niets geen twee is nee; zodra ze anderhalf jaar zijn hebben ze hun mening al klaar en kan je je borst nat maken.

Waaraan herken jij dat bij jouw kind de dreumesfase is aangebroken?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.