Signalen dat je baby een dreumes is geworden

Wanneer is je baby eigenlijk geen baby meer, maar een dreumes? De een zegt vanaf een jaar, de ander houdt anderhalf jaar aan. Internationaal wisselt dit ook sterk, of hanteren ze een andere ‘leeftijdsindeling’. Mijn gevoel geeft aan dat het ook per kind verschilt. De een is vanaf negen maanden al geen echte baby meer te noemen en heeft een onverzadigbare drang om de wereld om zich heen te ontdekken. En de ander is bij anderhalf jaar nog echt een baby en laat zich het liefste verzorgen. En allebei is prima, zolang het kind maar gelukkig is.

Onze dochter was er vroeg bij. Met zeven maanden stond ze al zelfstandig in de box (weliswaar nog niet zelf gaan staan), maar ze deed het al wel. De rest volgde snel. Voor haar eerste verjaardag liep ze al achter de loopkar. Toen zij jarig was en haar eerste verjaardag vierde was voor mij ook daadwerkelijk het punt bereikt dat ze geen baby meer was maar een dreumes. Ze at zelf haar bord leeg, dronk uit een rietjesbeker. Kon duidelijk communiceren naar wat ze wou. Was al snel overgestapt naar slechts een slaapje per dag en ga zo maar door.

Onze zoon daarentegen doet het veel rustiger aan. Hij heeft er geen haast mee. Toch lijkt voor hem nu ook de dreumesfase te beginnen. Zijn drang om te ontdekken wordt steeds groter. Dan ben je bijvoorbeeld aan het stofzuigen na een maaltijd waarbij meneer toch echt zelf wou eten, en vervolgens zijn bord omkiept… Kruipt meneer dwars door de kruimels heen. Met als gevolg dat je na het stofzuigen, ook gelijk een schoon setje kleding kan aantrekken. Als hij aan het spelen is, is dat niet meer alleen maar kijkt hij regelmatig op naar de grotere kinderen.

Lees ook: Baby leren lopen; Op welke leeftijd de eerste stapjes en daarop volgende fases en wat zijn hulpmiddelen of speelgoed dat kan helpen als je kind nog niet loopt?

Signalen dat je baby een dreumes wordt

Een echte definitie van wat een dreumes is en doet vind ik altijd erg lastig. Bijvoorbeeld een leeftijdsbepaling is erg lastig. Voor mij hangt het samen met een aantal kenmerken / gedrag dat het kind vertoond. In willekeurige volgorde;

 • Zelfstandigheid; Van het leren drinken uit een beker tot het zelf komen waar het zijn wil. Dan begint ook de fase van het zelf willen doen.
 • Herhaling; Het herhalen van een bepaalde situatie of handeling vinden dreumesen erg leuk. Dit kan het drukken op een knopje zijn, tot het zwaaien met het handje
 • Ontdekken; Een dreumes kan helemaal op gaan in een handeling of voorwerp en dat uitgebreid bestuderen. Voor je het weet ben je een uur verder.
 • Brabbelen; Op deze leeftijd ontwikkeld het kind zijn eigen taal en begint vol vuur tegen je aan te brabbelen. Je kind probeert je wat duidelijk te maken. Inclusief gebaren, intonaties en wederom herhaling. Of je het nu begrijpt of niet.
 • Schaterlachen; Ze zijn niet zomaar vrolijk, maar supervrolijk. Kunnen helemaal in een deuk liggen om iets heel eenvoudigs, zoals een gek gezicht dat je hebt getrokken, de poes die van de bank springt etc.
 • Dreumesstreken; Zorg maar snel dat er overal beveiliging op de deurtjes zit, traphekjes en ga zo maar door. Niets is meer veilig voor een dreumes.
 • Corrigeren; Je kan beginnen met het corrigeren van gedrag. Dat wil zeggen aangeven wat wel / niet mag. Of er ook naar geluisterd wordt is een tweede. En mocht dat zo zijn is dat vaak van korte duur.
 • Lopen; Veel kinderen leren tussen de 1 en 2 jaar om te lopen.
 • Middagdutje; Een dreumes heeft minder slaap nodig; van twee slaapjes gaat het naar een slaapje per dag.
 • Contact met andere kinderen; Samen spelen is het nog niet, maar ze krijgen interesse in het spel van andere kinderen en proberen er contact mee te maken. Bijvoorbeeld oogcontact, of te reageren op een bepaalde handeling.
 • Situaties begrijpen; Het kind krijgt bepaalde opvolgingen van handelingen door; zoals het naar bed gaan. Het begrijpt wat er komen gaat en hoe daarop te anticiperen. Bijvoorbeeld door het zwaaien als er iemand de deur uit gaat. Of ‘happen’ te roepen als het aan tafel gaat zitten.
 • Ondeugende blik; Ze krijgen ook zo’n ondeugende blik in hun ogen. Dat wil zeggen, ik weet dat het niet mag, maar…

Als je dreumes wat ouder is en richting de peuterleeftijd gaat hoort daar natuurlijk de ‘nee-fase’ bij. Niets geen twee is nee; zodra ze anderhalf jaar zijn hebben ze hun mening al klaar en kan je je borst nat maken.

Waaraan herken jij dat bij jouw kind de dreumesfase is aangebroken?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 15 )

 • Hier een echte dreumes en ze is nog geen 1, maar inderdaad al die dingen die je noemt dat past echt bij Fay.. Snik, m’n baby is weg!!

  • Confronterend als je dat opeens beseft. Gelukkig hebben dreumesen ook zijn voordelen.

 • Het lijkt me heerlijk om weer mee te maken! Zo leuk als je kindje zelf dingen gaat ondernemen. Dat er een hoop puinzooi bij komt kijken neem ik maar voor lief! (Zeg ik nu dan!)

  • Komt vast allemaal goed. Een lieve / ondeugende glimlach en knuffel en alles is vergeten.

 • Hier ook geen echte baby meer…. Herken alle punten die je op noemt. Ze kan zichzelf al erg goed vermaken en wil alles ontdekken. Gelukkig krijgt Eline nog een paar keer op een dag de fles, heerlijk moment om lekker bij mama te knuffelen en wel nog ff ‘baby’ te zijn ;-).

  • Ja, dat zijn dan echt de fijne momenten. Heerlijk nog even genieten.

  • Ooooh wil Eline dat nog? Hier een meisje dat het wellicht 3x per week nog wel. Verder wil ze het ZELLUF doen 🙁

 • Leuk, het meeste van je lijstje herken ik helemaal 😀

  Gisteren heeft Tobias me heel erg verbaasd door opeens geheel zelfstandig uit een beker te drinken. Ik had verwacht dat dit veel stunteliger zou gaan, maar hij deed het direct goed (wel wat water gemorst, maar toch!) Toen moest ik wel even slikken…. Het baby is er al helemaal vanaf hier 😉 (En toch blijft hij tot in de eeuwigheid mijn kleine baby 😉 )

  • Zo knap. Hier ook van het ene op het andere moment, vooral als je het niet verwacht. Ze blijven je verbazen.

 • Bij ons is voor beide kinderen de dreumesfase allang voorbij, we hebben nu een echte kleuter en peuter in huis. Maar deze punten zijn wel heel herkenbaar. Ze zijn ook ineens zo groot. Elke fase valt me dat weer op. Ze groeien zo snel op!

 • Ik moet er nog helemaal niet aan denken, zo’n zelf ondernemende dreumes. Alhoewel ik het wel een hele leuke fase vind. Eerst maar eens een afhankelijk baby’tje op de wereld zetten, haha!

 • Grappig, ik wist niet beter dat een baby een dreumes wordt zodra het een jaar wordt. Wist niet eens dat daar verschillen in mening over bestaan! Maar eigenlijk vind ik wel dat je gelijk hebt en je het kan koppelen aan bepaalde kenmerken. Sommige kinderen zijn met een jaar nog echt ‘baby’ en anderen zijn met 9 maanden al een dreumes. Hier wel een echte dreumes hoor! Hij is ruim 13 maanden. Herken je punten (bijna) allemaal! Heerlijke, maar soms ook best pittige leeftijd, want het worden nu echte handenbindertjes! 😉

 • Wauw wat wordt je ventje groot!!! Wat een leuke foto van hem.

  Hier ook een lekker ondernemende dreumes. Vandaag is hij alweer 1,5 jaar. Ik vind deze leeftijd ook wel wat hebben hoor. Vooral dat ondeugende koppie steeds hahaha

 • Hier ging het vrij snel, ineens alles zelf willen doen. Sindskort komen er ook steeds meer woorden bij. Zo leuk 🙂

 • Heel herkenbaar! Onze meisje begint nu ook echt te ontdekken en wil dingen zelf doen. Die ondeugende blik heb ik nog niet gezien maar dat zal niet lang op zich laten wachten 🙂

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top