Een gemiddelde babyuitzet kost in de praktijk ongeveer €1,227* en dit is nog exclusief een kinderwagen en volledige babykamer. Dat is is dus bijna het dubbele van wat je volgens het Nibud kwijt bent aan de babyuitzet. Een zwangere vrouw kan – al dan niet door alle hormonen – behoorlijk in de stress schieten van alles wat ze moet regelen en aanschaffen voor het debuut van haar kindje. De baby uitzetlijsten lijken bij de ene winkel nog langer dan bij de andere en de kosten rijzen hierdoor al snel de pan uit. Moeders.nu deed onderzoek waarin ze vergeleken wat de items op de basis babyuitzetlijst kosten bij de verschillende (online) winkels.

Lees ook: Checklist; baby-uitzet wat heb je nodig voor je baby?
Lees ook: Overzicht & inhoud gratis Zwangerschaps- en Babyboxen 
Lees ook: Budget baby; Tips gratis / goedkope baby uitzet en meubels om geld te besparen
Lees ook: Blokker Baby; Alles van baby box tot baby badje en babykleding
Lees ook: Musthaves voor tijdens de zwangerschap en bevalling

Bol.com kwam als goedkoopste uit het onderzoek. Als een aanstaande moeder de spullen op de baby uitzetlijst bij Bol zou kopen dan zou ze daar *€887,- kwijt zijn. Bij de duurste winkel uit het onderzoek zou ze bijna *€1000,- meer kwijt zijn. De kosten gebaseerd op de artikelen die alle genoemde winkels verkopen. Niet alle artikelen (o.a. kinderwagen) zijn meegenomen in deze vergelijking.

Lees ook: Wat zijn de kosten van een baby in het eerste jaar? Hoeveel is de richtlijn?

Kosten babyuitzet bij verschillende winkels

Moeders.nu maakte eerst in samenwerking met een aantal verloskundigen een checklist met de spullen die je écht nodig hebt de eerste weken na de bevalling. Sharon Nehoray, moeder van 3, heeft de items van deze basis babyuitzetlijst in het virtuele winkelmandje van 5 grote winkels gelegd:

  • De Kindercompagnie (online & winkel)
  • Babypark (online & winkel)
  • Bol.com (alleen online)
  • Baby-Dump (online & winkel)
  • Prénatal (online & winkel)

Hierbij heeft ze van alle artikelen de goedkoopste optie genomen. Als er artikelen waren die niet alle winkels in het assortiment hadden heeft ze deze, om een zo eerlijk mogelijke vergelijking te maken, niet meegenomen in het onderzoek.

Prijs niet het enige aandachtspunt

Bij veel aanstaande moeders draait het bij het kopen van de babyuitzet niet alleen om de prijs. Vooral moeders die hun eerste kindje verwachten hebben behoefte aan advies bij de aanschaf van bijvoorbeeld een kinderwagen, draagzak of borstkolf. De winkels bieden hierin verschillende mate van service. Sharon heeft ook het service level van de verschillende winkels onderzocht.

Lees ook: Borstkolf kopen? Dubbelzijdig, enkelzijdig of handpomp welke is de beste?

Lees ook: Welke draagzak is het beste voor je baby of peuter?

Bol.com (€877,-)

Bol.com is de goedkoopste maar daar kun je ook het minste advies verwachten. Bij Bol.com koop je niet alle spullen rechtstreeks maar via een externe aanbieder. Je moet rekening houden met verschillende voorwaarden voor wat betreft levering en service. Bol.com heeft geen fysieke winkels dus persoonlijk advies is niet mogelijk.

 

 

“Het is makkelijk navigeren in de webshop van Bol.com en het aanbod is enorm. Ik zou niet alles bij Bol.com kopen omdat ik sommige dingen graag eerst in het echt wil zien.”

 

De Kindercompagnie (€1845,-)

De duurste winkel is de Kindercompagnie. Dit komt omdat deze winkel vooral de high-end artikelen in haar assortiment heeft. Dit zijn vaak de bekende merken en artikelen van de allerhoogste kwaliteit. De Kindercompagnie heeft, naast een uitgebreide webshop, ook een grote mooie fysieke winkel waar ze je graag te hulp staan en echt deskundig advies geven bij de aankoop van je baby uitzet.

“Ze zijn eerlijk en verkopen je geen spullen die je niet echt nodig hebt. Met onze vragen over een draagzak kregen we eerlijk advies over wat wel en wat minder ergonomisch was. Bij geen andere winkel kregen we hierover deskundig advies.”

De leveringsvoorwaarden en service bij de Kindercompagnie zijn uitstekend.

 

Prénatal (€1153,-)