De feestdagen zijn de perfecte aangelegenheid voor sensopatisch spel. Dit kan een heerlijk rustpuntje zijn tussen alle drukte. Lekker aan de keukentafel of op een zeiltje op de grond. Voor dit sensopatisch spel maken we gebruik van pasta in rendier vorm. Dit kocht ik vorig jaar bij de Ikea, maar niet gebruikt. Het is pasta waar nog een houdbaarheidsdatum op zit, die ondertussen verstreken is. Met twee jonge kinderen durf ik het niet aan om het te bereiden. Ermee spelen is een ander verhaal, zelfs als het gebruikt wordt om in de mond te stoppen. Het is tenslotte niet giftig.

Lees verder: Overzicht met materialen en voorbeelden van sensopatisch spel en materialen.

Als eerste mocht baby boy met de pasta spelen. Ik had wat pasta op een platte schaal gelegd. Samen met wat maatlepeltjes en een rood bakje. Hij vond het heerlijk om dit in zijn handjes te pakken, wat te rommelen. En zoals verwacht het in zijn mond te stoppen. Zelfs na de twee boterhammen die hij daarvoor had gegeten… Het leukste vond hij het oppakken en het weer laten vallen. Heerlijk om te zien hoe hij zo in zijn eigen spel opgaat. Daar is niet veel voor nodig. Meneer was ook zwaar verontwaardigd toen hij door manlief werd opgepakt om van tafel te gaan. Als het aan hem had gelegen had hij nog veel langer gespeeld.

Sensopatisch spelen met pasta in kerst thema - Mamaliefde

Sensopatisch spelen met pasta in kerst thema - Mamaliefde

Sensopatisch spelen met pasta in kerst thema - Mamaliefde

Peuter vond het ook erg leuk. Nadat ze wat gerommeld had heb ik voorgedaan hoe ze figuurtjes kon leggen met de pasta. Wat resulteerde in het uitzoeken van ‘kapotte’ pasta. Die werden zorgvuldig in een apart bakje gedaan. Vervolgens heb ik haar een ‘pincet’ gegeven om te oefenen met de pengreep. Al snel had ze door dat het makkelijker ging om vlakbij het uiteinde beet te pakken en pakte ze de ene na de pasta op. Voor in de pan. Want er moest ‘gekookt’ worden. De overgang naar fantasiespel had ze zelf gemaakt. Ik gaf haar nog een pannetje en watetenswaren zodat ze lekker verder kon spelen. Er werd lekker gekookt en gesnoept. Natuurlijk moest mama ook ‘proeven’, netjes met de pasta op een bordje en snijden met een mes.

Doen jullie wel eens aan sensopatisch spel?

Sensory play for toddlers with dried pasta - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Sensopatisch spelen met pasta
Author Rating
51star1star1star1star1star