Sensopatisch leren spelen met water, ijs en zout - Mamaliefde

Sensopatisch experiment met zout en ijs

Buiten is het momenteel erg koud. En kan het soms ook glad zijn. Dan kan het leuk zijn om binnen ook met ijs en water te spelen. Schatgraven wel te verstaan. Tijdens het ontdooien van de vriezer kwam ik nog een bak ijs tegen, deze had ik er van de zomer ingelegd. Het zat helemaal onder het ijs bedolven en dus ‘vergeten’. Tussendoor wel een keer ontdooid, maar om de een of andere reden toch weer terug gelegd in de vriezer. De ruimte in de vriezer had ik echter hard nodig voor de maandelijkse boodschappen.  Even heb ik er over getwijfeld om het in bad te gooien. Scheelt gedoe met water en opruimen. Dat leek me toch echter minder veilig, is toch een groot brok ijs. In plaats daarvan vulde ik een flesje met warm water en gaf ik haar een klein busje met zout. 

Lees verder: Overzicht met materialen en voorbeelden van sensopatisch spel en materialen.

Benodigdheden

 • Plastic pak (geschikt voor in de vriezer)
 • Klein speelgoed, bijvoorbeeld Schleich dieren
 • Flesje (warm) water
 • Zout
 • Eventueel hamer of ander gereedschap

Lees ook: Sensopatisch spel voor baby’s; 10 activiteiten & spelletjes

Spelen

En dan is het zover; lekker spelen en ontdekken. Gewoon lekker vrij aan de gang met warm water en zout. Met het warme water kan je het ijs laten smelten. Datzelfde geldt natuurlijk voor het zout. Door het zout te strooien laat je het ijs weg bijten.

Sensopatisch leren spelen met water, ijs en zout - Mamaliefde

Dat wil niet los

 

Sensopatisch leren spelen met water, ijs en zout - Mamaliefde

Met warm water laten ontdooien

 

Sensopatisch leren spelen met water, ijs en zout - Mamaliefde

Snufje zout erbij

 

Sensopatisch leren spelen met water, ijs en zout - Mamaliefde

Even wachten

 

Sensopatisch leren spelen met water, ijs en zout - Mamaliefde

Victorie!

 

Leuk bijvoorbeeld voor jongens om daarmee hun auto ijsvrij te maken. Of een aantal plastic wegonderdelen. Kunnen ze papa nadoen die de auto ijsvrij moet maken. En ja, heel cliché ik weet het 😉

Op een gegeven moment ging ik weg en heeft ze er zelf ander gereedschap bij gezocht om het uit te bikken. Manlief heeft het voor de zekerheid ook in een grotere bak gezet toen het water begon te ontdooien. Als je kind lekker aan het spelen is wil dat nog wel eens over de rand lopen. Ze vond het in ieder geval heerlijk om zo aan de slag te gaan en heeft de rest van de dag met de dieren gespeeld. Ze weet nu in ieder geval wat een hamerhaai is 😉

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 11 )

 • Leuk, ik kies snel voor “droge” materialen ivm opruimen, maar dit is natuurlijk ook snel schoongemaakt. Leuk idee als de kids zich op een vrije regenachtige dag vervelen.

  • Ja, dit is vrij snel weg en schoon. Terwijl bij rijst etc. ik toch vaak nog even stofzuig en er een doekje over haal. Helemaal leuk in de zomer of in de badkuip.

  • Gaaf, deel je de foto’s op je blog?

 • Wat een leuk idee zeg! Ga ik zeker doen.

  • Leuk, ga je de foto’s delen?

 • Een uitstekende activiteit tijdens deze winterdagen. Je ziet dat ze er erg veel plezier in heeft. Hier was het afgelopen zomer al een hit! Niet alleen voor mijn kidz, maar zelfs voor de buurtkinderen die kwamen aanwaaien. Tijdens Halloween hebben we het nog eens over gedaan met monsterhanden. Plastic handschoenen vullen met water en bikken maar!

 • Leuk idee! De vriezer ligt even vrij vol nu ;(
  Haha nee, T is nog net even te jong hiervoor. Maar ik ga het onthouden. Zo makkelijk te maken ook dit!

 • Heel erg leuk idee, kinderen hebben helemaal geen speelgoed nodig haha

 • Dit vind ik echt een top idee!! 😀 😀 Super leuk!!
  Dat zouden Daan en Jesse ook echt tof vinden, gaan we binnenkort zeker doen!! 🙂

  • Dank je, het was echt een succes.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top