Save the best for last. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Zo kan je het sensopatisch spelen combineren met een thema. I love it! Eén van de dingen die ik me al vroeg had voorgenomen is om ieder seizoen een nieuw thematafel in te richten. Met Kerst is dat geen probleem; een kerstboom en wat lampjes en je bent klaar. Met Pasen hadden we een paastak staan. De overige seizoenen heb ik nooit zoveel aandacht aan besteed. Niet omdat ik het niet zag zitten, maar ik gewoon geen idee had waar. Bovenop de kast leek me geen goed idee, dan zie je er niets van. Ik heb even gespeeld met het idee om voor het grote raam achter een tak op te hangen en die ieder seizoen aan te kleden in een thema. Dat bleek hem echter ook niet te worden. Een extra tafel is zonde van de ruimte. Maar nu heb ik de oplossing. Bij een aantal budgetzaken ben ik ‘los’ gegaan en heb denk ik voor in totaal 15 euro genoeg decoratie in huis gehaald voor een dienblad. Zo kan die laag staan op een salontafel voor onze peuter om mee te spelen en hoog als zij bij de peuterspeelzaal is en er drie baby’s rondkruipen.

Lees ook: De leukste thematafels voor thuis en op school
Lees verder: Overzicht met materialen en voorbeelden van sensopatisch spel en materialen.
Lees ook: Sensory bin; De leukste ideeën en thema’s om bijvoorbeeld de zandtafel mee te vullen 

De basis

Als basis gebruik ik een houten dienblad, volgens mij was deze 1,49 bij de Action. Daar hoef je hem dus niet voor te laten liggen. Aan het dienblad zitten twee hartvormige handgrepen, mooi detail.

Verschillende elementen

Ik heb vooral veel elementen gekozen op natuurlijke basis, of in natuurlijke kleuren. Dit past in mijn ogen goed bij de herfst. Op het dienblad vind je de volgende elementen terug;

  1. Een stoffen egel die verzwaard is zodat hij ook kan dienen als deurstopper. Deze wordt iedere dag wel even geknuffeld en is bij veel kinderen favoriet.
  2. In een leeg felgeel flesje heb ik wat vogelzaad gedaan. In eerste instantie heb ik overwogen om dit los op het dienblad te leggen voor sensopatisch spel, maar dat leek me uit praktische overwegingen toch niet zo handig. De rest wil ik gebruiken om zaadbollen van te maken en onder begeleiding sensopatisch spel. Vogelzaad is niet giftig voor kinderen.
  3. We hebben van een linnen lint en dennenappels zelf een slinger gemaakt. Ik heb hiervoor dennenappels uit de winkel gebruikt, dan weet ik zeker dat ze ‘schoon’ zijn en geen beestjes etc. bevatten.
  4. Eikeltjes van piepschuim. Deze heb ik gekocht, maar ook heel makkelijk zelf te maken door piepschuimen balletjes in een bruin verfje te dippen en met lijm wat basterdsuiker bovenop te plakken. Er zaten hier scherpe stengels aan om ze te gebruiken in een herfststukje, die heb ik er natuurlijk uitgehaald. Je kan ook zelf eikeltjes gaan zoeken in het bos.
  5. Houten paddenstoelen; in een zakje zaten vijf houten paddenstoelen. De eerste is al kwijt… Word dus leuk mee gespeeld.
  6. Bij de herfst moet ik ook altijd denken aan kaarsjes. Met jonge kinderen vind ik dat echter een eng idee, dus heb ik gekozen voor drie elektrische kaarsjes.
  7. Er zit een klein boekje bij met herfstachtige foto’s.
  8. Uit een zakje met houten letters heb ik de H, E, R, F, S, T gevist.
  9. Een takje met rode besjes. Onze dochter is erg fan van de besjes die we onderweg tegenkomen, deze zijn tenminste niet giftig (en laten niet los).
  10. Tot slot vond ik later in de speelgoedkast nog een uil handpop. Deze staat niet op de foto maar heeft een mooi plekje gekregen over de gele fles heen.

Lees ook: Knutselen met kastanjes

DIY

Op het dienblad ligt ook een schuin doorgezaagd plankje. Deze is nu nog helemaal kaal. Ik heb er twee gekocht, zodat ik hier komende week mee aan de slag kan gaan. Samen met onze dochter, die nu vakantie heeft en de grote zus van één van de oppasbaby’s. Mogen ze samen aan de slag om hem mooi te versieren. Zo zorg je voor een persoonlijke touch aan dit dienblad.

Op het verlanglijstje staat nu nog het mooie, en niet goedkope, houten speelgoed van Grimm’s. Bijvoorbeeld de seizoenenpuzzel, of de regenboog. Dit lijkt me een mooie toevoeging voor dit dienblad. Of de persoonlijke ontwerpen van Sterrendaalders. Leuk voor de eerste verjaardag van onze zoon, of straks voor december. Je moet tenslotte altijd wat te wensen hebben toch?

Lees ook: Herfstvakantie 2018 uitjes; de leukste activiteiten met kinderen

Latest posts by Linda (see all)