Sensopatisch spel; Voorbeelden Spelmateriaal

Als je een aantal blogs hebt gelezen, of kijkt naar de tags kan je zien dat ik Sensopatisch spelen erg belangrijk vind. Anderhalf jaar geleden kwam ik dit begrip tegen op pinterest en was compleet nieuw voor mij. Althans de benaming, het spel op zich niet. Sensopatisch spelen wil eigenlijk niets meer zeggen dan je zintuigen gebruiken bij het spel. Dus lekker voelen, proeven, ruiken, zien en horen. Als je in de zorg werkt heb je misschien wel eens gehoord van het begrip ‘snoozelen’ dit is een onderdeel er van. Snoozelen is trouwens een nederlandse ‘uitvinden’ en is een contaminatie van snuffelen en doezelen. En wordt vaak gebruikt als soort van therapie voor ouderen, gehandicapten en jonge kinderen. Welke materialen heb je eigenlijk nodig om er thuis mee aan de slag te gaan?

Sensory play materials for baby's, toddlers and kids - Mamaliefde.nl

Doel sensopatisch spel

Het doel van sensopatisch spel is het prikkelen van de zintuigen en daagt je uit te ontdekken. Vooral baby’s is dit helemaal fantastisch zijn omdat zij nog alle zintuigen gebruiken om te ontdekken. Met name de mond helpt hun hierbij. Kindjes die dus veel in hun mond stoppen ontdekken dus heel veel. (Gelukkig maar, want dreumes stopt nog steeds alles in haar mond, was een tijdje weg toen ze met 14 maanden begon met lopen, maar is ze nu weer heerlijk fanatiek in.) Het spel is dus eigenlijk heel breed. Een aantal voorbeelden zijn.

Lees ook: Sensopatisch spel voor baby’s
Lees ook: Sensopatisch spelen met zintuigen

Natte materialen

Water en azijn

Om te spelen met water en azijn is het handig als je beschikt over een leeg waterflesje. De helft vul je met olie en de andere helft met water. Eventueel kan je hier nog een extra druppeltje voedselkleurstof aan toevoegen, dit zal zich namelijk alleen binden aan de olie. Dan nog wat lijm in de deksel en je hebt je eigen lavalamp!

Scheerschuim

Je partner zal zich vast af en toe moeten scheren en dus beschikken over een bus scheerschuim. Met een vuilniszak als ondergrond en opgestroopte mouwen / schort kan je kindje zich lekker uitleven op een bergje van scheerschuim. Hier kan je lekker mee kneden en een beetje mee modeleren. Als je kindje wat ouder is, of het scheerschuim een beetje inzakt kan je het mooi uitspreiden om er tekeningen in te maken.

Lees ook: Spelen met scheerschuim

Water met bloemen

Je hebt vast wel ervaren dat kinderen graag met water spelen. Zeker in combinatie met wat bakjes en schepjes. Door het toevoegen van wat knopjes van de lavendel of de bloemen van een Oost-Indische kers creëer je een extra dimensie. Bijkomend voordeel; het ruikt ook nog eens lekker!

Lees ook: De leukste waterspelletjes

Haargel

Persoonlijk vind ik haargel een zeer fascinerend middel, maar heb het liever niet aan mijn vingers. Als je een afsluitbaar boterhamzakje (wel een stevige) vult met haargel en daar wat kleine speelgoedjes (zonder scherpe uitsteeksels) aan toevoegt krijg je een kneedbaar zakje. Natuurlijk wel even de randjes goed afplakken met tape. Van de voorwerpen kan je eerst een foto maken, zodat je kindje ze kan opzoeken in de spionnenzak.

Lees ook: Activiteiten met de natuur

Yoghurt verf

Misschien heb je wel wat (oude) yoghurt in de koelkast staat, met een minidruppeltje gelvloeistof creëer je makkelijk verschillende kleuren. Het beste kan je deze in een muffintray mengen, heb je gelijk een schilderspallet. Ideaal om even lekker mee los te gaan op de badkamermuren. Waterspuit er over heen en het is weer schoon. Wees wel voorzichtig met rood en blauw, deze kleuren worden het snelste overgenomen. Op Pinterest vind je ook heel veel recepten voor stoepkrijt, klei etc.

Lees ook: Zelf verf maken met yoghurt

Sensopatisch spelen met water

Sensopatisch spelen met scheerschuim

Sensopatisch spelen met waterballetjes

Sensopatisch spelen met zout en ijs

Sensopatisch spelen met sneeuw en ijs

Sensopatisch spelen met gelatine

Sensopatisch spelen met spaghetti

Sensopatisch spelen met Zandschuim

Sensopatisch spelen met Sinterklaas

DIY: Sensory bord

Droge materialen

Maïzena

Dit fijne stofje is ook een zeer favoriet materiaal voor sensopatisch spel en een goede vervanger van zand. Met wat poppetjes van little people / playmobile of wat dieren kan je er een mini wereld van creëren. Hier kan je lekker mee woelen of schilderijtjes in tekenen. Als alternatief is zout ook zeer geschikt.

Toverzand

Met wat zand uit de zandbak en een bus waterafstotende spray voor je schoenen kan je een magisch goedje maken. Door het zand hier een paar keer mee in te spuiten en goed te laten drogen creëer je een materiaal dat in water ‘vast’ wordt. Eenmaal uit het water krijgt het weer zijn normale eigenschappen terug.

Gekleurde rijst of pasta

Als je droge rijst of pasta in een zakje doet met een lepeltje azijn en een druppeltje gelvloeistof krijg je een kleurrijk alternatief voor zand. Perfect om binnen op regenachtige dagen mee te spelen. In een flesje of met een touwtje kan je er ook mooie muziek instrumenten van maken.

Lees ook: Zelf pasta / rijst verven

Schatkistjes

Vul een kleine schoenendoos met allerlei prullaria; oude kettingen, grote kralen, autootjes of wat je ook maar kan vinden in en om huis. Vooral de spulletjes die normaal van mama of papa zijn, zullen het heel goed doen bij je kinderen.

Lees ook: Seizoens schatkistjes

Tuinmateriaal

Kinderen vinden het geweldig om buiten te spelen. Helemaal als ze een eigen hoekje krijgen. Veel hoef je hier niet voor te doen. Geef ze wat oude potten en pannen, aarde / zand, een paar plantjes / onkruid die tegen een stootje kunnen, wat kiezeltjes en een spuitbus met water en het komende uur zal je ze niet meer horen.

 Sensopatisch spelen met polenta

Sensopatisch spelen met rijst

Sensopatisch spelen met pasta

Sensopatisch spelen met koffie(bonen)

Sensopatisch spelen met gelatine

Sensopatisch spelen met (kinetisch) zand

Sensopatisch spelen met een thematafel

Sensopatisch spelen met kerstballen

Sensory bottles

Sensopatisch spelen voor baby’s

Tot slot kan je een bak (sensory bin, bijvoorbeeld de lade uit de Trofast kast) vullen met een van de volgende materialen. Laat je kindje lekker vrij om zelf te bedenken wat hij / zij er mee doet. Niets moet, alles mag! Waarschijnlijk wordt er vanzelf ander speelgoed / materiaal aan toegevoegd. Gewoon lekker kijken en genieten!

Koffiebonen ♥ Zaden ♥ Droge maïs ♥ Schelpen ♥ Kastanjes en sate prikkers ♥ Veren ♥ Ballen (in diverse formaten) ♥ Lapjes stof ♥ Elastiekjes ♥ Waterballetjes ♥ Halve lege wc-rolletjes ♥ Sliertjes crêpe papier ♥ IJsklontjes ♥ Schuurpapier ♥ Lege plastic bekertjes ♥ Bubbeltjesplastic ♥ Baking soda & azijn

Op pinterest heb ik een speciaal bord aangemaakt voor sensorisch spel voor meer inspiratie.

Volg het bord Activities: Sensory / Small world Play van Mama op Pinterest.

Doen jullie wel eens aan sensopatisch spelen? Welke materialen gebruiken jullie daarvoor?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Sensopatisch spelmateriaal
Author Rating
51star1star1star1star1star
Volgende
Vorige

Comments ( 2 )

  • Werkt ontzettend goed. Zo werken ze bij het kdv van onze kids ook. Je ziet ze groeien.

  • Helemaal leuk zeg! Ga ik zeker even opslaan! Goed te weten voor mezelf als ‘beginner’ ! Ook zo leuk om te merken dat je eigenlijk al jaren niets anders doet eigenlijk dan sensomotorisch spelen met kids op me werk en thuis! hahaha
    zegt weer genoeg dat IEDEREEN dit kan doen!

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.