Skip to Content

Eerste keer seks na bevalling; bloedverlies of vloeien

Eerste keer seks na bevalling; bloedverlies of vloeien

Tsja, die eerste keer na de bevalling heeft zo ongeveer even veel voeten in de aarde als een ontmaagding geloof ik. Zo voelt het eigenlijk ook.

Hoelang moet je de boel down-under in ieder geval laten genezen? Doet het pijn? En vanaf wanneer ben je weer vruchtbaar? En… wat als je een knip hebt of uitgescheurd bent?

Zin in seks na bevalling

Zodra je gestopt bent met vloeien, mag je medisch gezien vrijen. Sommige vrouwen én mannen hebben er dan nog totaal geen zin in. Ze zijn bezig met de baby en dan staat je hoofd er niet naar.

De gebroken nachten, alle nieuwe ervaringen en emoties zorgen er ook voor dat je erg moe bent, waardoor je geen energie hebt om te vrijen. Andere stellen zien er juist naar uit, als bevestiging dat ze ook nog gewoon partners zijn in plaats van alleen ouders.

Behalve de regel rondom het vloeien, heeft het vooral te maken met je mentale gemoedstoestand.

De een wil juist graag en vindt het zelfs lastig dat het vloeien zo lang duurt, de ander ziet het pas maanden na het vloeien weer zitten.

Het is lastig als de een wel wil, en de ander niet. Het is belangrijk om daar samen over te praten en elkaar niets kwalijk te willen nemen. Het hoeft niet alleen lust te zijn.

Degene die wel wil kan ook gewoon verlangen naar het gevoel echt samen te zijn. Als je dat weet, kan je er op een andere manier op in spelen. Door bijvoorbeeld een massage te geven, samen te douchen of een film te kijken.

Wanneer seks na bevalling?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar hoe lang na de bevalling mensen weer met elkaar naar bed gaan. Het antwoord: dat is heel verschillend. Zoals elke bevalling en elk mens verschillend is.

Er is één regel: je mag niet meer vloeien. Als je gaat vrijen terwijl je nog vloeit, kan je een infectie krijgen en dat is erg gevaarlijk. Bij een menstruatie verlies je bloed en slijm (ja, sorry) uit je baarmoeder.

Na een bevalling verlies je ook bloed en slijm, alleen is dit bloed uit de wond van de placenta. De placenta groeide in je baarmoeder en is nu geboren of verwijderd.

Maar de wond in je baarmoeder zit er nog wel. Als die wond dicht is, stop je met vloeien. Daarom mag je niet vrijen terwijl je nog vloeit, een bacterie zou in de wond terecht kunnen komen en je ziek kunnen maken.

Sommige vrouwen vloeien maar een week, anderen 8 weken. Gemiddeld vloeit een vrouw 6 weken, dus die tijd mag er sowieso niets gebeuren.

De tweede eerste keer

Zo voelt het een beetje, als de tweede eerste keer. Dus pas gerust de tips toe voor bij een echte eerste keer. Zorg dat je op je gemak bent, overhaast niets en leg er geen druk op. Niets moet. Morgen kan ook. Of volgende week.

Het is belangrijk dat je gewoon kijkt wat wel en niet gaat. Ik zou me in ieder geval aan één regel houden: pijn is stoppen. Sowieso een goede regel, maar nu helemaal.

Als je een beetje indenkt wat de boel daaronder heeft meegemaakt, is een beetje rust daar wel gewenst. Dus als iets pijn doet, niet verder gaan. Je kunt het dan alleen maar forceren en fijn is het ook niet.

Als het zover is, zorg dan in ieder geval dat je ontspannen bent. Denk niet ‘nu gaat het gebeuren’, ‘gaat het pijn doen?’. Eigenlijk is het net zoals tijdens de bevalling.

Als je bang bent voor de pijn en je spant al je spieren aan omdat je denkt: straks doet het pijn… Dan weet je zeker dat het ook pijn gaat doen.

Bloedverlies of vloeien seks na bevalling

Na de eerste keer/keren seks na de bevalling kan je wat bloed verliezen. Een beetje bloed is niet erg, zeker niet als je ‘kort’ na de bevalling vrijt.

Door de hormonen is het daar wat droger, en daardoor kan er ook makkelijker een klein bloedvaatje stuk gaan, waardoor je wat bloedt. Glijmiddel helpt dan uiteraard.

Als je meer dan een beetje bloed verliest, moet je altijd langs de huisarts gaan. Niet leuk, maar wel nodig.

Lees ook: Spotting bloedverlies tussen menstruatie of tijdens zwangerschap

Doet seks na bevalling pijn?

Veel vrouwen hebben een paar uur buikpijn na de eerste paar keren seks na de bevalling. Geen erge buikpijn, maar vergelijkbaar met spierpijn in je buikspieren. Dat is ook niet zo raar, die spieren zijn tijdens de zwangerschap erg belast en pas net weer terug in de ‘normale stand’.

Tijdens het vrijen, en vooral tijdens een orgasme, spannen deze spieren aan. Hier kan je na het vrijen wat spierpijn van hebben.

Een warme kruik helpt evenals thee, vanwege de warmte. De spieren raken steeds meer gewend aan het niet-meer-zwanger-zijn, en daarmee verdwijnt ook de buikpijn.

Seks na bevalling met knip of scheur

Als je een knip hebt gehad of je bent een beetje uitgescheurd, komt er nog één regel bij: Je moet wachten tot de knip of de scheur volledig genezen is.

Dat is erg belangrijk, anders scheurt het opnieuw en dan geneest het minder goed. Wacht tot alle hechtingen opgelost en/of verwijderd zijn en je geen pijn meer hebt als je het aanraakt, als je gaat zitten, staan, etc.

Op een forum over seks na een knip las ik: ‘Seks? Dat was geen probleem. Maar fietsen! Verschrikkelijk!’. Zo zie je maar… Ik had zelf een knip en behalve dat ik de eerste week dacht dat mijn darmen eruit vielen als ik opstond uit een stoel, heb ik nergens last van gehad. Zeker met een knip en/of scheurtje is het belangrijk: pijn is stoppen.

Als het pijn blijft doen, kun je de plek van de knip of scheur elke dag even masseren. Er kan littekenweefsel ontstaan en dat kan een soort knoop zijn. Dat doet pijn, ook bij het vrijen. Door die ‘knoop’ elke dag te masseren kan de knoop afnemen of soepeler worden. Er is speciale perineumolie te koop, die kan je gebruiken. Andere oliën niet omdat daar parfum en andere dingen inzitten die de zuurtegraad van je vagina veranderen (waardoor je schimmels kan krijgen en dat willen we allemaal niet).

Wanneer vruchtbaar na bevalling?

Het is in ieder geval goed om te weten vanaf wanneer je weer vruchtbaar bent. Veel mensen denken dat je weer vruchtbaar bent ná je eerste menstruatie. Dat had handig geweest, want dan heb je een duidelijk ‘startsein’, maar dat is niet zo.

Een menstruatie is een opruimsysteem van het lichaam. Eerst rijpt er een eitje, dan wordt het eitje bevrucht of niet. Is het bevrucht en goed ingenesteld? Dan blijft de menstruatie uit.

Is het eitje niet bevrucht of niet goed ingenesteld? Dan treedt het opruimsysteem in werking en wordt je baarmoeder schoon gemaakt: de menstruatie.

Je eerste menstruatie is dus de eerste keer dat er iets opgeruimd wordt, een eitje wat niet bevrucht is. In de tijd dat het eitje sprong, was je dus vruchtbaar.

Het is lastig om te bepalen wanneer je voor het eerst weer vruchtbaar bent.

Dat kan je beter achteraf bepalen, namelijk 14 dagen voor je eerste menstruatie. Maar aan achteraf heb je soms niet zoveel.

Gemiddeld zijn vrouwen die geen borstvoeding geven na 3 maanden weer ongesteld.

Ik geef geen borstvoeding en was na 5 weken alweer ongesteld, en dat scheen niet gek te zijn. Je kunt er dus eigenlijk niets over zeggen, behalve afwachten.

Als je borstvoeding geeft ben je meestal veel later pas weer ongesteld.

Sommige moeders stoppen na een jaar met borstvoeding, en worden dan pas ongesteld. Dat komt omdat borstvoeding invloed heeft op de hormonen, waardoor er geen eitje rijpt (en die dus ook niet opgeruimd hoeft te worden).

Andere moeders die borstvoeding geven zijn echter wel binnen 2 maanden alweer ongesteld.

Oftewel: het lichaam doet wat het zelf wil.

Wanneer eerste keer in bad na bevalling

Je zult waarschijnlijk heel graag even heerlijk in bad willen gaan na je bevalling. Helaas: beter van niet! Je zult het even bij een douchebeurt moeten houden.

Water bevat nu eenmaal bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken in je baarmoeder. Zolang je nog bloedverlies hebt kan je beter niet in bad gaan zitten. Naar het zwembad gaan is al helemaal niet verstandig, want daar zijn immers nog veel meer infectiehaarden te vinden in het water.

Omdat de baarmoederwond niet heel is na de bevalling (dit komt door het loslaten van de placenta) loop je nu eenmaal meer risico. Het bloedverlies komt door deze wond.

Zolang je dus nog bloed kwijt raakt, wil dit zeggen dat deze wond nog niet geheeld is. Dit kan wel tot 6 weken duren.

Duurt het langer dan is er misschien meer aan de hand, maar dit zal je bij je nacontrole ook gevraagd worden. Wacht nog een aantal dagen na dit stoppen voordat je werkelijk in bad gaat!

Na hoe lang had jij weer seks na de bevalling?

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit