De zomervakantie staat alweer voor de deur en dat betekent; 6 weken geen school voor de kinderen, dus 6 weken genieten van hun vrijheid. En even heel eerlijk, dat hebben ze ook gewoon nodig, net zoals dat volwassenen dat zo nu en dan nodig hebben. Omdat de schoolvakanties verschillen per regio, deel ik een handig overzicht met jullie, zodat je alles al in je agenda kunt neerpennen. En om het geheel compleet te maken zet ik er ook meteen de algemeen erkende feestdagen erbij.

Lees ook: Zomervakantie last-minutes; de leukste bestemmingen met kinderen in Nederland, Europa en verre reizen

Schoolvakanties

Om de schoolvakanties te spreiden heeft Nederland 3 regio’s. Dit zijn de regio’s Noord, Midden en Zuid. De vakantiespreiding vermindert de vakantiedrukte in de schoolvakanties, vandaar dat men hiervoor gekozen heeft. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt de data voor de kerstvakantie, en 1 week meivakantie ook landelijk vast. Basisscholen moeten zich aan deze data houden.

Het ministerie geeft adviesdata voor de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie. Basisscholen bepalen ook zelf of zij de verplichte week meivakantie willen verlengen. Bijvoorbeeld tot 2 weken. Een school mag hiervan afwijken. In de schoolgids (of op de website van de school) kun je lezen wanneer deze vakanties precies zullen zijn.

Welke provincies en gemeenten behoren tot welke regio?

Regio Noord

Regio Midden

  • Flevoland: Zeewolde
  • Gelderland: Aalten, Apeldoorn, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doetinchem, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Geldermalsen, Harderwijk, Heerde, Lingewaal, Lochem, Montferland (behalve de voormalige gemeente Didam), Neder-Betuwe (behalve de voormalige gemeente Dodewaard), Neerijnen, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, Winterswijk en Zutphen
  • Noord-Brabant; Werkendam (behalve de kernen Hank en Dussen) en Woudrichem
  • Utrecht: Alle gemeenten behalve Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude
  • Zuid-Holland: Alle gemeenten

Regio Zuid

  • Gelderland; Arnhem, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Groesbeek, Heumen, Neder-Betuwe (alleen de voormalige gemeente Dodewaard), Lingewaard, Maasdriel, Millingen a/d Rijn, Montferland (alleen de voormalige gemeente Didam), Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Ubbergen, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel en Zevenaar.
  • Limburg: Alle gemeenten
  • Noord-Brabant: Alle gemeenten behalve Woudrichem en de kernen Sleeuwijk, Nieuwendijk en Werkendam in de gemeente Werkendam
  • Zeeland: Alle gemeenten

Schoolvakanties 2018-2019

Regio NoordRegio MiddenRegio Zuid

Herfstvakantie

20 oktober t/m 28 oktober 201820 oktober t/m 28 oktober 201813 oktober t/m 21 oktober 2018

Kerstvakantie

22 december 2018 t/m 6 januari 201922 december 2018 t/m 6 januari 201922 december 2018 t/m 6 januari 2019

Voorjaarsvakantie

16 t/m 24 februari 201923 februari t/m 3 maart 201923 februari t/m 3 maart 2019

Meivakantie

27 april t/m 5 mei 201927 april t/m 5 mei 201927 april t/m 5 mei 2019

Zomervakantie

13 juli t/m 25 augustus 201920 juli t/m 1 september 20196 juli t/m 18 augustus 2019

Algemeen erkende feestdagen waarop scholen gesloten zijn

Op algemeen erkende feestdagen is uw kind vrij van school. Zoals met Kerst en met Pasen bijvoorbeeld. Ook de leraren zijn dan vrij en de school is gesloten. Daarnaast zijn er ook feestdagen waarbij de school zelf kan bepalen of de kinderen vrij zijn of niet. Op de volgende algemeen erkende feestdagen zijn scholen gesloten: