Nu Sinterklaas in het land is mogen de kinderen weer hun schoentje zetten. Tijdens de intocht geeft Sinterklaas aan dat alle kinderen die avond hun schoentje mogen zetten. Dat betekent dus dat je vooraf moet zorgen dat je iets in huis hebt, of alsnog snel iets regelt voor in de schoen. Daarna is het aan alle mama’s en papa’s vrij om te doen en laten hoe het schoen zetten geregeld is. Vanaf wanneer er voor het eerst een schoentje gezet wordt. Wat er in de schoen gaat? Hoe vaak de schoen gezet mag worden? En wat er voor ‘gedaan’ moet worden. Stiekem ben ik ook wel nieuwsgierig naar jullie meningen.

Lees ook: Sinterklaasspel idee met speurtocht en voorbeelden van opdrachten, quizvragen en gedicht voor Pakjesavond. Met kinderen of volwassenen.
Lees ook: Sinterklaas schoencadeautjes; goedkope kadootjes met budget van 1, 2 tot 5 euro ook voor school

Eerste keer schoen zetten

Bij Sinterklaas hoort het zetten van je schoen. Het eerste jaar was onze dochter nog geen half jaar oud. Een leeftijd waarop ze nog niet bewust meekrijgen hoe of wat. We waren het weekend van de intocht bij mijn schoonouders op Texel. De intocht hebben we gezellig op de tv gekeken en die avond heb ik het schoentje van onze dochter voor de open haard gezet. Wat er in het cadeautje zat? Geen idee, het zal vast iets kleins zijn geweest. een cadeautje waar ze iets aan heeft. Hier in huis zijn we zeker fan van het geven van nuttige cadeautjes. Dan heb je er tenminste nog iets aan. Thuis hebben we volgens mij nog een keer de schoen gezet. Dit eerste jaar gaat het echt puur om het idee.

Een jaar later, ze was toen anderhalf, had ze het wel degelijk door. Na een paar keer cadeautjes in de schoen ging ze in de ochtend als eerste zo snel mogelijk op haar schoen af zodat ze het papier eraf kon scheuren. Het cadeautje deed er niet zoveel toe. Echt dreumesgedrag!

Hoe vaak schoen zetten?

Hier in huis mogen de kinderen twee keer per week de schoen zetten. Voor deze leeftijd vind ik dat meer dan voldoende. Het gaat tenslotte niet om het aantal cadeautjes maar om het krijgen en daar blij mee zijn. We hebben gekozen voor de zaterdag- en dinsdagavond. Dit zodat ze de dag daarop ‘vrij’ zijn en we lekker rustig aan kunnen doen. Dan kunnen ze nog even spelen met de cadeautjes.

Als ze ouder zijn / naar de basisschool gaan wil ik dit wel heroverwegen. Ligt er een beetje aan wat klasgenootjes gaan doen. Drie, hooguit eenmalig een keertje vier keer vind ik echter meer dan voldoende. Sinterklaas kan echt niet iedere nacht bij alle kinderen langskomen.

Aftelkalender

Als Sinterklaas in het land is geeft hij aan dat alle kinderen hun schoen mogen zetten. Mijn kinderen rennen dan meteen naar de gang om hun schoentjes te zetten zodat ze het niet vergeten. ’s Avonds zingen ze nog een liedje voor ze naar bed gaan en dan is het afwachten of de Sint er wat indoet. Dat willen ze de volgende ochtend echter nog wel eens vergeten. Met het zetten van de schoen zijn we zeer onregelmatig. De kinderen vragen er eigenlijk niet om, tenzij ze het er op het Sinterklaasjournaal over hebben. Niet dat ik dat erg vind. Mocht je toch wat meer structuur willen aanbrengen; kies dan voor een aftelkalender waarop ze een sticker kunnen plakken op de dagen dat ze een schoentje mogen zetten (en aftellen naar Pakjesavond).

Lees ook: Aftelkalender Sinterklaas zelf maken

Zelf een schoen maken

Creatieve kinderen? Laat dan zelf een schoen knutselen. Dit kan je helemaal zelf bedenken. Of je begint met een kant-en-klare kleurplaat die je kan ophalen bij een supermarkt. Eerst inkleuren, dan uitknippen en in elkaar zetten.

Wanneer schoen zetten?

Als de Sint is langs geweest willen de kinderen natuurlijk het liefste ook met het speelgoed spelen. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk in het weekend te geven. Dan kunnen ze er de volgende ochtend de hele ochtend mee spelen. En kan jij misschien een uurtje langer blijven slapen! Mocht er doordeweeks toch het schoentje gezet worden kan je daar altijd iets in doen dat in de zak mee kan naar school of iets van snoep dat meteen op is. In het perspakket van de Albert Heijn zag ik al een aantal heel lekkere producten zoals kruidnoten, schuimpjes en sinterklazen zitten. Ideaal voor in de schoen!

Extra tips schoen zetten Sinterklaas!

Als je geluk hebt kan je bij de Kruidvat nog terecht voor een open haard om je schoen bij te zetten. Hier waren ze helaas al op. Bij de Albert Heijn hebben ze dit jaar goedzakken die je kan vullen en in de winkel achterlaten voor het lokale goede doel. Of de gratis posters met naam van je kind om te laten zien dat daar een kind woont en Sinterklaas niet stiekem je huisje voorbij gaat.

‘Hoe’ zet je de schoen?

Misschien een rare vraag; maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. De één zet de schoen bij de open haard, worden er liedjes gezongen, tekeningen gemaakt, verlanglijstjes ingeleverd, wortels en suikerklontjes voor het paard achtergelaten. Kortom de hele mikmak. De ander vindt gewoon de volgende dag een cadeautje in de schoen, of is de rommelpiet langs geweest.

Als we hier in huis de schoen zetten doen we dat bij de achterdeur. In principe worden alleen de kinderschoentjes gezet; eentje per kind. Daar mogen ze dan een wortel in doen, of nu peuter lekker aan het kleuren is een tekening. We zingen ook samen een liedje en ik ben bezig om peuter Sinterklaas kapoentje aan te leren. Voorlopig houdt ze het nog op de laatste woorden van een zin.

Tip: Zo maak er een feestje van

Het hoeft niet heel overdreven, maar er mag best wel iets voor gedaan worden voordat de Sint het schoentje vult. Zo kunnen de kinderen er een wortel in doen, of een hele pot als je vergeten bent ze te halen. Er moeten liedjes worden gezongen. Tekeningen die ze thuis maken, of op de peuterspeelzaal / school kunnen in de schoen en wat de kinderen zelf allemaal nog meer verzinnen.

Lees ook: Bellen met Sinterklaas app

Pakjeshaard

De Schoorsteenpieten komen natuurlijk door de schoorsteen naar binnen om de cadeautjes te brengen. Maar de meeste moderne huizen hebben geen open haard meer. Geen probleem! Bij de Action en de Kruidvat verkopen ze nu kartonnen pakjeshaarden. Deze zet je eenvoudig op zodat je kindje ook een open haard heeft om zijn / haar schoentjes te zetten. Ziet er toch een stuk gezelliger uit.

Om het helemaal af te maken prik je in de vlammen wat kerstlampj