De eerste keer schoen zetten?

Nu Sinterklaas in het land is mogen de kinderen weer hun schoentje zetten. Tijdens de intocht geeft Sinterklaas aan dat alle kinderen die avond hun schoentje mogen zetten. Dat betekend dus dat je vooraf moet zorgen dat je iets in huis hebt, of alsnog snel iets regelt voor in de schoen. Daarna is het aan alle mama’s en papa’s vrij om te doen en laten hoe het schoen zetten geregeld is. Vanaf wanneer er voor het eerst een schoentje gezet wordt. Wat er in de schoen gaat? Hoe vaak de schoen gezet mag worden? En wat er voor ‘gedaan’ moet worden. Stiekem ben ik ook wel nieuwsgierig naar jullie meningen.

Eerste keer schoen zetten

Bij Sinterklaas hoort het zetten van je schoen. Het eerste jaar was onze dochter nog geen half jaar oud. Een leeftijd waarop ze nog niet bewust meekrijgen hoe of wat. We waren het weekend van de intocht bij mijn schoonouders op Texel. De intocht hebben we gezellig op de tv gekeken en die avond heb ik het schoentje van onze dochter voor de open haard gezet. Wat er in het cadeautje zat? Geen idee, het zal vast iets kleins zijn geweest. een cadeautje waar ze iets aan heeft. Hier in huis zijn we zeker fan van het geven van nuttige cadeautjes. Dan heb je er tenminste nog iets aan. Thuis hebben we volgens mij nog een keer de schoen gezet. Dit eerste jaar gaat het echt puur om het idee.

Een jaar later, ze was toen anderhalf, had ze het wel degelijk door. Na een paar keer cadeautjes in de schoen ging ze in de ochtend als eerste zo snel mogelijk op haar schoen af zodat ze het papier eraf kon scheuren. Het cadeautje deed er niet zoveel toe. Echt dreumesgedrag!

Kijk eens wat er in mijn schoentje zit; schoenzetten - Mamaliefde

Schoen zetten 2012

 

Hoe vaak schoen zetten?

Hier in huis mogen de kinderen twee keer per week de schoen zetten. Voor deze leeftijd vind ik dat meer dan voldoende. Het gaat tenslotte niet om het aantal cadeautjes maar om het krijgen en daar blij mee zijn. We hebben gekozen voor de zaterdag- en dinsdagavond. Dit zodat ze de dag daarop ‘vrij’ zijn en we lekker rustig aan kunnen doen. Dan kunnen ze nog even spelen met de cadeautjes.

Als ze ouder zijn / naar de basisschool gaan wil ik dit wel heroverwegen. Ligt er een beetje aan wat klasgenootjes gaan doen. Drie, hooguit eenmalig een keertje vier keer vind ik echter meer dan voldoende. Sinterklaas kan echt niet iedere nacht bij alle kinderen langskomen.

‘Hoe’ zet je de schoen?

Misschien een rare vraag; maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. De een zet de schoen bij de open haard, worden er liedjes gezongen, tekeningen gemaakt, verlanglijstjes ingeleverd, wortels en suikerklontjes voor het paard achtergelaten. Kortom de hele mikmak. De ander vind gewoon de volgende dag een cadeautje in de schoen, of is de rommelpiet langs geweest.

Als we hier in huis de schoen zetten doen we dat bij de achterdeur. In principe worden alleen de kinderschoentjes gezet; eentje per kind. Daar mogen ze dan een wortel in doen, of nu peuter lekker aan het kleuren is een tekening. We zingen ook samen en liedje en ik ben bezig om peuter Sinterklaas kapoentje aan te leren. Voorlopig houdt ze het nog op de laatste woorden van een zin.

Wat gaat er in de schoen?

Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van je budget. Terugkerend cadeau bij ons de afgelopen drie jaar zijn de sinterklaas, piet en paard van Sinterklaas. Met dit jaar de boot erbij. Verder kregen ze de eerste nacht vooral decoratie materiaal. Vlaggetjes, slingers, poppetjes voor in het sinterklaas huis etc. Vanaf zondag is ons huis dus ook aangekleed in de Sinterklaas sfeer. Als er iemand blijft logeren krijgt hij / zij natuurlijk ook iets in de schoen om mee te nemen naar huis.

De laatste keer schoen zetten krijgen ze een pyjama in de schoen. Dat is dit jaar voor het eerst, omdat onze dochter voorheen in een slaapzak sliep. Natuurlijk kon ik het niet laten om een beetje creatief te zijn en heb een shirtje geflockt. Een heel persoonlijke pyjama met een silhouet van haar hoofd er op.

Verder kunnen ze mandarijnen, een handje pepernoten, die baby boy interessanter vind dan de pakjes en het papier. Of wat nuttige cadeautjes verwachten. Zo heeft ze vorig jaar een potje in haar schoen gevonden toen ze daar mee bezig was. Tot slot krijgen ze af en toe een speelgoedje. Per dag kijk ik hoe of wat en stem daarop af wat er in verdwijnt.

Hoe vaak mogen jullie kinderen hun schoen zetten en wat vinden jullie kinderen?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Volgende
Vorige

Comments ( 8 )

 • Leuk om te lezen hoe jij erover nadenkt.
  Bij ons is het heel anders gegaan.
  De oudste (nu 15) mocht elke dag zijn schoen zetten en daar zat in wat hij wilde hebben. Soms wat kleins, soms wat groots, soms snoep. Ik heb hem 1x iets nuttigs gegeven, sokken en ondanks dat hij braaf “dank u Sinterklaasje zong” was hij toch erg verdrietig ervan.
  Tessa (nu 6) mocht vanaf 1 jaar elke dag haar schoen zetten en de oudste moest dus ook zijn schoen zetten. Geen nuttige dingen, gewoon wat zij willen hebben.
  Ik kreeg vroeger altijd nuttige dingen van mijn ouders en opa en oma en echt nooit iets dat ik wilde, dat zal wel de grondslag zijn van mijn gedrag nu.
  Dit jaar was er in het Sinterklaasjournaal een verhaal over een kalender en enkel omdat het in het Sinterklaasjournaal was en dus de hele school het zo doet, mogen ze nu 3x per week hun schoen zetten. Op woensdag, vrijdag en zaterdag.
  Van mij hadden ze elke dag hun schoen mogen zetten.
  Tessa heeft het Intertoys boek doorgespit en alles wat ze wilde omcirkeld. Gisteren zijn we achter de pc gaan zitten en hebben daar een verlanglijstje van gemaakt.
  Ik heb gezegd dat ik dat lijstje naar Sinterklaas, de kerstman en iedereen die op haar verjaardag komt zal mailen. Ze is in februari jarig.
  Vervolgens heb ik 80% aangevinkt en gekocht.
  De oudste heb ik uit laten zoeken wat hij hebben wil en hij zet de tabbladen open en ik heb daar voor het zelfde bedrag gekocht als voor Tes.
  Het meest grappige vind ik dat Rick (oudste) sokken heeft uitgekozen, onderbroeken en een portemonnee en Tessa tussen het speelgoed een dekbedovertrek, potloden, een spelletje en nog wat nuttige dingen heeft gezet.

 • Dit jaar is ons meisje 8 mnd en mag ze bij ons 1x de schoen zetten.. Meer voor ons denk ik haha..

 • Wij mochten vroeger eens per week de schoen zetten, op zaterdagavond. Dat deden we bij de achterdeur, een open haard hadden we niet. Bij het schoenzetten zongen we een of meerdere liedjes, vaak deden we een tekening of een wortel in de schoen.

 • Hier wordt er eens in de week de schoen gezet. Daar komen dan twee kleine kadootjes in. Tot nu toe een prinsessentas en een kroon voor mijn dochter. En een raceauto en mooie set pennen voor mijn zoon. De schoenkadootjes zijn bij ons vaak onder de 5 euro. Ze zingen bij de openhaard, zetten hun schoentjes en gaan naar bed. De volgende dag is er een kadootje in hun schoen. Alleen vaak zet ik de schoenen op een andere plek, gewoon om te dollen 😉

  • Dat is inderdaad wel grappig om te doen!

 • Hier mogen ze elke Zaterdag de schoen zetten en misschien één keer tussendoor. Ze krijgen er dan een kleinigheidje in en wat lekkers. Ze maken vaak een tekening en zingen luidkeels.

 • Keano mag 4 keer zijn schoen zetten en krijg dan twee keer lekkers en twee keer een schoencadeautje, We vieren het ook nog eens allemaal samen en hij viert het natuurlijk ook nog op de peuterspeelzaal en keano heeft de mazzel dat hij het mag vieren bij de kidsclub van zijn favoriete voetbalteam…een beetje teveel van het goede dus

 • Leuk om te lezen :)! Hier zetten Zoon en dochter op zaterdag de schoen en kunnen dan op zondag heerlijk spelen met wat ze hebben gekregen! Ook komt de sint lang bij de opvang en nog eens opschool en bij mijn man op het werk! De grote kadoos bewaren we voor 5 december en vieren het dan met de famillie!! Een druk gebeuren maar wel erg gezellig!!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top